Stimate colege, stimați colegi, cum vă sună cele ce urmează?

”Interdicția ca parlamentarii să exercite activități de consiliere (sau, mai pe românește spus: interzicerea lobby-ului interesat oneros, sau, și mai neaoș: interzicerea conflictului de interese); fiscalizarea întregii remunerări parlamentare; încetarea regimului special al pensionării parlamentarilor; interzicerea angajării de către parlamentari a unor rude sau membri ai familiei; interzicerea cumulării a mai mult de trei mandate identice succesive; interzicerea candidaturilor la funcții publice a tuturor celor care au cazier judiciar; reducerea cu o treime a numărului parlamentarilor.”

Stimate colege, stimați colegi. Cele de mai sus nu le-am citat din programul Uniunii Salvați România (USR) și nici de pe banerele sutelor de mii de protestatari care au ieșit la începutul acestui an în stradă. În fapt, punctele le-am cules din capitolul ”Mobilizarea vieții publice/ Democrație” al programului candidatului la funcția de președinte al Franței Emmanuel Macron, cel care, duminică, a câștigat prima rundă a alegerilor din Franța și este creditat cu șanse maxime să devină liderul acestei țări după confruntarea finală cu Marine Le Pen. Aproape necunoscut până în urmă cu patru ani, Emmanuel Macron a ales calea aparent cea mai călduță dar, în realitate, cea mai spinoasă și incofortabilă, și pe care atât de sugestiv a caracterizat-o unul dintre maeștrii literelor românești, Radu Cosașu, drept EXTREMISM DE CENTRU. Previzibila victorie a lui Emmanuel Macron în alegerile prezidențiale nu reprezintă doar o șansă istorică și un îndelung așteptat respiro după Brexit și victoria lui Donald Trump în SUA, ci și o lecție cu destule învățăminte pentru fragila democrație românească.

N-am ales întâmplător punctele din programul lui Macron enumerate mai sus, ci tocmai pentru că se identifică cu revendicările civice (și, într-o anumită măsură, și politice, dacă ne referim la USR) care au iritat și, în cele din urmă, au și mobilizat cetățenii români să iasă în stradă într-un număr impresionant, în prima parte a acestui an.

Stimate colege și stimați colegi, măsurile din programul economic, social, educațional, de securitate al lui Macron, pot fi discutate și/sau amendate, iar unele dintre ele ar putea fi luate ca model. ATENȚIE, însă: cele legate de renunțarea elitei politice la privilegiile și protecțiile abuzive care au făcut-o într-atât de detestată de cetățeni nu prea lasă loc de întrebări! În plus, Emmanuel Macron a promovat și principiile și valorile euro-centriste (mergând până la propunerea unui buget propriu al zonei euro și un ministru al economiei și finanțelor).

Suma tuturor acestora arată destul de clar că, cel puțin în viziunea francezilor (mai exact, a unei majorități importante a francezilor), Uniunea Europeană are un viitor, dar un astfel de viitor este incompatibil cu o clasă politică clientelară, imorală și nereformată. Există speranță și șansa schimbării aduse de o nouă generație de politicieni.

Vom ști să o valorizăm? Francezii au arătat că se poate. Românii?

București                                                                      Mihai Goțiu

25.04.2017                                                                     senator USR, Cluj