Retrospectiva lunii aprilie

Retrospectiva lunii aprilie

EXTINDERE. USR Cluj are aproape 1.000 de membri și 39 de filiale în județ

Harta extinderii USR Judetul Cluj

Chiar dacă este pandemie, și suntem sub stare de urgență de o lună și jumătate, membrii și parlamentarii USR Cluj lucrează. Și asta veți constata în știrile din acest newsletter. Începem cu o veste bună: USR Cluj are 982 de membri și 39 de filiale în județ. „De la începutul lunii martie până în prezent, echipele de resurse umane de la nivel județean și de la nivelul fiecărei filiale USR Cluj au înregistrat 85 cereri de înscrieri în baza de date a USR Cluj. Dintre acestea, 53 cereri de înscrieri au trecut prin toate etapele procesului de recrutare rezultând admiterea a 52 membri noi; 27 cereri sunt în lucru (analiză, selecție sau trimise pentru vot către Biroul Județean), iar alte 5 cereri au fost înregistrate pentru calitatea de susținător (persoane care doresc să activeze alături de USR, dar fără a avea statut de membru). Astfel, la finalul lunii aprilie a.c., USR Cluj are 982 de membri, în 39 filiale organizate la nivel de comună și oraș. Aceste cifre arată, încă o dată, că mesajul USR reușește să ajungă la oameni chiar și prin zgomotul de fond provocat de criză și de scandalurile politice care s-au intensificat și mai mult în această perioadă. Avem certitudinea că viitorul comunității este în continuare o preocupare pentru multi cetățeni, iar această constatare ne întărește speranța că singura cale spre vindecare este implicarea în viata politică”, a declarat Elena Muscă, responsabil cu extinderea din USR Cluj.


Emanuel Ungureanu cere ca pacienții dependenți de dializă din România să fie testați constant pentru a reduce riscul unei infectări de amploare

Ema Ungureanu dializa

Deputatul USR de Cluj, Emanuel Ungureanu, este alături de pacienții dependenți de dializă din România, prin „Asociația pentru Solidaritate și Empatie Delia Grădinaru”, iar în situația actuală, a preluat îngrijorările acestora privind desfășurarea actului de dializă și condițiile din centrele specilizate. El a cerut ca acești pacienți și personalul medical cu care intră în contact să fie testați constant pentru a reduce pericolul unei infectări de amploare. „Pacienții dependenți de dializă din România reprezintă cea mai expusă categorie de bolnavi în fața virusului SARS – COV 2. Sunt mulți. Peste 14.000 de români suferă de boală cronică de rinichi și necesită substituția funcției renale cu ajutorul unui aparat. Alături de cei dependenți de dializă, sunt expuse cadrele medico-sanitare, asistentele care se ocupă de ei, șoferii care îi transportă, toți au nevoie de protecție și de măsuri de testare rapidă. În România se testează extraordinar de puțin! Rog Ministerul Sănătății să ia măsuri complete pentru acești bolnavi și pentru protecția personalului medico-sanitar din aceste centre și să testeze șoferii care îi transportă pe acești bolnavi care sunt foarte expuși”, a declarat, pe 17 aprilie, pe contul său de Facebook, Emanuel Ungureanu


Mihai Goțiu: USR a blocat, în Parlament, desființarea Gărzii Forestiere Naționale

Ordonanța de Urgență nr. 88/2019, prin care era desființată Garda Forestieră Națională, a fost respinsă, pe 30 aprilie, definitiv, de Camera Deputaților. Acest lucru s-a datorat demersurilor pe care senatorul USR Mihai Goțiu le-a început, la Senat, acestea fiind continuate de deputații USR. „În luna februarie a.c, când legea de adoptare a OUG 88/2019 a ajuns în comisiile de specialitate din Senat, am arătat cât de nocivă este această modificare legislativă a Guvernului. Garda Forestieră Națională (GFN) a fost înființată în urma protestelor pentru salvarea pădurilor din România, din primăvara anului 2015. După cum au recunoscut chiar și reprezentanții Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, prin desființarea GFN numirea șefilor și controlul Gărzilor Forestiere Regionale s-ar fi mutat în pixul ministrului ori al unui secretar de stat. Mai simplu spus, asta înseamnă control politic direct asupra Gărzilor Forestiere din teritoriu, exact acolo unde numeroși baroni locali de toate culorile (începând de la cei PSD și până la cei PNL) sunt implicați direct sau prin firme <prietene> în afacerile cu păduri și tăierea lor”, a declarat senatorul USR de Cluj, Mihai Goțiu.


USR Cluj prezintă schimbările prin care trec orașele europene în această perioadă de criză

Candidatul USR pentru Consiliul Județean Cluj, Ovidiu Răzvan Nistor, trece în revistă schimbările prin care trec orașele europene în această perioadă de criză sanitară:

– în Paris se amenajează 650 de km de piste velo pe carosabil, prin reorganizarea traficului.
– în Milano se amenajează 35 de km de piste velo pe carosabil.
– în Vilnius (capitala Lituaniei), urmează să se transforme străzile centrale în spațiu pietonal pentru a-l pune la dispoziția restaurantelor pentru a putea păstra distanța minimă de 2 m între mese.
– în Bruxelles, începând cu luna mai, automobilele, tramvaiele și autobuzele vor circula cu o viteză maximă de 20 km/h și vor avea prioritate bicicliștii și pietonii pentru a asigura spațiul necesar distanțierii sociale.

Cluj-Napoca are o șansă unică să-și regândească spațiul public și mobilitatea urbană, astfel încât să asigure mobilitatea oamenilor în condiții de deplină siguranță. Oamenii trebuie să circule, nu autoturismele” este de părere Ovidiu Răzvan Nistor. 


Membrii USR Gherla se implică în comunitate ca voluntari în lupta anti-COVID

Membrii USR Gherla, între ei și Szasz Carol, candidatul la Primăria municipiului Gherla, au oprit campania electorală și întreaga lor activitate s-a concentrat pe ajutorul comuntătii din care fac parte. Fie că este vorba de strângere de donații pentru a ajuta instituțiile locale, fie că livrează hrană caldă la domiciliu vârstinicilor sau fac cumpărături (alimente și medicamente) pentru cei aflați în izolare, voluntarii noștri activează de mai bine de o lună. În demersurile lor li s-au alăturat membri din toate grupurile care formează comunitatea, fie că vorbim despre cultele religioase, minoritățile etnice, asociații și fundații locale etc. În acest moment, prin initiațiva civicăVă ajutăm din Gherla!, s-au adunat peste 7.000 lei din donații, iar cu ajutorul ONG-ului Poteci Uitate se asigură o dată la câteva zile hrană caldă pentru mai bine de 50 de persoane vârstnice. USR Gherla ajută la crearea comunității pe care ne-o dorim cu toții!


Alexandra Oană, USR Cluj: „Școlile rămân închise, dar educația trebuie să continue pentru toți elevii!”

Alexandra Oană, candidat al USR la Consiliul Local Cluj-Napoca, analizează provocările obligației de a participa la activități de predare online, în condițiile în care dezvoltarea competențelor digitale și accesul la internet și la device-uri, atât pentru elevi și profesori, cât și pentru familiile elevilor sunt atât de dificitare în România. „Avem ocazia să regândim din temelii sistemul de educație, ar fi păcat să ne rezumăm la a-l petici. Pe termen lung, e nevoie de investiții majore în educație și reforme structurale care să aducă curricula în secolul XXI, să crească nivelul de pregătire al profesorilor și să asigure accesul în siguranță a tuturor copiilor la educație de calitate”, susține Alexandra Oană. Vezi aici care sunt nevoile urgente identificate de Alexandra Oană ca urmare a schimbărilor comunicate de autorități pentru adaptarea sistemului de învățământ la criza actuală.


Pe ce cheltuim banii publici în timpul pandemiei? Nu panseluțe, nu borduri, nu servicii de PR

De la începutul crizei până în prezent, rând pe rând, administrațiile publice locale și-au arătat incapacitatea și lipsa de viziune în a se adapta schimbărilor și a răspunde nevoilor reale ale comunității, cheltuind banii publici pentru achiziția de bunuri, servicii și lucrări inutile. Este inadmisibil să plătim aceste sume în plină criză de sănătate publică și economică. Un astfel de caz, aproape de noi, îl reprezintă achiziția de Servicii de Proiectare si executie, nocturna – teren sport pentru antrenament și agrement, lansată și atribuită în luna aprilie a.c. de către comuna Florești, „Cu toate că USR a solicitat stoparea oricăror investiții care nu au legătură cu starea de urgență, Primăria Florești a atribuit direct un contract de 450.000 de lei + TVA pentru nocturna terenului de sport din localitate. Abia se întrevede relaxarea măsurilor de izolare, dar Primăria Florești investește într-un teren de sport care oricum nu va putea fi folosit prea curând. Orice achiziție publică făcută în acest moment trebuie să fie responsabilă și e justificată doar dacă are legătură cu efectele crizei. Nu panseluțe, nu borduri, nu servicii de PR”, declară Cătălin Sălăgean, președintele USR Cluj și candidatul USR la șefia CJ Cluj.


USR Gilău, cu ochii pe contractele cu dedicație oferite de primărie prietenilor săi

Chiar dacă Primăria Gilău a restricționat accesul cetățenilor în interiorul instituției în această perioadă, această regulă nu se aplică și pentru prietenii apropiați ai primarului care au acces nelimitat în instituție. Colegii noștri de la Gilău au remarcat că unii dintre ei doar îl vizitează pe primar, iar alții semnează și contracte pe bani publici. „Cu atenția publică deturnată la criza sanitară prin care trecem și cu alegerile locale amânate, există toate premisele ca astfel de achiziții să continue. Cu toate acestea, noi suntem cu ochii pe voi. Nu ne păcăliți!”, susțin colegii de la USR Gilău.


USR Cluj-Napoca ne arată care sunt pașii corecți pentru îmbunătățirea calității vieții

USR Cluj Napoca și candidații săi la Consiliul Local și la Primăria Cluj-Napoca propun adoptarea unui plan care să ancoreze dezvoltarea orașului conform lecțiilor învățate în această perioadă. „Avem ocazia să implementăm modificări ale marcajelor rutiere care să favorizeze transportul în comun. Putem finaliza benzile de transport în comun rămase restante și lega rutele de traversare a orașului cu bicicleta. Acestea sunt doar câteva din lucrurile care ar trebui realizate cu prioritate. În viitor, orașele care își pun infrastructura în slujba cetățeanului vor avea un avantaj în atragerea investițiilor și trebuie să plasăm și orașul nostru în această categorie pentru a fi competitivi. Orașele de succes ale Europei precum Paris, Berlin, Barcelona, au înțeles deja această strategie și urmează să aplice programe majore de reorganizare a tranzitului intern. Mai avem mult până vom putea să ne comparăm cu ele, dar trebuie să învățăm din lecțiile lor și să aplicăm ce au învățat deja. Trebuie să o înțelegem și noi” este mesajul USR Cluj Napoca.


Emanuel Ungureanu spune că șeful CJ Cluj, Alin Tișe, minte atunci când vorbește despre Spitalul Polaris de lângă Cluj

Consiliul Județean Cluj a preluat în chirie,  pe o perioadă de 6 luni, Spitalul Polaris din Suceagu, pentru tratarea pacienților cu COVID-19. Deputatul USR de Cluj Emanuel Ungureanu spune însă că spitalul nu a fost amenajat pentru pacienți infectați cu coronavirus. „Spitalul este în prezent gol, după ce zeci de pacienți care erau în stare gravă au fost trimiși acaasă din spital pentru a face loc bolnavilor de COVID-19.

În data de 24 martie, în stilul caracteristic peneliștilor clujeni, Alin Tișe a anunțat triumfal că a preluat Spitalul privat Polaris și că aici vor fi tratați peste 180 de bolnavi infectați cu Covid 19. O minciună uriașă! Cei 60 de pacienți care erau îngrijiți de acest spital cu afecțiuni grave au fost trimiși acasă de urgență, în baza unui ordin militar semnat de Raed Arafat în data de 23 martie 2020. Practic, conducerea Spitalului Polaris a fost somată de Raed Arafat ca în 48 de ore spitalul să fie evacuat de TOȚI bolnavii cu afecțiuni grave tratați aici, 60 de bolnavi cu afecțiuni foarte grave! Motivul, aici ar fi trebuit să ajungă cu prioritate pacienți infectați cu COVID 19. După o lună, Spitalul Polaris este pustiu, nu s-a amenajat nimic aici pentru pacienții Covid 19. A rămas doar știrea mincinoasă cu noi cei de la PNL Cluj suntem primii… Nu vă mai lăsați păcăliți!”, a scris, pe contul său de Facebook, deputatul clujean de la USR. 


Reacțiile parlamentarilor USR Cluj și a liderilor organizației locale în scandalul vizând autonomia Ținutului Secuiesc

Prezentăm aici, cu linkuri, reacțiile membrilor USR Cluj la declarațiile președintelui Klaus Iohannis vizavi de proiectul de lege inițiat de UDMR privind autonomia Ținutului Secuiesc. Deși legea a trecut tacit de Camera Deputaților, ea a fost respinsă definitiv cu 126 de voturi ”pentru” (raportul de respingere) și 9 ”împotrivă” la Senat. Aici este reacția senatorului Mihai Goțiu, aici este declarația deputatului Emanuel Ungureanuaici a lui Iakob Attila, vicepreședinte al USR Cluj-Napoca, iar aici a lui Arpad Sebesi, un alt vicepreședinte al USR Cluj-Napoca.


Campanie de informare pentru protejarea mediului, inițiată de Mihai Goțiu: „Aceasta este mâna omului în dezvoltarea pandemiei. COVID-19 poate fi începutul”

Senatorul USR de Cluj Mihai Goțiu a inițiat o campanie de informare pentru protejarea mediului, care citează un studiu publicat pe Intergovernmental Science-Policy Platform on Biodiversity and Ecosystem Services (IPBES), redat de CNN

„O singură specie este responsabilă de pandemia de COVID-19. NOI”.

„Viitoarele pandemii vor fi mai dese, mai periculoase pentru viața oamenilor și se vor răspândi mult mai rapid decât noul tip de coronavirus, dacă nu ne schimbăm stilul de viață și nu oprim distrugerea pe scară largă a mediului înconjurător”.

„Defrișările agresive, dezvoltarea necontrolată a agriculturii intensive, mineritului și a infrastructurii, precum și exploatarea animalelor sălbatice, toate acestea au creat cadrul perfect pentru răspândirea bolilor de la animalele sălbatice la oameni”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>