Retrospectiva săptămânii 3-9 iunie 2019

Retrospectiva săptămânii 3-9 iunie 2019

SOLIDARITATEA DINTRE NOI. Marșul de la Cluj: „Nu pot ei urî cât pot clujenii să iubească”

Câteva sute de persoane au participat, sâmbătă, 8 iunie, la Cluj, la un marș de solidaritate interetnică, dorind să transmită astfel un mesaj împotriva violențelor de la Valea Uzului (jud.Harghita). Oamenii, români și maghiari deopotrivă, au pornit într-un marş prin centrul Clujului, urmând traseul Primărie – Piaţa Lucian Blaga. Mesajele celor prezenți la marșul de solidaritate interetnică, printre care s-au aflat și mulți membri USR Cluj, au fost în română și maghiară și au cerut rezolvarea paşnică a oricăror neînţelegeri, dar şi împotriva violenţei: „Nu pot ei urî cât pot clujenii să iubească”,  „Fără manipulare, fără ură” și „Solidaritate împotriva şovinsmului”. Iniţiatorul acţiunii, Cornel Vîlcu, un cunoscut activist clujean pentru drepturile omului, este convins că incidentele de la Valea Uzului reprezintă o provocare ca urmare a rezultatului alegerilor europarlamentare și că unele partide politice, pe care nu le-a numit, au numai de câștigat din asta. Ai mai multe imagini de la eveniment, aici.

 

Reacția USR Cluj: „Chemăm autoritățile competente să ancheteze incidentele petrecute la Cimitirul din Valea Uzului”

Incidentele de la Cimitirul din Valea Uzului au învrăjbit comunitățile română și maghiară și au tensionat relațiile dintre cele două țări. Într-un comunicat de presă, USR Cluj a cerut ca autoritățile competente să ancheteze incidentele petrecute la Valea Uzului și să-i sancționeze pe cei care se fac vinovați de escaladarea conflictului. „Am luat la cunoștință cu profundă tristețe și dezamăgire de evoluția evenimentelor din incinta cimitirului militar de la Valea Uzului. Demersul celor implicați în aceste acțiuni este pe cât de trist, pe atât de condamnabil, chiar în ziua în care în partea cealaltă a Europei se comemorau într-un cimitir militar eroii căzuți cu ocazia debarcări forțelor Aliate în Normandia”, se arată în comunicatul USR Cluj.

 

Mihai Goțiu, în Senat: „Îl susțin pe Eckstein-Kovacs Peter în funcția de Avocat al Poporului”

Senatorul USR de Cluj, Mihai Goțiu, a citit, miercuri, 5 iunie, în Parlament, petiția inițiată de Comunitatea Declic „Îl susțin pe Eckstein-Kovacs Peter, Avocat al Poporului”. Petiția a strâns, în doar câteva zile, peste 8.000 de semnături. Asta în condițiile în care mandatul lui Ciorbea a expirat, dar Călin Popescu Tăriceanu (ALDE) și Marcel Ciolacu (PSD), președinții Senatului, respectiv al Camerei Deputaților, refuză să răspundă solicitării depuse de USR de începere a procedurilor de numire a unui nou Avocat al Poporului. Poți asculta petiția citită de paralementarul clujean de la USR aici, iar dacă vrei să o semnezi, poți intra pe acest link.

Mihai Goțiu, senator USR de Cluj

 

USR Cluj, apel pentru a construi împreună un oraș pentru copii

Lansăm un apel prin care ne dorim ca părinții să se implice în ajustarea orașului, pentru a le permite copiilor să crească frumos și în siguranță. Zilele trecute, am aflat de intenția Direcției de Sănătate Cluj de a interzice gropile de nisip. Ca urmare, angajații Primăriei Cluj-Napoca vor începe să le dezafecteze una câte una. Soluția la lipsa de întreținere a locurilor de joacă nu este interzicerea mobilierului, ci realizarea efectivă a întreținerii. În cadrul USR Cluj, avem în derulare un program de monitorizare și de îmbunătățire a locurilor de joacă, însă avem nevoie de ajutor pentru a-l crește. Dacă doriți să contribuiți la creșterea calității locurilor de joacă, vă rugăm să ne scrieți la cl@usrcluj.ro. Haideți alături de noi să construim un oraș pentru copii!

 

Speranțele USR Gherla. Filiala are peste 1.000 de followeri pe rețeaua de socializare Facebook

Colegii din filiala USR Gherla au dorit să ne împărtășească micul lor motiv de bucurie din această perioadă: au înregistrat 1,000 de followeri („urmăritori”) pe Facebook. Poate pentru o parte dintre noi nu reprezintă mare lucru, însă să știți că pentru USR Gherla „1.000 de followeri pe FB reprezintă un prag onorabil, fapt care ne arată că mișcarea noastră prinde rădăcini și își găsește ecoul în societatea locală”. Felicitări, USR Gherla, și la mai mare!

USR Gherla

 

Emanuel Ungureanu, prezent la o acțiune caritabilă organizată de profu’ de sport de la Școala Elf

Deputatul USR de Cluj a participat, sâmbătă, 8 iunie, la acțiunea caritabilă organizată de Adrian Muntean, profesor de sport la Școala Elf din Cluj-Napoca. „Zeci de copii fac sport, donează pentru copiii dependenți de dializă din România și pentru copiii afectați de maladia cancerului. Atmosfera este minunată și la succesul acestui eveniment caritabil au contribuit, printre alții, și echipele de rugby, volei și judo ale Universității Cluj. Felicitări tuturor! MULȚUMIM din suflet, Adi <Minute de Mișcare>!”, a transmis, pe Facebook, Emanuel Ungureanu. Cei care vor să doneze pentru sprijinirea copiilor dependenți de dializă din România o pot face în contul„Asociației pentru Solidaritate și Empatie Delia”. 

Deputatul USR de Cluj Emanuel Ungureanu

 

„Albastru de USR” prinde din ce în ce mai mult contur în județul Cluj. Fizeșu Gherlii, filiala nr. 17

USR Fizeșu Gherlii, cea de-a 17-a filială USR din județul Cluj, a fost înființată luni, 3 iunie 2016, odată cu aprobarea de către Biroul Filialei Județene USR Cluj a 16 cereri de înscriere primite. „Odată cu înființarea filialei USR Fizeșu Gherlii, USR Cluj are reprezentanți locali în 21% din orașele și comunele din județ în care locuiesc 78% din populația cu drept de vot a județului Cluj. Cu fiecare filială creată, mesajul și spiritul USR ajung mai aproape de oameni. La fel ca în alte comune din județ, și la Fizeșu Gherlii am găsit oameni care, de la prima întâlnire, ne-au spus că vor o schimbare. Noi, cei care am făcut pasul spre USR, le spunem de fiecare dată celor care își pun speranța în noi, că nu suntem nici superoameni, nici magicieni, dar știm că uniți și cu voință putem schimba acele practici locale care ne privează de bunăstare. Schimbarea dorită depinde de fiecare dintre cei care decid să se implice”, a explicat Elena Muscă, coordonator județean al activității de extindere a USR Cluj.

Harta extinderii USR Cluj, iunie 2019

 

Victorie pentru mediu! Romsilva, amendată în urma demersurilor senatorului USR Cluj Mihai Goțiu

RNP Romsilva a fost amendată în urma demersurilor pe care le-am făcut, pentru neîndeplinirea obligațiilor legale privitoare la exploatările de păduri din Situl Natura 2000 Defileul Mureșului (în județul Hunedoara), se arată într-un răspuns oficial primit, ieri (luni, 3 iunie – n.r.), de la Ministerul Mediului. Tot ieri, am depus o interpelare legată de exploatările din Parcul Natural Munții Apuseni, zona Padiș, care au stârnit iritare publică săptămâna trecută. În interpelare, am solicitat și realizarea unei Liste Negre a firmelor care încalcă regulile și normele de tăiere a pădurilor, în bază căreia să le fie interzis să mai facă exploatări forestiere”, a explicat, pe contul său de Facebook, senatorul clujean Mihai Goțiu. Citește mai multe despre acest subiect accesând acest link.

Mihai Goțiu, senator USR de Cluj

 

Alegeri în cele mai noi filiale din USR Cluj. Cine vor conduce organizațiile din Gilău și Mărișel

Două dintre filialele USR nou-înființate în județul Cluj și-au ales componența și structura organelor locale de conducere, arbitraj și control.

Marți, 4 iunie 2019, membrii USR Gilău au ales:
Preşedinte: Bogdan Daniel Bonda;
Vicepreşedinti: Cristian Dan Ilieș și Lucian Maier;
Membri: Delia Lorena Câmpean, Răzvan Crăciunescu, Bogdan Mihai Crăciunescu, Cristian Ilieș, Carmen Maier, Lea Mureșan, Petrica- Domnica Vlăducianu.

Joi, 6 iunie 2019, membrii USR Mărișel au decis ca primul Birou Local al filialei să fie format din 5 membri, după cum urmează:
Preşedinte: Radu Marian Roșu;
Vicepreşedinti: Crișan Alexandra Daniela, Traian Mariș, Gheorghe Mariș, Remus Stan.
Le urăm mult succes!

 

Cosmin Stoenoiu, lăudat pe un site local de presă pentru că l-a interpelat pe Emil Boc în legătură cu fluturașii falși de la PNL

Nu încheiem acest newsletter fără a puncta un mic eveniment: colegul nostru Cosmin Stoenoiu a fost foarte lăudat, recent, de patronul unui site local de presă din Cluj, un controversat jurnalist devenit om de afaceri în urmă cu câțiva ani. Motivul: Cosmin Stoenoiu, „Stoe” pentru prieteni și colegii din USR Cluj, l-a oprit din drum, în perioada campaniei pentru alegerile europarlamentare, pe edilul Clujului, Emil Boc, și l-a întrebat, cu tupeu, despre ce părere are vizavi de fluturașii otrăviți împărțiți de membrii TNL Cluj. Filmulețul a devenit viral pe FB și a născut opinii pro și contra. Pe site-ul respectiv, „Stoe” a fost lăudat, dar nu putem să nu ne întrebăm: o fi bine asta? Sau o fi de rău? Timpul ne va da răspunsul. 😉

Cosmin Stoenoiu, USR Cluj

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>