Dezvoltarea infrastructurii educaționale și politicile publice din domeniul învățământului sunt și anul acesta în prim-planul propunerilor USR PLUS pentru bugetul local. Între amendamentele depuse sunt incluse atât proiecte pilot, cât și proiecte specifice ce soluționează probleme punctuale din cartiere.

În ceea ce privește politicile publice, propunem două programe noi:

  • Masă caldă în școli – alocarea de la bugetul pe 2022 a fondurilor necesare pentru un program pilot ce vizează acordarea unei mese calde, gratuit, în zilele cu activitate didactică, pentru cel puțin 2000 de elevi din municipiul Cluj-Napoca.
  • Vouchere pentru formarea digitală a dascălilor 4.251 de profesori din învățământul preuniversitar din Cluj-Napoca vor beneficia de vouchere de 500 de lei pentru a-și consolida competențele de predare în mediul online. 

Totodată, la fel ca în anii precedenți, susținem acordarea unor burse școlare care să răspundă nevoilor elevilor.

Un al doilea set de amendamente are în vedere reabilitarea infrastructurii existente în școlile din municipiu,  în special în ceea ce privește dotările sportive. 

Ne propunem reîmprietenirea copiilor cu mișcarea, prin modernizarea sălilor de sport, precum și a curților școlare și transformarea acestora în spații ce încurajează sportul și joaca, ce pot fi folosite după programul școlar de întreaga comunitate, mai ales în cartierele ce suferă din cauza lipsei parcurilor și a locurilor de joacă. Am militat pentru a avea curțile școlilor fără lacăte, acum e timpul să trecem la următorul nivel și să le dotăm corespunzător. 

Astfel, am propus: 

  • Un program de construire de săli de sport în școlile ce nu beneficiază de asemenea dotări și de modernizare a sălilor de sport și vestiarelor existente 
  • Demararea programului printr-un proiect pilot de construire a unei săli de sport la Școala Gimnazială Emil Isac și reabilitarea curții acesteia 
  • Demararea proiectului pilot „Curtea grădiniței – spațiu de educație alternativă prin mișcare, indiferent de anotimp.”
  • Modernizarea trotuarelor și trecerilor de pietoni  în jurul unităților de învățământ pe o raza de 300/500 m

Mai mult, rămânem consecvenți viziunii de a avea școli, creșe, grădinițe în toate cartierele, astfel încât în acest an propunem construirea de infrastructură școlară în alte două cartiere deficitar dotate din acest punct de vedere: 

  • Școală primară în zona Câmpului, profitând de oportunitatea zecilor de hectare în curs de urbanizare în această zonă. 
  • Creșă nouă în cartierul Între Lacuri, cartier în plină dezvoltare 

Anul trecut am inițiat proiectul pentru realizarea unui Hub Educațional în cartierul Bună Ziua, proiect care acum este în etapa de proiectare.