Noutățile lunii mai

Noutățile lunii mai

Cătălin Sălăgean trage un semnal de alarmă pentru producătorii locali și propune mai multe soluții

SOS producatorii locali - Masuri de ajutor propuse de Cătălin Sălăgean

Președintele USR Cluj, Cătălin Sălăgean, propune măsuri pentru producătorii locali și produsele acestora, necesare mai ales acum, în plină pandemie de coronavirus.
Intrăm în plin sezon de fructe și legume, iar regulile comerțului de profil s-au schimbat considerabil. În piețe nu mai avem la fel de mulți cumpărători și nu vom avea nici imediat după ridicarea restricțiilor. Producătorii nu sunt organizați în asociații și asta îi dezavantajează în relația cu marii comercianți. Centrul Agro Transilvania, deși a fost conceput ca sprijin pentru producția locală, este acum invadat de importuri. Există câteva inițiative care au reușit să aducă în aceeași platformă producătorii și cumpărătorii, dar în plin sezon e greu de crezut că vor putea absorbi întreaga producție. Legumele și fructele nu pot aștepta vremuri mai bune, ci trebuie găsite soluții acum pentru a evita un dezastru în plin sezon”, susține Cătălin Sălăgean, președinte USR Cluj și candidat la președenția Consiliului Județean Cluj Vezi lista măsurilor propuse, aici.


USR Gilău solicită primăriei să ia toate măsurile legale pentru ajutorarea persoanelor vulnerabile din comunitate

USR Gilău primărie - măsuri legale pentur persoanele vulnerabile

Printr-o scrisoare deschisă, colegii din USR Gilău cer primarului și consilierilor locali să ia toate măsurile legale pentru ajutorarea persoanelor vulnerabile din comună, ținând cont și de situația de acum în care ne aflăm – stare de alertă maximă. Situația este urgentă din următoarele motive:

1) În comuna Gilău, sunt familii cu mulți copii, persoane vârstnice singure, persoane cu dizabilități și alte categorii vulnerabile, fără venit sau cu venituri mici.
2) Libertatea de mișcare este supusă unor reguli și restricții.
3) Persoanele vulnerabile au rămas fără hrană și medicamente.
4) Legea permite Primăriei să acorde ajutoare de urgență.

Află care sunt propunerile USR Gilău aici.


Emanuel Ungureanu a discutat cu pacienți și cu personalul medical de la Spitalul Polaris. „A fost o bătaie de joc din partea conducerii spitalului!”

Deputatul USR de Cluj, Emanuel Ungureanu, a discutat online cu aparținători ai pacienților evacuați și cu cadre medicale de la Spitalul Polaris din Cluj. În urma discuției, a descoperit situații dramatice consecințe ale deciziei luate de conducerea acestei unități de sănătate.
Amintim că, la sfârșitul lunii martie 2020, în baza unei înțelegeri între CJ Cluj și conducerea Spitalului Polaris, 60 de pacienți de aici au fost externați sub motivul că unitatea spitalicească va găzdui bolnavi cu COVID – 19.
Cu toate acestea, spitalul are saloanele goale.
„A fost o bătaie de joc! După ce s-au folosit de angajați ca de niște cârpe, cei din conducerea Polaris vor să îi determine să își dea demisiile. Tudor Socea (managerul spitalului – n.r.) pare a fi frate siamez cu un alt cinic, Lucan, pacienții și angajații pentru ei sunt niște simple cifre contabile. Complici la ticăloșia de la Polaris sunt și penelistul Tișe de la Consiliul Județean Cluj, conducerea DSP Cluj, Inspectoratul Teritorial de Muncă și Ministerul Sănătății”, a scris, pe contul său de Facebook, Emanuel Ungureanu.
Află de aici ce a promis că va face deputatul clujean din partea USR, dar și mărturiile tulburătoare ale aparținătorilor pacienților evacuați și a unor cadre medicale de la Polaris.


Relaxare cu împușcături! Ministrul Mediului, Costel Alexe, vrea să dea liber la măcelărirea caprelor negre și a ciocârliilor!

Senatorul Mihai Goțiu (USR Cluj) a reacționat față de decizia ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor, Costel Alexe, care, la începutul acestei luni, a anunțat că va pune în dezbatere publică un ordin „prin care se acordă cote de vânătoare pentru 566 de capre negre și aproape 400.000 de ciocârlii” (mai pe românește, vor fi împușcate).
Asta după ce același ministru Alexe a declarat public, pe 13 februarie: „Am luat decizia de a pune sub protecție două specii emblematice pentru România, ciocârlia și capra neagră”. Confirmarea, AICI

Alături de colegii de la USR Cornel Zainea și Allen Coliban i-am transmis, oficial, domnului ministru Costel Alexe să elimine din proiectul de ordin cotele pentru vânarea ciocârliilor și a caprelor negre. Și sper că propunerile legislative pe care le-am inițiat anul trecut (cu Allen Coliban și Cornel Zainea), pentru includerea celor două specii pe lista celor protejate de LEGE, vor fi deblocate la Camera Deputaților, acolo unde sub presiunea lobby-ului unor vânători, au fost stopate. Sunt absolut convins că ne putem relaxa după starea de urgență și fără să măcelărim ciocârlii și capre negre și că redresarea economiei nu se bazează pe ciubucurile pe care le încasează unii administratori ai fondurilor de vânătoare de pe urma uciderii celor două specii”, a transmis parlamentarul clujean.


Radu Chirilă, candidatul USR Cluj la CL Cluj-Napoca:„Justiția este în stare de urgență!”

Radu Chirilă candidat USR CJ Cluj Napoca

Radu Chirilă, candidatul USR Cluj-Napoca la alegerile pentru Consiliul Local, trasează câteva linii pentru adaptarea sistemului judiciar la rigorile pandemiei. Odată cu relaxarea măsurlor de ciruclație se impune o prioritate a cazurilor judecate și felul în care se face asta.  
Aici poți afla care sunt măsurile propuse.


Cătălin Sălăgean: CMID – măsura incompetenței autorităților locale

Cătălin Sălăgean CMID

Cătălin Sălăgean, președintele USR Cluj și candidat la Consiliul Județean Cluj, sublinează eșecurile administrației PNL locale în a gestiona proiectele implementate de-a lungul ultimilor 10 ani la groapa de gunoi de la Pata Rât. „Eu am găsit și alte superlative ale investiției: cele mai mari întârzieri ale termenului de execuție, cele mai mari depășiri de buget, cea mai lungă perioadă de provizorat a unei rampe de gunoi neconforme”, a explicat Cătălin Sălăgean.


Ce a cerut candidatul USR Cluj, Radu Boloveschi, în cadrul unei ședințe a Consilului Local

Radu Boloveschi

Radu Boloveschi, candidatul USR pentru Consiliul Local Cluj-Napoca, a intervenit în cadrul ședinței de Consiliu Local de miercuri, 13 mai, pentru a propune:

– Organizarea unei dezbateri pentru a completa noul Regulament. 

– Încurajarea folosirii bicicletelor în contextul nevoii de distanțare socială.

– Evaluarea stadiului implementării colectării selective pe patru fracții la aproape un an de la implementarea sa la nivelul municipiului. 

Un oraș sănătos începe cu implicarea cetățenilor în viața administrației, iar consultările publice sunt un instrument esențial pentru a-l construi”, afirmă Radu Boloveschi. Ai și VIDEO de la ședința CL Cluj-Napoca cu intervenția lui Radu.


Adriana Cristian: „Lumea nu stă în loc din cauza COVID – 19!”

Adriana Cristian, candidat USR pentru Consiliul Local, prezintă câteva propuneri pentru a preîntâmpina criza locurilor din grădinițe și creșe care ar putea veni din nou peste clujeni odată cu începutul toamnei.

  1. Construcția de creșe modulare pe structură ușoară ca soluție temporară (de luat în calcul și în contextul COVID în care la toamnă nu se vor deschide creșele și grădinițele sau pentru extinderea spațiului). 
  2. Program minicreșă (de luat în calcul și în contextul COVID în care la toamnă nu se vor deschide creșele și grădinițele). O bonă ce îngrijește 4,5 copii într-un spațiu corespunzător, auditat. Sistem implementat în mai multe țări din Vest. 
  3. Oferirea unor subvenții pentru firmele care amenajează în regim privat creșe sau grădinițe în incintă. 
  4. Prioritizarea investițiilor în infrastructură pentru copii. Într-un an trebuie să se identifice toate spațiile disponibile și să se scrie proiectele pentru obținerea finanțării. Orice ansamblu de locuințe, sau crearea unui cartier nou trebuie condiționat de existența unor creșe, grădinițe și școli primare. 

E primăvară iar și lumea nu stă în loc din cauza COVID – 19Hai să construim orașul pe care ni-l dorim pentru familii și copii!” este mesajul transmis de Adriana.


Veste bună: Proiectul de lege pentru înființarea „DNA-ului Pădurilor” a fost adoptat de Camera Deputaților

Legea a fost adoptată în 13 mai, fiind inițiată de senatorul clujean de la USR alături de colegii săi din comisiile Juridice și pentru Mediu – Stelian Ion, Silviu Dehelean, Cornel Zainea, George Edward Dircă, Dan Popescu și Allen Coliban.
Obiectivul ei este de înființare a unei structuri cu procurori specializați în investigarea infracțiunilor de mediu, atât a celor din domeniul tăierilor ilegale de păduri, cât și a celor legate de protejarea apelor, poluare ori traficul cu deșeuri toxice.

Aceasta este doar una dintre legile și măsurile pentru care luptăm în Parlament și al căror scop e de a asigura României un viitor mai verde și mai sănătos. Puțini ne dădeau șanse, în urmă nu cu mulți ani, când, alături de voi, înfruntam jandarmii în stradă, pentru Roșia Montană ori păduri”, a transmis Mihai Goțiu.


 

Radu Boloveschi a depus amendamente pentru închirierea spațiilor de parcare din oraș

Termenul pentru consultarea publică a noului Regulament privind închirierea locurilor de parcare, garaje și copertine, propus de Primăria Cluj-Napoca a expirat vineri, 15 mai.
În această perioadă, membrii USR Cluj-Napoca, printre care Radu Boloveschi, candidatul USR pentru Consiliul Local Cluj-Napoca, s-au consultat cu societatea civilă și cetățenii orașului pentru a aduce amendamentele necesare pentru un serviciu public mai bun pentru clujeni.  Vezi care au fost propunerile lui Radu.  

Emanuel Ungureanu și prof. univ. Răzvan Cherecheș, specialist în sănătate publică de la UBB Cluj, despre restricțiile impuse după 15 mai

Ema Ungureanu Răzvan Cherecheș UBB Cluj

Sunt bune restricțiile impuse după 15 mai? Trebuie să purtăm masca și în spații deschise, nu numai în supermarketuri, piețe, autobuze etc.? Ce se întâmplă la spitalul Polaris de lângă Cluj? Care sunt orgoliile din județ vizavi de organizarea luptei anti – COVID în județul Cluj.
Acestea sunt doar câteva din întrebările la care au răspuns cei doi specialiști în sănătate. Dacă vrei să asculți emisiunea online, cu întrebări și răspunsuri care ne privesc pe noi, pe toți, intră pe acest link.


 

Raluca Hărăguș, candidat al USR la Consiliul Local: „Agricultorii clujeni au nevoie de susținerea administrației locale!”

V-ați întrebat vreodată de ce n-am văzut încă agricultori clujeni importând avioane pline de muncitori sezonieri ca să-i ajute la recoltat sparanghel? În plină carantină, și la noi, și în Germania, avioanele zburau deasupra Clujului cu muncitori care mergeau să culeagă sparanghel în alte țări.
Și m-am întrebat atunci, de ce nu zboară înspre Cluj, nu doar în direcția inversă? Nu-i ca și cum nu am avea teren bun de sparanghel, că am mâncat primăvara asta un sparanghel excelent crescut în comuna Cojocna.
Nu-i ca și când nu ar exista cerere pentru sparanghel în România, pentru că atunci când e sezonul, îl găsești și în Kaufland și în Lidl și mai peste tot. Și nici nu costă puțin, deci s-ar merita plantat și vândut. Și atunci, totuși, de ce exportăm muncitori din județul Cluj până în Germania, pentru ca după aia să importăm sparanghel nemțesc înapoi în Cluj?
De ce nu zboară avioanele alea cu muncitori sezonieri înspre Cluj, nu dinspre Cluj?
” sunt câteva întrebări care ne sunt adresate de către Raluca Hărăguș, candidata USR Cluj pentru unul din locurile din Consiliul Local. Intră pe acest link și vezi care sunt răspunsurile, în opinia Ralucăi Hărăguș.


 

Lege USR: Confiscarea extinsă a averilor obținute din infracțiuni

Senatorul USR de Cluj Mihai Goțiu a promovat, cu sprijinul colegilor săi de partid, propunerea legislativă de confiscarea extinsă, pe model european, a averilor dobândite în urma săvârșirii de infracțiuni.

A trecut prea mult timp de când hoții și corupții, de la primele nivele, până la cei care au făcut sute de milioane de euro din combinații ilegale, și au ajuns până în fruntea statului, scapă doar cu ceva ani de pășcărie. Apoi, când ies de la pârnaie (executată și asta, de multe ori, în regim privilegiat), n-au nicio problemă să se bucure de vilele (de prin țară, ori din Brazilia sau Madagascar), de moșiile și conturile de prin bănci, toate dobândite prin sărăcirea tuturor celorlalți cetățeni”, a scris, pe contul său de Facebook, senatorul clujean de la USR.


 

Emanuel Ungureanu cere verificări ale înțelegerii dintre CJ Cluj și Spitalul Polaris

Deputatul USR Emanuel Ungureanu a solicitat Corpului de Control din Ministerul Sănătății să verifice modul în care au fost cheltuiți banii din contractul cu Casa de Asigurări Cluj în Spitalul Polaris in ultimii ani. De altfel, parlamentarul clujean a făcut o înregistrare live, vineri, 22 mai, în fața Spitalului Polaris, din Suceag, de lângă Cluj. Motivul acestui live este că Emanuel Ungureanu a vrut să arate situația de la fața locului, pentru a nu mai da loc de alte interpretări. 

După 3 luni de minciuni grosolane, Spitalul Polaris este gol, nu există niciun pacient infectat cu Covid 19 aici, personalul medico-sanitar a fost alungat, contractul de închiriere cu Consiliul Județean Cluj este un balon de săpun și Tudor Socea (managerul spitalului – n.r.) caută soluții să facă altfel bani din suferința bolnavilor … Au trecut 2 luni de la promisiunea penelistul Alin Tișe că această unitate sanitară privată va fi preluată în lupta anti Covid. Numai minciuni și jocuri de imagine”, a spus deputatul USR de Cluj. Ai VIDEO cu declarațiile lui Emanuel Ungureanu din fața spitalului.


 

Sergiu Leuce, candidatul USR la Primăria Florești, este inginer constructor și unul dintre fondatorii organizației

Sergiu Leuce cadidat USr la Primăria Florești

USR Cluj și-a stabilit, vineri, 22 mai, candidatul pentru primăria celei mai mari comune din România, Florești.
Este vorba de Sergiu Leuce, care are 37 de ani și este unul dintre fondatorii USR Florești. Sergiu este inginer constructor și este cunoscut în Florești pentru atitudinea sa față de lipsa de viziune a primarului actual Horea Șulea, dar și pentru activitatea si propunerile sale.
Candidatura lui Sergiu Leuce a fost desemnată prin vot secret. Sergiu are peste 10 ani de experiență în construcții și în proiecte de amploare. Află mia multe aici


 

Mihai Goțiu: „Guvernul Orban, alocări jignitoare pentru cercetătorii de top din România. USR solicită dublarea sumei”

Mihai goțiu senator USR Cluj

Senatorul Mihai Goțiu consideră că suma alocată de Guvernul Orban pentru proiectele cercetătorilor de top din România este jignitoare și demotivantă.
De altfel, Mihai Goțiu, membru în Comisia pentru Învățământ și Cercetare, a depus, miercuri, 20 mai, o interpelare oficială în Senat. „Suma de 90 de milioane de lei anunțată pentru finanțarea competiției de Proiecte de Cercetare Exploratorie (PCE) este cu mult mai mică față de cea de 170 de milioane de lei, alocată în anul 2016, ultima dată când a fost organizată o competiție similară, arată parlamentarul clujean de la USR. Senatorul USR a cerut ca suma să fie cel puțin dublată, pentru a finanța cel puțin 200 de proiecte, iar competițiile PCE să se organizeze anual. Pentru a arăta cât de mică este suma alocată cercetătorilor, Mihai Goțiu a făcut o comparație inedită.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>