Clujul ar putea avea 3 școli cu adevărat noi, primele din ultimii 30 de ani!

Numărul locuitorilor Clujului a crescut semnificativ în ultimele trei decenii și va crește pe viitor într-un ritm consistent. Totuși observăm că numărul școlilor a rămas identic.Modernizarea și construcția de noi corpuri de clădire nu rezolvă problema ci aglomerează și crează un efect contraproductiv în cazul școlilor existente.Noile cartiere și zone de dezvoltare imobiliară nu dispun de școli și grădinițe noi, tinerele famili și nu numai sunt nevoiți să străbată în fiecare zi aglomerația infernală din oraș ca să ăși ducă copii la școală. Este nevoie de o nouă abordare care să nu fie una care se regăsește doar pe hârtie, școlile sunt un necesar acum.

Educația este una dintre direcțiile prioritare pe care ni le-am asumat ca partid, atât la nivel național, cât și la nivel local. Vrem ca în Cluj-Napoca toți copiii să aibă posibilitatea să meargă la o școală aproape de casă și să învețe în clădiri moderne și într-un mediu propice dezvoltării armonioase.

În Cluj-Napoca e nevoie de școli noi acum!

Constatăm că, an la an, în tot mai multe unități de învățământ numărul claselor pregătitoare crește exponențial. Clujul se dezvoltă rapid și familiile tinere își întemeiază căminul aici. Infrastructura educațională, din păcate, nu ține pasul cu dinamica populației școlare. Copiii care acum câțiva ani erau respinși de la creșe și grădinițe din lipsă de locuri, urmează să înceapă școala. Avem datoria de a nu lăsa criza lipsei locurilor la creșe să devină o criză a claselor pregătitoare. Nu putem risca să îi condamnăm pe cei mai mici dintre elevi la a învăța în medii improvizate, săli supraaglomerate sau în schimburi. 

În Cluj-Napoca, școlile existente s-au modernizat și extins, dar ultima școală construită de la 0 datează din 1994. Cu toate acestea, în viitor, vom putea avea în oraș trei școli noi, construite după principii moderne și sustenabile, două dintre ele la propunerea USR PLUS.

Astfel, reamintim că anul trecut am depus un amendament la bugetul local pentru construirea unui hub educațional în Bună Ziua, cartier tânăr, dar lipsit de școală. Tocmai a fost anunțat câștigătorul licitației pentru realizarea Studiului de Fezabilitate și Planului Urbanistic Zonal pentru școala din Bună Ziua, iar proiectul trece în următoarea etapă. 

Rămânem consecvenți viziunii noastre și depunem și anul acesta un nou amendament pentru o școală în zona străzii Câmpului. 

Cele două școli, împreună cu cea promisă de administrație în cartierul Borhanci, vor putea asigura numărul necesar de locuri în clasele pregătitoare în câteva dintre cele mai tinere cartiere ale orașului.