Senatorul Mihai Goțiu: Victorie pentru învățământul și cercetarea din Cluj! Aproape 200 de milioane de euro în exercițiul financiar 2021 – 2027, pentru cercetarea inovativă

Senatorul Mihai Goțiu: Victorie pentru învățământul și cercetarea din Cluj! Aproape 200 de milioane de euro în exercițiul financiar 2021 – 2027, pentru cercetarea inovativă

În urma demersurilor oficiale și publice pe care senatorul USR Mihai Goțiu le-a inițiat acum trei luni, Clujul va beneficia de finanțări europene strategice, în valoare de 150-200 de milioane de euro în exercițiul financiar 2021-2027, pentru cercetarea inovativă.

Premierul Ludovic Orban a confirmat la Cluj 

Prim-ministrul Ludovic Orban a confirmat acest lucru, marți, la Cluj, după o întâlnire cu rectorul Universității Babeș-Bolyai, Daniel David. Inițial, planul Guvernului Orban a fost de a concentra în București – în cadrul unor institute deja existente ori prin înființarea unor noi institute – a tuturor celor patru proiecte strategice majore care vor avea parte de resursele financiare alocate României în cadrul priorității Europa Inteligentă.

Foto: monitorulcj.ro
Foto: monitorulcj.ro

Pe 15 iunie 2020, senatorul Mihai Goțiu i-a interpelat oficial pe prim-ministrul Ludovic Orban și pe miniștrii Educației și Fondurilor Europene, Monica Anisie, respectiv Marcel Boloș, solicitându-le o consultare reală a mediului academic din România și arătând că o asemenea direcție (de concentrare a tuturor proiectelor în București) este atât incorectă (pentru că nu ține cont de performanțele cercetării clujene), cât și perdantă din perspectiva unei dezvoltări echilibrate și sustenabile a României.

În cazul unui oraș precum Cluj-Napoca, unul dintre principalele orașe ale României (cel care atrage și cei mai mulți dintre cetățenii români care, altfel, ar părăsi țara), componenta de învățământ universitar și cercetare a reprezentat și reprezintă cel mai important avantaj competitiv pe care s-a bazat dezvoltarea din ultimele decenii și pe care se bazează, din punct de vedere strategic, dezvoltarea viitoare. Cei mai mulți dintre studenții veniți aici de peste tot din Ardeal, dar și din multe ale zone ale României, și care au ales să rămână aici (în loc să plece în alte țări) au adus o plus-valoare uriașă care poate fi, acum, cuantificată economic și social, pentru oraș, pentru județ, pentru regiune și pentru România”, a transmis, pe pe contul său de Facebook, Mihai Goțiu.

Susținerea cercetării și învățământului universitar din Cluj este esențială pentru strategia de dezvoltare a României

Parlamentarul USR afirmă că susținerea strategică a cercetării și învățământului universitar (cu care cercetarea se află în conexiune directă) din Cluj-Napoca este esențială pentru strategia de dezvoltare a României, iar acest lucru e valabil nu doar pentru că e necesară o distribuție echilibrată a resurselor (criteriul etic), ci și pentru că mediul academic de aici a demonstrat deja, prin rezultate recunoscute și cuantificabile potrivit criteriilor și clasamentelor validate la nivel internațional, că poate face performanță de top din utilizarea acestor resurse, care să aducă plus-valoare la nivel local, regional și național (criteriul competitiv-meritocratic și criteriul strategic al plus-valorii – să investești acolo de unde poți obține cel mai mult din resursele investite).

Pe lângă UBB, la Cluj-Napoca funcționează și alte universități importante, în domeniile tehnic, medical, agricol ori al artelor, care ar beneficia din plin dintr-un asemenea proiect strategic, cu ancorări apoi în toată Transilvania, ținând cont de componentele trans-disciplinare ale acestuia”.

Mihai Goțiu: „Meritul esențial pentru includerea Clujului pe lista proiectelor strategice de cercetare majore este al mediului academic clujean

În urma demersului, am primit răspunsuri oficiale de la miniștrii Educației, respectiv Fondurilor Europene. Ieri, după întâlnirea pe care Ludovic Orban a avut-o cu rectorul UBB, Daniel David, prim-ministrul a declarat presei: <Unul dintre subiecte este cel legat de înfiinţarea la Cluj a unuia dintre institutele care urmează să devină principalele beneficiare ale resurselor financiare disponibile pentru România în cadrul priorității Europa Inteligentă>. Să nu fiu înțeles greșit: meritul esențial pentru includerea Clujului pe lista proiectelor strategice de cercetare majore cu finanțare europeană aparține mediului academic clujean, celor care au făcut performanță aici în domeniul cercetării și inovării. Îi felicit și le mulțumesc pentru tot ceea ce au făcut și au demonstrat până acum. Eu mi-am făcut doar datoria pe care mi-am asumat-o, de a-i reprezenta, ca senator USR, membru al Comisiei pentru Învățământ, cercetare, tineret și sport din Senatul României, de a le face cunoscute performanțele și argumentele legate de legitimitatea și necesitatea strategică de includere a Clujului universitar pe lista acestor proiecte strategice de cercetare cu finanțare europeană”, a transmis parlamentarul clujean.

Mihai Goțiu a mai adăugat că va monitoriza evoluția acestui proiect și va continua demersurile legate de dezvoltarea Clujului universitar, aspect esențial pentru dezvoltarea orașului, a regiunii și a României. În acest sens, el a menționat și inițierea unui dialog pentru demararea unui alt proiect fundamental: realizarea unui cartier universitar (campus sau zonă academică) modern, care să crească major capacitatea de cazare a studenților în Cluj și calitatea vieții studențești, spațiile de predare/cercetare și competitivitatea universităților clujene la nivel european.

Pentru realizarea unui astfel de obiectiv, extrem de important pentru a nu pierde resursa umană care vine la Cluj, din cauza costurilor tot mai ridicate ale vieții de aici, senatorul Mihai Goțiu spune că e nevoie de o colaborare la toate nivelurile, atât între universitățile clujene, cât și la nivelul deciziilor politice de la nivel local (Primărie, Consiliu Local și Consiliu Județean), de la nivel central (Guvern și Parlament) și european (pentru obținerea finanțărilor necesare).

La fel cum am dovedit în cazul menționat mai sus (legat de includerea Clujului pe lista proiectelor strategice de cercetare cu finanțare europeană) ori în cazul suplimentării bugetului alocat și deblocării investiției într-un nou corp de clădire pentru Biblioteca Centrală Universitară <Lucian Blaga>” din Cluj, am capacitatea și determinarea de a duce la bun sfârșit și acest proiect vital pentru educația, cercetarea și, mai ales, dezvoltarea sănătoasă a Clujului, a Transilvaniei și a României”, a mai declarat Mihai Goțiu.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>