Ce ne facem însă când ne lovim de ambele pe o singură stradă?

Aceste cazuri aduc aminte de alt caz, cazul străzii Măceșului, o stradă din Bună Ziua, cand cu 2 saptamani înainte de Crăciun au început frenetic construcții de blocuri de P+8 între case. Cu o tradiție de urbanism haotic încă din 2013, pe strada Măceșului se va construi o grădiniță pe sistemul formelor fără fond (autorizatie nr 809/22.07.2021). Unitatea școlară nu e prevăzută din fonduri publice și cu implicarea administrației, ci așa cum ne-am obișnuit, prin condiționarea avizării construcției unui proiect imobiliar mai amplu de realizarea și cedarea ulterioară a acestui spațiu.

Dacă în 2013 cetățenii de pe această stradă demarau numeroase acțiuni pentru a preveni construirea unor blocuri de 10 etaje, acum, urmare a cererii depuse de consilierul local USR PLUS Arpad Sebesi, constatăm din autorizația de construcție că grădiniței îi este alocat un teren insuficient, pe o suprafață de doar 400 m2 și fără loc de spațiu de joacă exterior.

„Și-așa avem grădinițe puține. Dacă și pe cele noi le facem prost, cum putem spune că vrem să creștem calitatea vieții? USR PLUS condamnă aceste tolerări ale administrației în ceea ce privește amenajarea unor spații educaționale insuficiente și fără sens de dragul profitului imobiliar. USR PLUS condamnă de asemenea discursul public în care se vorbește de impunerea unor rigori în ceea ce privește urbanismul, în timp ce în practică tocmai ele lipsesc. Noi considerăm că <<un oraș pentru oameni, nu pentru profit>> presupune realizarea de construcții în interesul oamenilor, care să răspundă la nevoile clujenilor, în armonie cu natura și fără a face rabat de la calitate.”, a declarat Manuela Petrescu, președinte USR PLUS Cluj-Napoca.
USR PLUS va cere în continuare stabilirea unor standarde de calitate clare, care odată decise să fie aplicate consecvent, unitar și obiectiv în toate zonele aflate în proces de dezvoltare urbană, fie că vorbim de un cartier întreg precum Sopor sau de o singură stradă dintr-un cartier, ca strada Măceșului.