USR PLUS propune realizarea celui mai întins areal natural urban protejat din țară la Hoia

Anunțat încă din 2021, proiectul USR PLUS pentru protejarea zonei Hoia a fost finalizat și urmează să fie depus în zilele următoare. Consilierii USR PLUS au cerut asigurarea de la buget a sumei necesare pentru studiile de protejare.

În viziunea inițiatorilor, Arealul Natural Hoia va include întreaga zonă dintre Baciu, Florești și Cluj-Napoca și include extinderea rezervațiilor existente, precum Rezervația de Stejar Pufos, Cheile Baciului, cât și protejarea pajiștii cu peri seculari și a pășunilor din acest areal. Scopul proiectului este conturarea unei zone de dezvoltare durabilă, astfel încât dezvoltarea zonei să nu cadă pradă urbanismului haotic din zona metropolitană și să creeze condițiile necesare pentru un cadru natural unic în România.

Proiectul are potențialul de a se extinde asupra unui areal de 1600 de ha, devenim cel mai întins proiect de acest fel din țară. Mai mult, va fi primul proiect din țară care presupune colaborarea a trei primării.

Proiectul propus de USR PLUS prevede inclusiv identificarea mecanismelor prin care proprietarii de terenuri din această zonă pot fi atrași în proiect, astfel încât terenurile lor să fie valorificate într-un cadru natural coerent, pentru a evita fragmentarea arealului. Un alt punct crucial pentru proiect este ameliorarea impactului centurii metropolitane prin amenajări complementare.

Întregul areal conține o mulțime de arbori ce pot fi considerați adevărate monumente în cadrul patrimoniului verde al județului, conținând cel mai bătrân stejar din oraș și o mulțime de arbori a căror vârstă trece cu ușurință de 200 de ani. 

„Nu putem sublinia îndeajuns rolul pe care îl au culoarele de pădure rămase în jurul Clujului pentru sănătatea noastră atât mentală cât și fizică, pentru calitatea aerului pe care îl respirăm și pentru conservarea biodiversității specifice zonei. Este datoria noastră, a tuturor, de la cetățeni la autoritati, să asigurăm copiilor noștri dreptul la natură.

De asemenea, nu putem ignora vocea societății civile și a specialiștilor care cer protecția zonei Hoia și nu putem lăsa aspirațiile legitime ale clujenilor pentru o locuire de calitate să fie secundare intereselor dezvoltatorilor imobiliari.” a declarat consilierul local, Alexandra Oană. 

Implementarea Arealului Natural Hoia va crea fundația pentru o zonă metropolitană care pune în prim plan sănătatea cetățenilor ei și va crea un standard aparte pentru dezvoltarea urbană din județ.