O sursă de venituri la bugetul județean este constituită din taxele administrative. Nivelul acestor taxe și tarife este propus de către direcțiile și entitățile subordonate CJ și aprobat de către Consiliul Județean după ce acestea au fost supuse  consultării publice* și dezbaterii de către consilierii județeni. Este vorba de taxe și tarife percepute de direcțiile din cadrul Consiliului Județean Cluj și de către entitățile subordonate pentru serviciile furnizate precum: taxele pentru eliberare autorizații de construire pentru clădiri și alte construcții, pentru demolări etc, pentru avize, pentru eliberarea certificatelor de urbanism, pentru eliberare documente din arhivă, pentru eliberarea licențelor de traseu județean, tarife de utilizare a drumurilor județene, pentru parcările publice, amenzi și penalități, etc. 

*Conform principiului transparenței administrației publice în procesul de elaborare a actelor normative, Consiliul Județean are obligația de a informa și de a supune consultării și dezbaterii publice proiectele de acte normative și de a permite accesul cetățenilor la procesul de luare a deciziilor administrative. Informarea publică cu privire la proiectele de hotărâre cu caracter normativ se asigură prin publicare acestora in format electronic pe site-ul  Consiliului Județean în secțiunea  Monitorul Oficial Local și, în format fizic, prin afişare la sediul Consiliului județean, într-un spaţiu accesibil publicului. Aducerea la cunoştinţa publicului a anunţului referitor la elaborarea unui astfel de proiect de hotărâre se face cu cel puţin 30 de zile lucrătoare înainte de supunerea spre avizare a proiectului de hotărâre (conform art 8.alin 1 și Anexa 1 din Codul administrativ, respectiv art. 138 din Regulamentul de organizare şi funcţionare a Consiliului Judeţean Cluj)

În ceea ce privește nivelul acestor taxe și tarife pentru anul fical 2021, Consiliul Județean Cluj a publicat, pe site-ul propriu, trei propuneri de hotărâre supuse consultării publice: https://www.cjcluj.ro/informariproiecte

Pe scurt, la nivelul acestor hotărâri se propune menținerea tarifelor și taxelor de la nivelul anului 2020, cu câteva excepții, după cum urmează:

Propuneri de păstrare a taxelor și tarifelor la nivelul celor practicate în anul 2020:

  • păstrarea taxelor și tarifelor la nivelul celor practicate în anul 2020 pentru serviciile furnizate de către Direcția de Urbanism și Amenajarea Teritoriului, Direcția Juridică, Direcția Județeană de Evidență a Persoanelor Cluj și Centrul Național de Informare Turistică  Cluj, Teatrul de Păpuşi “PUCK” și Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga” Cluj 

Propuneri de renuntare la taxe și tarife:

  • renunțarea la practicarea unor taxe locale pentru eliberarea în format scris a unor documente întrucât acestea se emit în format electronic (Direcția de Urbanism și Amenajarea Teritoriului)
  • eliminarea tarifelor pentru ședințe foto și video grup maxim 10 persoane propusă de către Direcţia de Administrare şi Exploatare a Stadionului Cluj Arena 
  • păstrarea tarifelor suplimentare de utilizare a drumurilor județene la nivelul celor practicate în anul 2020 (Direcția de Administrare și exploatare a Domeniului Public și Privat al Județului Cluj )

Propuneri de actualizare tarife și taxe 

  • majorarea cu 3,22 % a tarifelor pentru emiterea de avize, acorduri prealabile, autorizaţii de amplasare şi/sau de acces în zona drumului, aprobare instituire restricţii de circulaţie şi tarife pentru utilizarea amprizei şi a zonei de siguranţă a drumurilor judeţene, aflate în proprietatea Județului Cluj și în administrarea Consiliului Județean Cluj (Direcția de Administrare și exploatare a Domeniului Public și Privat al Județului Cluj )
  • actualizarea taxelor practicate de Direcția Administrație și Relații Publice în anul 2020 prin aplicarea procentului de 0,05% la 2230 lei (salariul minim pe economie) .
  • majorarea taxelor si tarifelor practicate de Direcţia de Administrare şi Exploatare a Stadionului Cluj Arena:  abonament parcare subterană de la 50,42 lei la 67,23 lei) și tichetul pierdut ( de la 58,82 lei la 67,23 lei)  și  taxă nouă de de 2,52lei/ml/zi pentru închirieri garduri metalice.

 

📢Spune-ți cuvântul!

Cetățenii județului Cluj se pot implica direct în procesul de luare a deciziilor, formulând recomandări (propuneri, sugestii, opinii) privind nivelul taxelor și tarifelor pentru anul 2021, prevăzute la nivelul următoarelor proiecte de hotărâre publicate pentru consultarea publică de către Consiliul Județean Cluj :

  1. Proiect de hotărâre privind aprobarea taxelor şi tarifelor pentru anul fiscal 2021
    ⏰Termen pentru transmitere propuneri, sugestii, opinii: 25.11.2020
  2. Proiect de hotărâre privind avizarea taxelor și tarifelor pentru servicii prestate utilizatorilor de către Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga”Cluj, pentru anul fiscal 2021
    ⏰Termen pentru transmitere propuneri, sugestii, opinii: 20.11.2020
  3. Proiect de hotărâre privind aprobarea tarifelor pentru spectacolele susținute de către Teatrul de Păpuşi “PUCK” în anul 2021
    ⏰Termen pentru transmitere propuneri, sugestii, opinii: 20.11.2020

Recomandările pentru fiecare din cele trei proiecte de hotărâre pot fi transmise astfel: 

📯Prin poștă pe adresa Consiliului Județean- Calea Dorobanților nr.102 Cluj Napoca, CP 400609

📧Pe mail la adresa [email protected]

📁La registratură Consiliului Județean Cluj: Calea Dorobanților nr 10 Cluj Napoca, la parterul clădirii

Context

La nivel central, județean și local se fac calculele privind cuantumul veniturilor pentru bugetul aferent anului 2021. Conform principiului echilibrului bugetar, cheltuielile publice trebuie să fie mereu apropiate de venituri. Astfel că nivelul veniturilor din buget va influența direct planificarea și prioritizarea cheltuielilor din banii publici. 

👉Previziuni privind bugetul județean pentru anul 2021

2021 se anunță un an cu mai puțini bani în buget, fie ca vorbim de bugetele publice (de stat, judetene, locale), fie că e vorba de bugetele private (firme, persoane fizice). Nu este un secret. Pe de o parte, analiștii, mass-media, autoritătile au semnalat încă din primăvară că blocarea activităților economice ca urmare a pandemiei va impacta și domeniul financiar. În același timp, dinamica veniturilor de la nivelul bugetului personal, puterea de cumpărare, dinamica activităților economice pe care le desfășurăm ne ajută să intuim că bugetul public pentru anul 2021 va fi mult diminuat. 

Analizele financiare de la finalul lunii septembrie indică o diminuare a veniturilor adunate la bugetul de stat din taxele și impozitele plătite de contribuabili ca urmare a  scăderii puterii de cumpărare, a investitiilor, a exporturilor, a contribuției firmelor prin taxe și impozite, a numărului de salariați etc. Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a anunțat încă de la conferința de presă din 4 octombrie a.c că bugetul județean va fi afectat ca urmare a diminuării veniturilor fiscale, cele formate din taxe și impozite, în speță din impozitul pe profit și impozitul pe TVA plătite de firmele din Cluj.  Pentru echilibrarea veniturilor, un rol major îl vor juca sursele de finanțare de la bugetul Uniunii Europene, pe care le vom prezenta într-un material dedicat.