PROIECT DE ȚARĂ. EDUCAȚIA SUPERIOARĂ: Dezbatere cu senatorul Mihai Goțiu și prof. univ. Daniel David (UBB Cluj)

Peste 60 de persoane au participat, duminică, 7 iulie, la Casa Matei din Cluj, la dezbaterea „Educația – Un proiect de țară”. La dezbaterea care a fost inițiată și moderată de senatorul USR de Cluj, Mihai Goțiu, a participat profesorul universitar Daniel David, prorector al UBB Cluj-Napoca. Daniel David este cercetător, profesor universitar doctor în psihologie și are un CV impresionant. În timpul discuțiilor, prof. univ. Daniel David a declarat că prioritatea zero în învățământul superior românesc sunt reformarea/modernizarea lui, precum și diferențierea universităților din România pe criterii de valoare, tradiție, vechime. „Nu pot fi toate universitățile din țară la fel, toate să aibă aceeași menire. Ele au funcții și misiuni diferite. Universitatea București, sau UBB sau cea din Iași nu pot fi comparate cu o universitate dintr-o reședință de județ care are 20-30 de ani vechime”, a explicat profesorul universitar clujean. Câteva din ideile pe care Daniel David le-a detaliat duminică seara, în discuțiile de la Casa Matei:

– Mediul academic reprezintă elementul central într-o societate modernă, de care depinde succesul sau eșecul unui popor într-o lume tot mai globalizată.

– Universitățile tradiționale din marile centre academice nu reușesc să pună pe piață resursa umană așa cum și-o doresc marile companii. Altfel spus, universitățile nu pot „crea” absolventul după fișa postului cerută de companii, așa încât e necesar ca acestea să asigure și ele sprijin.

– Mediul academic formează profesorii pentru învățământul preuniversitar, astfel încât dacă aceștia sunt slabi pregătiți, aceștia vor marca negativ învățământul preuniversitar la toate nivelurile și viitorul noilor generații.

– Fără o reformă de fond a învățământului superior din România, este compromis viitorul țării.

AI VIDEO cu dezbaterea legată de acest subiect deosebit de complex.

Dezbaterea „Educația – Un proiect de țară” (Cluj Napoca, 7 iulie 2019)

Lecție de digitalizare smartcity de la USR Cluj-Napoca

În timp ce administraţia locală condusă de Emil Boc se laudă cu digitalizarea şi cu fel de fel de idei smart, reprezentanții organizației municipale USR Cluj-Napoca au făcut un pas concret la capitolul digitalizare, prezentând miercuri, 3 iulie, la sediul filialei, noua platformă hcl.usr.ro. Platforma a fost realizată de un grup de IT-iști și va stoca toate hotărârile de Consiliu Local adoptate în primăriile din România. „Platforma hcl.usr.ro va prelua toate HCL-urile adoptate și publicate pe site-ul primăriei Cluj-Napoca, a anunțat George Trif, președintele filialei locale a USR.

Platforma USR de stocare a hotărârilor de Consiliu Local

Alegeri în USR Gherla. Care este noua structură a filialei locale

Adunarea Generală a membrilor USR Gherla și-a ales, în cursul săptămânii trecute, o nouă structură și o nouă componență a organelor de conducere, arbitraj și control. Noul Birou Local este format din:

Preşedinte: Dan Mureșan

Vicepreşedinți: Csaba Kiss, Andrada Opriș, Adrian Veres și Carol Szasz. Intră pe acest link și vezi despre cine e vorba.

Biroul Local al filialei USR Gherla

Emanuel Ungureanu, denunț la DNA pentru fapte cu caracter penal în cadrul Agenției Naționale de Transplant

Deputatul USR de Cluj Emanuel Ungureanu a înaintat, joi, 4 iulie, Direcției Nationale Anticorupție o plângere penală împotriva lui Victor Zota, inspector în cadrul Agenției Naționale de Transplant. Victor Zota a fost condamnat anterior într-un dosar DIICOT de trafic cu ovocite. Denunțul a fost făcut de Emanuel Ungureanu în baza a două documente justificative, prezentate pe larg de parlamentarul clujean al USR.

Emanuel Ungureanu, deputat USR de Cluj

USR Jucu, interesată de siguranța oamenilor din comună

Colegii noștri de la USR Jucu sunt extrem de interesați de ceea ce se-ntâmplă în comunitatea în care trăiesc. Iar siguranța cetățeanului reprezintă o problemă prioritară pentru ei, pentru noi. Din acest motiv, USR Jucu a adresat o cerere de informații Regionalei de Cale Ferată Cluj, despre proiectul „Modernizare treceri de nivel km 5+901 între stațiile Apahida-Jucu”. Vezi aici care au fost întrebările adresate Regionalei CF Cluj de către colegii noștri de la USR Jucu.

Trecerea de nivel km 5+901 între stațiile Apahida-Jucu

Salubritatea Floreștiului. Sau cât te costă pe tine, cetățeanule, dacă Primăria stă degeaba un an

Larisa Șenilă, o tânără din Florești și, totodată, membră a filialei locale a USR, a publicat o scrisoare adresată primarului și Consiliului Local, în care reclamă situația în care se află cea mai mare comună din România în ceea ce privește salubritatea. Nu e pentru prima dată când floreștenii se plâng de faptul că sunt sufocați de gunoaie, dar acum se oferă și unele soluții. Intră pe acest link și vezi care sunt problemele reclamate de Larisa, dar și ce soluții se întrevăd pentru salubrizarea Floreștiului.

Salubritatea la Florești

Cianură și dinamită, nu ape și păduri! PSD și ALDE au căzut o lege pentru mediu

Senatorul USR de Cluj, Mihai Goțiu, a reacționat, miercuri, 3 iulie, în Parlamentul României, nemulțumit de faptul că PSD  și ALDE au bătut din nou palma și au căzut o lege pentru mediu. „Guvernul amenință cu o nouă Lege a Minelor, mai distructivă decât cea cea pentru Roșia Montană, care a scos în stradă cetățenii în 2013! Inițiativa legislativă de modificare a Legii Minelor nr. 85/2003, pe care am inițiat-o, a fost respinsă, miercuri, în Senat (decizională e Camera Deputaților). Mai exact, am propus eliminarea alin. (2) al art. 21, un articol cu dedicație pentru mafioții care au pus mâna pe resursele minerale ale României în anii 90 și începutul anilor 2000 (unii dintre ei, precum Tender, ajunși, între timp, la pușcărie)”, a scris, pe contul său de Facebook, Mihai Goțiu. Ai VIDEO cu declarația sa din Senat.

Mihai Goțiu, senator USR de Cluj