USR PLUS Cluj-Napoca a înaintat o serie de amendamente la bugetul local pentru anul 2022, ce au vizat aspectele prioritare.

Un proiect important vizează masa caldă în școli, fiind similar cu cel implementat la nivel guvernamental la propunerea senatorilor USR. Acest proiect contribuie la reducerea abandonului școlar, iar pe termen lung la integrarea unor categorii defavorizate. Am propus amendarea bugetului cu fondurile necesare pentru un proiect pilot, cu un cost estimat de 250 de lei pe lună pentru fiecare beneficiar. Pentru două mii de beneficiari pe parcursul semestrului II necesarul ajunge la aproximativ două milioane de lei. Această propunere extinde viziunea primăriei care dorește să acorde o astfel de masă caldă echipajelor SMURD.

Continuând cu partea de educație, s-au depus două amendamente ce vizează creșterea calității învățământului la nivel local. În primul rând, considerăm importantă dotarea curților unităților de învățământ cu echipamente pentru sport, dar și cu mobilier exterior pentru desfășurarea orelor în aer liber. Dezvoltarea abilităților locomotorii ale preșcolarilor este un punct important în creșterea lor sănătoasă. Am propus ca acest proiect să cuprindă minimum două școli și două grădinițe inițial (scoala Emil Isac, grădinița Dumbrava Minunată, etc ). 

Am identificat o problemă-cheie, legată de școlile primare, creșe și grădinițe care la acest moment sunt în mod evident insuficiente. Deși la nivel teoretic se vorbește în Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană despre cartiere care să aibă integrate serviciile esențiale la o distanță de 20 de minute de mers pe jos, realitatea ne-a demonstrat că școlile de cartier, în numărul lor din prezent, nu mai fac față valului de înscrieri. Școala Gimnazială Ion Agârbiceanu Cluj-Napoca este cel mai recent exemplu. Ideea de a miza pe dezvoltarea sau extinderea școlilor deja existente este doar un pansament care nu va servi scopului final foarte mult timp. Considerăm că este nevoie de construirea de școli, creșe și grădinițe în cartierele în care această infrastructură pur și simplu lipsește. Propunem un studiu de fezabilitate pentru construcția unei școli primare în zona strada Câmpului.

O problemă cu care se confruntă cetățenii orașului este lipsa toaletelor publice. Am propus construirea de toalete în spațiile publice aglomerate. Acestea vor crește gradul de confort și vor asigura o bună igienă publică.

Totodată, am depus un amendament și pentru extinderea testării pentru radon, o urgență de sănătate publică despre care au vorbit și cercetătorii Universității Babeș-Bolyai. Clădirile instituțiilor publice care nu au fost deja testate, trebuie testate cât mai repede și în cazul în care nivelul radonului depășește limitele admise, trebuie luate măsuri pentru neutralizarea acestuia.

Pe de altă parte, propunem și construirea unei noi maternități, o nevoie subliniată în repetate rânduri de cetățeni. Scopul acestui proiect este atât oferirea unui nou spațiu, care să preia pacientele din unitățile care sunt deja aglomerate, cât și trecerea la un nou nivel din punctul de vedere al dotărilor pe acest segment medical.

Nu putem lăsa deoparte sectorul cultural independent, care se confruntă cu probleme atât pe fondul pandemiei, cât și din cauza creșterii semnificative a costurilor utilităților. Finanțarea pe care Primăria o acordă ONG-urilor acoperă doar parțial nevoile, iar legea în baza căreia este acordată (350/2005) permite utilizarea doar a 20% din suma alocată pentru cheltuieli administrative (chirie, utilități și altele). Propunem implementarea unei scheme de ajutor pentru acoperirea cheltuielilor cu chiria, utilitățile și plata unui salariu minim pentru cel mult trei angajați. Sectorul cultural independent a contribuit fără doar și poate la identitatea orașului, nu-l putem lăsa să moară!

Mai mult, având în vedere că 2022 este Anul Tinerilor la nivel european propunem și acordarea unor  vouchere culturale, fiecare în valoare de 200 de lei, tot la împlinirea vârstei de 18 ani, pentru accesul în muzee, vernisaje și festivaluri culturale.

Un alt amendament este legat de inițierea unui studiu de fezabilitate pentru stabilirea locației și dimensiunii unui patinoar olimpic acoperit, care să fie funcțional pe toată durata anului la Cluj-Napoca. Trebuie să investim și în proiecte care promovează excelența în domenii diverse, nu să ne limităm doar la câteva arii de activitate la nivelul orașului. Considerăm că ideea are potențial pentru dezvoltare la nivel local, dar și pentru a deveni un punct de interes la nivel național și, în timp, la nivel internațional.

Pentru că energia verde este un deziderat la nivel internațional propunem și crearea unui proiect-cadru care să aibă în vedere instalarea de panouri fotovoltaice pe clădirile administrate de primărie (inclusiv școlile și spitalul municipal). Finanțarea poate proveni atât din fonduri proprii, cât și prin PNRR.

Nu în ultimul rând, am considerat că este nevoie de finanțarea unui studiu care să fundamenteze încadrarea zonei Hoia-Baciu ca parc natural urban, alături de asocierea cu UAT-urile învecinate pentru administrarea zonei.

Pe parcursul anului vom formula și alte amendamente pentru proiecte mai mici, dar care pot fi implementate eficient în beneficiul cetățenilor și în creșterea calității vieții lor în arhitectura orașului.