Bani pentru BCU Cluj și pentru Podul peste Arieș, de la Turda, în urma amendamentelor depuse de senatorul USR Mihai Goțiu

Bani pentru BCU Cluj și pentru Podul peste Arieș, de la Turda, în urma amendamentelor depuse de senatorul USR Mihai Goțiu

Guvernul Orban a aprobat, luni, suplimentarea cu 4 milioane de lei a fondurilor necesare pentru construirea unui corp nou al Bibliotecii Centrale Universitare (BCU) „Lucian Blaga”, din Cluj-Napoca, în urma unui amendament depus de senatorul USR Mihai Goțiu, la Legea Bugetului de Stat pe anul 2020.

Lucrări blocate din lipsa banilor

Dincolo de necesitatea și oportunitatea acestei investiții pentru educație, situația a ajuns într-o fază critică. Din cauza subfinanțării din ultimii doi ani, lucrările începute au fost blocate într-o fază care poate genera probleme majore pentru întreaga zonă centrală a orașului. Construcția trebuie să ajungă, de urgență, până la nivelul zero, pentru a putea consolida strada Clinicilor, unde se află rețelele de utilități care deservesc toate clinicile medicale din zonă, care ar putea fi grav afectate de eventuale tasări sau deplasări de teren”, a explicat Mihai Goțiu.

Suma necesară pentru această etapă a investiției este de 10 milioane de euro, din care, pentru 2020 erau prevăzuți, inițial, doar 2 milioane, insuficient pentru ca firma să continue lucrările. În timpul discuțiilor și negocierilor cu ministrul Educației, Gabriela Anisie, și cu ministrul Finanțelor, Florin Câțu, s-a agreat suplimentarea cu 4 milioane de lei a sumei alocate inițial, urmând ca restul de 4 milioane de lei să fie prinși la rectificarea bugetară în condițiile în care lucrările se află în grafic.

Bani pentru lucrările la Podul peste râul Arieș, din Turda

De asemenea, printre amendamentele solicitate de USR și admise de Guvernul Orban se numără și suplimentarea fondurilor necesare pentru întreținerea drumurilor naționale cu 160 de milioane de lei (creștere de 80). La acest capitol, senatorul USR Mihai Goțiu a solicitat alocarea sumei de 8,152 milioane de lei (cu tot cu TVA) pentru reparațiile capitale care trebuie făcute la podul de peste râul Arieș de pe DN1, din municipiul Turda, unde se circulă, alternativ, pe un sens, „pe propria răspundere”, în condițiile în care expertizele tehnice arată că circulația nu se desfășoară în condiții de siguranță.

Nu va mai fi nicio scuză dacă lucrările capitale la podul peste Arieș de la Turda nu vor începe de urgență și nu vor fi finalizate la termen, în condițiile în care, în urma corespondenței oficiale purtate anul trecut cu fostul Guvern PSD, am fost informat că există proiect, s-a semnat contractul, mai e nevoie doar de fonduri pentru a începe lucrările. Dincolo de disconfortul major pentru conducătorii auto și cetățenii din Turda, ne confruntăm cu o situație care poate să se transforme, oricând, într-o tragedie”, a mai spus senatorul clujean.

Fonduri pentru SUMAL

Pe lângă amendamentele legate de proiectele locale, PNL a adoptat în Legea Bugetului pe anului 2020 și mai multe amendamente solicitate de Clusterul de Mediu al USR, din care face parte și Mihai Goțiu: fonduri pentru operaționalizarea SUMAL (necesar pentru stoparea tăierilor ilegale de păduri), pentru managementul ariilor protejate, pentru achiziționarea și implementarea unor laboratoare mobile pentru monitorizarea calității aerului și implementarea unor măsuri de economie circulară.

Alte amendamente admise de Guvernul Orban

Printre amendamentele sistemice ale USR care au mai fost preluate de PNL în Legea Bugetului de Stat pe 2020 se mai numără tăierea finanțării publice a pseudo-academiilor de sinecuriști, înființate de Ecaterina Andronescu și Gabriel Oprea, prorogarea pensiilor speciale pentru primari până la 1 ianuarie 2021, fonduri pentru modernizarea școlilor și pentru programul de dotare cu aparate de monitorizat diabetul la copii (amendament depus de deputatul USR de Cluj Emanuel Ungureanu).

CE A TRECUT LA BUGET: Bani pentru stoparea tăierilor ilegale de păduri, pentru Biblioteca Centrală Universitară (BCU)…

Gepostet von Mihai Goţiu am Montag, 23. Dezember 2019

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>