În ședința Consiliului Local Cluj-Napoca de azi a fost adoptat Planul de acțiune anual privind serviciile sociale din Cluj-Napoca. Amendamentele propuse în comisia de Sănătate de Alexandra Oană, Consilier Local USR PLUS, referitoare la acest plan au fost adoptate și în plen. 

“Am propus o colaborare între Direcția de Asistență Socială și Medicală și instituțiile de învățământ din municipiu pentru a încuraja recunoașterea cazurilor de abuz și neglijență asupra copilului și raportarea acestora autorităților. 

Concret, acest lucru se poate face prin organizarea de sesiuni de informare dedicate personalului didactic și auxiliar (educatori, învățători, profesori, psihologi școlari) astfel încât ei să fie instruiți cu privire la indicatori de abuz și la protocoalele pe care trebuie să le urmeze pentru a informa autoritățile în caz de suspiciuni. 

Așa cum am văzut în ultimele săptămâni, copiii sunt foarte vulnerabili multor forme de abuz și trebuie să ne asigurăm că în jurul fiecărui copil există o “rețea de siguranță” la mai multe niveluri: familia, școala și, în cele din urmă, statul. Dacă una dintre aceste instanțe eșuează e rolul celorlalte să intervină pentru că niciun copil să nu rămână pe cont propriu atunci când se confruntă cu situații de neglijență sau abuz. 

De asemenea, am propus ca în luna martie să se deruleze o campanie de informare dedicată victimelor violenței domestice și sexuale. 

Orice victimă a violenței domestice sau sexuale trebuie să știe trei lucruri. În primul rând, că nu este singură. Apoi, trebuie să știe concret care sunt serviciile de care poate beneficia. Și nu în ultimul rând, trebuie să aibă informații foarte clare despre cum poate accesa aceste servicii. 

În România, potrivit unei analize a INS din 2018, doar 47% din femei ştiu de existenţa unei legi care le poate proteja, iar 74% din femei nu cunosc nici un serviciu de sprijin specializat la care pot apela în caz de nevoie. 

Vedem și că în timpul pandemiei, cazurile de abuzuri domestice au crescut, deci e nevoie să intervenim pentru a ne asigura că victimele au parte de sprijinul nostru. 

Totodată, așa cum a punctat colega mea, Adriana Cristian, în comisia de buget, planul de acțiune dedicat serviciilor de asistență sociale trebuie să își asume obiective clar cuantificabile, iar fondurile alocare trebuie să fie condiționate de creșterea numărului beneficiarilor. Drept urmare, am cerut îmbunătățirea planului pentru a putea evalua obiectiv eficiența lui.” a declarat Alexandra Oană.