Strada Hameiului din Cluj-Napoca e o stradă de pământ, fără iluminat public, plină de gropi și fără un termen pentru începerea lucrărilor de reparații. Cluj 2022.

O stradă publică de 3 km, plină de blocuri cu autorizația obținută, un loc unde locuiesc câteva sute de oameni, o zonă a orașului unde „calitatea vieții” se măsoară în noroaie. (unde “calitatea vieții” s-a împotmolit în noroaie.)

O veste bună: de azi, locuitorii străzii vor avea speranța că acest lucru se va remedia cândva, asta după ce ani la rândul li s-a spus că nu se poate, li s-a spus de către viceprimari, directori tehnici din Primărie, practic de către toată lumea. Azi avem, în sfârșit, pe ordinea de zi proiectul de HCL prin care se înscrie în Cartea Funciară strada Hameiului cu o lungime de 3823 m.

Timp de 12 ani, locuitorii străzii Hameiului au cerut asfalt și au primit pietriș, au cerut iluminat și au primit „nu se poate”, au cerut trotuare și au primit refuzuri pentru că o bucată de stradă nu era cedată Primăriei. De unii singuri și cu dificultate, locatarii de pe strada Hameiului au aflat cine sunt proprietarii acelor bucăți de teren ce trebuiau predate autorităților locale. Ba chiar s-au pregătit să cumpere terenul de la proprietari pentru a-l ceda Primăriei, orice, doar să scape odată de noroaie și gropi umplute cu pietriș. Dar mare le-a fost surpriza când proprietarii terenurilor le-au spus că cedează de bună voie și fără niciun cost. Și așa am aflat cu toții că timp de 12 ani, administrația nu a mers niciodată proactiv către proprietari, pentru a le solicita să cedeze (cu sau fără cost) terenul administrației astfel încât să se poată rezolva această problemă ce trenează de atâta timp.

Cu siguranța va întrebați și voi: Câte astfel de situații sunt în orașul nostru? Câte străzi ar putea fi modernizate în perioada următoare dacă Primăria ar face un lucru atât de simplu, precum a contacta proactiv câțiva proprietari?  Administrația clujeană rezolvă probleme sau mai mult încurcă? Câți oameni au curajul să se zbată în continuare, după atât de multe „Nu se poate!” primite de la cei ce ar trebui să spună „Așa se poate”?

„Câte străzi ar putea fi modernizate în perioada următoare dacă Primăria ar face un lucru atât de simplu, precum a contacta din proprie inițiativă câțiva proprietari?” e întrebarea pe care, pe bună dreptate, o adresează Adriana Cristian, consilier local USR PLUS Cluj-Napoca