Reacțiile membrilor USR Cluj la declarațiile Președintelui Klaus Iohannis privind proiectul de lege privind autonomia Ținutului Secuiesc. Deși legea a trecut tacit de Camera Deputaților, ea a fost respinsă definitiv cu 126 de voturi ”pentru” (raportul de respingere) și 9 ”împotrivă” la Senat.

Mihai Goțiu, Senator USR de Cluj (Facebook)

Cu 126 de voturi ”pentru” (raportul de respingere) și 9 ”împotrivă”, legea care a stârnit atâta emoție (degeaba) a fost respinsă definitiv, azi, la Senat.

AUTONOMIA ȚINUTULUI SECUIESC. Caz tipic de dezinformare și scandal provocat pentru distragerea atenției de la problemele reale ale României

1. NU s-a ”votat” nicio lege pentru autonomia Ținutului Secuiesc. Avem un sistem parlamentar bicameral. Dacă în prima cameră sesizată (în cazul acestei propuneri legislative Camera Deputaților) o propunere legislativă nu e votată în termen de 45 de zile, e considerată adoptată tacit. Asta nu înseamnă că INTRĂ ÎN VIGOARE! A doua cameră sesizată (cazul de față Senatul) e decizională. În camera decizională nu există procedura adoptării tacite, trebuie exprimat un vot expres în plen. Cel mai probabil se va întâmpla, astăzi, în Senat, și legea va fi respinsă.

2. În ultimele săptămâni au fost sute de proiecte și propuneri legislative care au trecut tacit, de la o cameră la alta. Asta e responsabilitatea majorității parlamentare (controlată, încă, de PSD), care coordonează cele mai multe comisii și au majoritatea în Birourile Permanente (în care se decide ordinea de zi la comisii, respectiv la plen). Sute de proiecte aberante (noroc că nu are vreme presa să le ia pe toate la bani mărunți) trec tacit de la o cameră la alta. De multe ori se întâmplă, însă, ca amendamente bune adoptate în comisiile de specialitate, să se piardă (dacă nu există vot în plenul primei camere sesizate, iar la camera decizională merge propunerea în forma inițială).

3. E o tactică pe care am urmărit-o de ani buni, încă înainte de a intra în politică. În fiecare an electoral, reprezentanți ai UDMR vin cu asemenea propuneri fără nicio șansă de a fi adoptate. Dar le e convenabil să iasă scandal, pentru a-și mobiliza electoratul radical, în lipsa unor soluții la problemele reale cu care se confruntă toate comunitățile locale, indiferent de etnie. La rândul lor, partidele cu discurs ultra-naționalist (chiar xenofob în unele cazuri) se bucură că au motiv să iasă la înaintare și să-și mobilizeze, la rândul lor, electoratul care tremură de frica ”ungurilor răi” (întâmplător sau nu, un asemenea discurs prinde mai ales în localitățile și zonele fără etnici… maghiari).

4. USR și-a asumat, în mod constant și programatic, să lupte împotriva oricărei forme de discriminare. Susține drepturile cetățenilor de etnie maghiară în aceeași măsură pe care le susține pe cele ale cetățenilor de etnie română ori de altă etnie. Personal, am luptat ani la rând cu extremismele fostului primar al Clujului, Gheorghe Funar, care au generat conflicte și au blocat dezvoltarea orașului. În cadrul USR nu există nicio discriminare legată de apartenența etnică. Colegi de etnie maghiară (dar și de alte etnii) au fost aleși în conducerea filialelor locale, în conducerea centrală ori pe locuri eligibile pentru alegerile locale (inclusiv pentru Consiliul Local Cluj-Napoca) pe baza implicării lor în societate și în viața partidului.

Ne-am asumat, ca partid, un parcurs pentru un viitor european comun al țării noastre. Iar principiile și valorile UE nu sunt compatibile cu asemenea provocări care generează conflicte în societate.

5. De aseară, agitația legată de așa-zisa ”votare” a Legii Autonomiei Ținutului Secuiesc ține prim-planul știrilor și al dezbaterilor de la televiziuni și online. O mizerie precum adoptarea legii prin care sute (chiar peste o mie) de aleși locali care s-au aflat în situații de incompatibilitate (inclusiv cazuri pentru care există sentințe definitive ale Justiției) trece neobservată. Ori dezbaterile despre legile menite să apere pădurile și mediul, în general. Ori cele despre sănătate și educație. Asta pentru a înțelege, până la capăt, cât de toxice sunt asemenea propuneri legislative.

Sper să învățăm din asta și să nu mai cadă așa mulți victime ale manipulărilor propagandistice.” 

Iakob Attila, Vicepreședinte USR Cluj-Napoca (Facebook)

Într-o perioadă de grea încercare pentru noi toți, în care unitatea și umanitatea trebuiau să primeze, agenda publică a fost acaparată de o temă a dezbinării total nepotrivită pentru o țară europeană și pentru cetățenii ei. Derapajele de limbaj, „săgețile” generatoare de tensiune socială și dezinformările au ținut prim-planul televiziunilor și al rețelelor de socializare. USR și-a asumat să susțină minoritățile și drepturile acestora, să lupte împotriva discriminărilor și a incitărilor la ură etnică, sancționând atât adoptarea tacită a unei inițiative legislative profund necunostituțională, cât și discursul cu iz naționalist neadecvat.

„Din păcate, astăzi am fost martorii unei lupte politice care a reușit să creeze o perdea de fum și să agite spiritele într-un moment când problemele reale ale cetățenilor României se află în alt loc decât cel indicat de Președintele României. Apelul la un limbaj și discurs cu iz naționalist poate aduce simpatia unora și poate crea o diversiune care să mascheze problema reală a celor peste 1 milion de șomeri și a economiei care ar trebui repornită, dar în același timp discreditează o instituție și un om care ar trebui să-i reprezinte pe toți cetățenii țării. După clarificarea situației privind proiectul legislativ al autonomiei Ținutului Secuiesc, adoptat tacit de Camera Deputaților și respins de Senat, perdeaua de fum se va ridica, spiritele se vor liniști și vom descoperi că problemele oamenilor au rămas aceleași.

Totuși, nu pot să rămân pasiv la linșajul prezidențial la adresa limbii și comunității maghiare și nu pot să nu observ că în anii electorali acest discurs reînvie, chiar și în rândul politicienilor care se consideră europeni și moderni. Sper că acest derapaj (destul de mare) al președintelui României va fi unul singular și chiar dacă nu țin să își prezinte scuzele, mă aștept ca acesta să ne asigure că nu va mai deraia în acest fel pe viitor.

Recunosc că puțin mă interesează concursul politic pornit pentru identificarea „celor mai mari trădători sau patrioți”, mă interesează doar rezultatele acestui circ politic. Într-un moment în care bătrânii noștri stau în case și mulți rabdă de foame, când familiile care au copii de crescut și-au pierdut locurile de muncă, este extrem de dezamăgitoare crearea unor probleme false pentru mascarea dramelor reale la care, de obicei, nu se găsesc soluții.” 

Arpad Sebesi – Vicepreședinte USR Cluj-Napoca (Facebook)

[RO] Constat, fără mare surprindere, că în an electoral se lansează din nou o „săgeată” cu intenția de a dezbina și a crea tensiune între cetățenii de etnie maghiară și cei de etnie română, cu scopul de a-și justifică existența și de a-și mobiliza electoratul unele partide, care s-au specializat pe acest lucru în ultimii 30 de ani.

Alt scop al propunerii legate de autonomia Ținutului Secuiesc nu văd. Dacă într-adevăr inițiatorii ar fi vrut să treacă, oare de ce au formulat și depus proiectul de lege într-un context care să ducă cu certitudine la eșec?

De ce s-a cerut autonomie pe bază etnică și doar pentru o regiune mică, dacă știm deja clar că majoritatea se opune?

Faptul că a trecut tacit de prima cameră se datorează, iarăși, în mod surprinzător (sau nu?) PSD-ului. PSD și partenerii săi, care dețin majoritatea în birourile permanente, organismul care decide ce proiecte ajung pe ordinea de zi, au refuzat să pună în discuție acest proiect, iar la împlinirea termenului constituțional, acesta a fost adoptat tacit.

Cât de mult putem crede că au fost într-adevăr intenții oneste și că PSD-ul susține această inițiativă?

Iată că votul de la Senat ne-a lămurit și PNL s-a erijat în apărătorul Statului Român.

Bravo PNL, bravo PSD, v-a ieșit o nouă scenetă dezgustătoare!

Voi câștigați, dar toți românii pierd.

USR condamnă vehement aceste acțiuni de dezbinare a cetățenilor României indiferent de etnie. Noi ca și partid ne asumăm colaborarea continuă pe toate planurile.

La următoarele două scrutine electorale trebuie să votăm astfel încât să nu mai trimitem asemenea partide în Parlament și nici în Consiliile Locale și Primăriile din țară.

[HU] Újra elnézem, ahogy választási évben egy újabb próbálkozás szemtanúi vagyunk, aminek talán egyetlen célja, hogy egymásnak uszítsa a magyar, valamint román nemzetiségű román állampolgárokat – egy olyan próbálkozás, amire bizonyos pártok mar 30 éve specializálódnak, s ezáltal létezésüket alátámasszák, valamint a saját választóikat jobban mozgósítsák.

Mert más indokot nem látok erre az indítványra. Ha a kezdeményezők ténleg azt szerették volna, hogy eredményes legyen, miért úgy fogalmazták meg, és egy olyan kontextusba rakták, hogy az biztos a kudarcát eredményezze? Miért csak etnikai alapú autonómiát kértek, s miért csak egy bizonyos régiónak, ha már amúgy is mindannyian tudjuk, hogy a többség ezt ellenzi?

Az, hogy megvitatás nélkül átcsúszott az első döntési kamránál, meglepő módon (vagy talán nem?) a PSD-nek köszönhető. A PSD és társai, akiknek többségük van a végleges kamrákban, s akik elhatározzák de facto hogy mi kerül és mi nem megvitatásra folytonosan ellenezték a napi rendre tevését, amíg ez csendben átcsúszott. Mennyire hihető, hogy őszinte szándékok vannak, és hogy a PSD – pont a PSD – kiáll emellett az indítványozás mellett?

És úgy néz ki hogy a Szenátusban lévő szavazás adott is választ, s a PNL a Román Állam védőjévé pózol.

Gratula PNL, gratula PSD, sikerült még egy gyomorfelfordító jelenetet produkálni.

Ti nyertek, az állampolgárok, akiket képviselni kellene, veszítenek.

Az USR határozottan elítéli az ilyenféle uszítási akciókat a román állampolgárai között, bármilyen etnikumhoz is tartoznak. Mi, mint párt, felvállaljuk a folytonos együttműködést minden téren.

Az elkövetkező két választásokon úgy kell voksolni, hogy ne ilyenfajta pártokat küldjünk se a Parlamentbe, se a Helyi Tanácsokba vagy Polgármesteri Házakban országos szinten.”