Astăzi încheiem primii pași ai proiectului pilot de instalare a unei rețele paralele de monitorizare a calității aerului în Cluj-Napoca. 

Avem 5 senzori instalați în diferite cartiere, iar încă trei urmează să fie montați în perioada imediat următoare. Un al șaselea este instalat în Apahida, iar acesta va fi supravegheat de către colegii de la USR Apahida. Urmează să avem asemenea aparate și în Huedin, Florești, Dej, Jucu, Gherla, ca prime localități țintite. 

Proiectul se află în portofoliul candidatei USR pentru Consiliul Județean, Elena Muscă. 

Vom urmări datele adunate pentru a propune cele mai bune măsuri pentru a scădea poluarea existentă. 

„În mod clar, Clujul este un oraș poluat, pe anumite zone, mai mult decât Bucureștiul. Pornind de pe Calea Mănăștur și până la pod, la ieșirea de pe autostradă avem indici, măsurați de Mediu mai bine de doi ani, mai negativi decât poluarea de pe DN1 București-Ploiești. Nu trebuie să avem niciun dubiu că după ora 5, avem coloană care pleacă din Mărăști și se termină la intrarea pe autostradă. Nu există dubiu că din cauza aglomerației avem noxe extraordinar de multe”, a declarat Emanuel Ungureanu, într-o conferință de presă.

„În ceea ce privește praful, dacă ieșiți afară, dacă puneți o mașină în orice zonă a Clujului, după o zi, este plină de praf. Orașul este plin de praf. Din când în când, apare câte o mașină cu măturică la bordură care împrăștie praful. Cantitatea de praf este extraordinar de mare și în curând voi veni cu datele pe zona de astm și de afectare pulmonară a clujenilor din cauza prafului”, a mai arătat Ungureanu.

„În ultimele luni am căutat voluntari și am găsit sprijin în societatea civilă pentru a instala câțiva senzori pentru măsurarea calității aerului. În prezent, suntem în procesul de implementare a proiectului, avem cinci senzori care măsoară nivelul prafului din oraș, care s-au instalat în ultima lună, urmează să instalăm încă trei și avem unul în Apahida. Trebuie să fim conștienți că praful este problemă reală în Cluj-Napoca, iar rolul nostru este să eliminăm incertitudinile și să oferim această rețea paralelă de măsurare a calității aerului. Dispozitivele sunt instalate la geamurile voluntarilor, în diferite cartiere. Nu credem în datele publicate de autorități, câteodată dispar datele și nu sunt prezentate la nivel european, de multe ori. E bine să avem o măsurătoare paralelă, tocmai pentru a putea să verificăm ce date ne prezintă autoritățile. 

Odată ce avem o paletă mai largă de informații, putem să mergem la autorități și să le spunem că avem două seturi paralele care măsoară diferit”, a spus George Trif, președintele organizației USR Cluj-Napoca.

Datele pot fi urmărite prin platforma producătorului la https://www.uradmonitor.com/, iar lista senzorilor instalați este următoarea:

Grigorescu: https://www.uradmonitor.com/tools/dashboard-04/?open=160000C7
Mănăștur: https://www.uradmonitor.com/tools/dashboard-04/?open=160000CA
Bună-Ziua: https://www.uradmonitor.com/tools/dashboard-04/?open=160000A2
Făget: https://www.uradmonitor.com/tools/dashboard-04/?open=160000C6
Bună-Ziua 2: https://www.uradmonitor.com/tools/dashboard-04/?open=160000A5
Apahida: https://www.uradmonitor.com/tools/dashboard-04/?open=160000C6

Dacă sunteți preocupați de sănătatea aerului pe care îl respirăm, scrieți-ne la [email protected]. Avem un grup de lucru dedicat problemelor de mediu și vă vom ține la curent cu acțiunile noastre! 

Haideți în USR pentru a implementa măsurile necesare pentru a-l îmbunătăți: usr.ro/inscriere/