Bugetul local al municipiului Câmpia Turzii din anul curent este cel mai mare buget din istorie, după declarațiile primarului Dorin Lojigan. Procentul de investiții prevăzut este de 73% din totalul sumei bugetului de cheltuieli, iar bugetul pe cheltuieli de funcționare este de 27%

Dar oare aceste procente și cifre chiar reflectă realitatea din teren? Cu siguranță, nu! La un studiu atent al bugetului se poate observa că execuția bugetului din anii trecuți reflectă o situație fix pe dos: cheltuielile de funcționare sunt către 70%, iar cele de investiții sunt în jur de 30%. Mai exact, s-au prognozat mulți bani pentru investiții și în anii trecuți, dar au fost cheltuiți doar un procent mic. Asta înseamnă că proiectele nu au fost implementate sau finalizate după cum s-a preconizat. Desigur, acești bani pentru proiecte pot fi prevăzuți în buget în totalitatea lor, chiar dacă proiectele sunt multianuale. Aceasta trecere în buget a valorii totale a proiectelor crește artificial procentul de investiții, însă dă bine pe hârtie.

Un alt aspect care nu ar trebui să ne scape din vedere este faptul că bugetul este cel mai mare din istoria orașului, însă cu proiecte întârziate sau trecute de termenul de finalizare. După cum explicăm mai sus, proiectele multianuale pot fi trecute în buget în suma totală neexecutată, deci, altfel spus nerealizarea acestora va duce automat la o raportare pe anul următor. Asta plus câteva noi proiecte vor crește bugetul, însă în realitate creșterea va fi doar pe hârtie. Avem proiecte incluse în buget care au fost executate doar în procent de 50%, deși aveau termen de finalizare august 2021 sau proiecte care anul trecut au fost doar incluse în buget, dar nu au fost începute deloc. Evident, termenele de finalizare vor fi prelungite, însă neimplementarea lor la timp este, de asemenea, generatoare de costuri, căci materialele de construcție se scumpesc și indicatorii tehnico-economici trebuie modificați căci constructorii cer mai mulți bani. Astfel valoarea bugetului crește prin proiecte nefinalizate la timp și scumpite.

Prezentarea bugetului ar trebui să se facă mai onest și fără jumătăți de adevăr. E important ca cetățenii să înțeleagă astfel de detalii pentru a putea analiza obiectiv capacitatea și eficacitatea administrației locale în privința implementării proiectelor și a dezvoltării orașului. Degeaba ni se prezintă cifre mari și proiecte nenumărate, dacă în jurul nostru vedem doar șantiere, unele abandonate, noroaie ori promisiuni de începere a lucrărilor.