Peste 60 de persoane au participat, duminică, 7 iulie, la Casa Matei din Cluj, la dezbaterea „Educația – Un proiect de țară”. La dezbaterea care a fost inițiată și moderată de senatorul USR de Cluj, Mihai Goțiu, a participat profesorul universitar Daniel David, prorector al UBB Cluj-Napoca. Daniel David este cercetător, profesor universitar doctor în psihologie și are un CV impresionant. În timpul discuțiilor, prof. univ. Daniel David a declarat că prioritatea zero în învățământul superior românesc sunt reformarea/modernizarea lui, precum și diferențierea universităților din România pe criterii de valoare, tradiție, vechime. „Nu pot fi toate universitățile din țară la fel, toate să aibă aceeași menire. Ele au funcții și misiuni diferite. Universitatea București, sau UBB sau cea din Iași nu pot fi comparate cu o universitate dintr-o reședință de județ care are 20-30 de ani vechime”, a explicat profesorul universitar clujean. Câteva din ideile pe care Daniel David le-a detaliat duminică seara, în discuțiile de la Casa Matei: 

– Mediul academic reprezintă elementul central într-o societate modernă, de care depinde succesul sau eșecul unui popor într-o lume tot mai globalizată. 

– Universitățile tradiționale din marile centre academice nu reușesc să pună pe piață resursa umană așa cum și-o doresc marile companii. Altfel spus, universitățile nu pot „crea” absolventul după fișa postului cerută de companii, așa încât e necesar ca acestea să asigure și ele sprijin.

– Mediul academic formează profesorii pentru învățământul preuniversitar, astfel încât dacă aceștia sunt slabi pregătiți, aceștia vor marca negativ învățământul preuniversitar la toate nivelurile și viitorul noilor generații.

– Fără o reformă de fond a învățământului superior din România, este compromis viitorul țării.

AI VIDEO cu dezbaterea legată de acest subiect deosebit de complex.