Guvernul PSD-PNL a trimis, în bătaie de joc, proiectul privind pensiile speciale fără impact bugetar în Parlament, iar după două săptămâni de când USR a cerut cifrele, ministerul Finanțelor nu știe cât va economisi statul român dacă se adoptă proiectul privind pensiile speciale făcut de ministerul Muncii.

Acum două săptămâni, Comisia de buget din Senat a amânat dezbaterile pe proiectul lui Marius Budăi, pe motiv că nu conținea niciun fel de estimare a impactului bugetar. Reprezentantul ministerului Finanțelor a anunțat că o să revină în scris cu impactul bugetar, dar după două săptămâni, ministrul Adrian Câciu susține că nu poate calcula impactul bugetar și pasează mingea la Marius Budăi.

„Două săptămâni nu i-au ajuns finanțistului Câciu să afle misterul impactului bugetar al proiectului privind pensiile speciale făcut de Budăi, așa că la ședința Comisiei pentru buget de azi suntem puși să votăm tot “ca primarii”, fără informații elementare. De fapt, Budăi se preface că desființează pensiile speciale, iar Câciu se preface că îl ajută! Acesta este doar un joc penibil”, spune senatorul USR Claudiu Mureșan, membru în Comisia de buget din Senat.

Luni, în ședință de plen a Senatului, PSD-PNL și-au dovedit din nou ipocrizia în privința pensiilor speciale. S-a supus la vot un amendament USR pentru eliminarea pensiilor speciale ale aleșilor locali din Codul Administrativ și a fost respins.

Eliminarea pensiilor speciale este un jalon inclus de USR în PNRR. Avem nevoie de o reformă reală, care să scape România de specialii cu pensii de 44.000 de lei pe lună, așa cum încasează Valer Dorneanu. Ori de pensiile speciale de 18.000 de lei pe lună, așa cum primește Nicolae Ciucă. Fără tăierea pensiilor speciale, spitalele, școlile și autostrăzile din PNRR sunt în pericol. Fără reforme, România pierde banii europeni.