24 ianuarie este ziua în care sărbătorim pasul curajos al elitelor celor două principate române din anul 1859, prin care s-a început formarea politică a statului Român modern și consolidarea națiunii noastre pe scena internațională. Prin alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor în ambele principate s-a deschis calea spre un proces politic, care s-a materializat în recunoașterea internațională a unirii și a permis inițierea unor reforme profunde, care au pus România pe linia dezvoltării economice și sociale. 

Sarcina asumată de elitele politice a fost una semnificativă, iar piedicile numeroase și reformele necesare copleșitor de multe. Totuși, prin voință și asumare, guvernele României au reușit să ofere răspunsuri și soluții pragmatice, creând astfel un context favorabil dezvoltării statului și a societății române. La 162 de ani de la acest acest moment, construcția și modernizarea României este un deziderat al societății marcate profund de cele aproape patru decenii și jumătate de regim comunist și de ezitările deceniilor postcomuniste.

 În acest an, trebuie să ne asumăm continuarea acestei munci colosale de modernizare a României și crearea unei societăți prospere, în care fiecare cetățean să se simtă apreciat și util societății și în care munca și calitățile umane să fie apreciate. 

Azi este ziua în care trebuie să ne aducem aminte de momentele ratate și să privim spre un orizont mai îndepărtat decât ziua de mâine. Un orizont unde valorile constructive și decența politică și socială să devină reguli pentru întreaga societate. Încrederea în știință și curajul de a porni pe un drum necunoscut este piatra de temelie a oricărei societății dezvoltate, unde materialul și spiritualul nu se exclud, ci conlucrează pentru crearea unei lumi în care suferința, sărăcia, inegalitatea socială, violența să fie combătute prin educație, cunoaștere, valori morale solide  și valori religioase moderne.  

Este momentul să renunțăm la festivismele verbale din politica postdecembristă și să ne gândim cu seriozitate la ce dorim să lăsăm în urmă, la ce valori dorim să promovăm și să creștem. Criza sanitară începută în 2020 este probabil testul vieții noastre, un test care ne va arăta nu doar maturitatea, ci și înțelepciunea de a gestiona moștenirea lăsată de generația lui Cuza, Catargiu sau Kogălniceanu. Nu trebuie uitat că de multe ori obligațiile, în mod poate  dezechilibrat, sunt mai multe decât drepturile, câteodată trebuie să ne gândim la binele comun și mai puțin la binele personal. 

24 ianuarie și 1 decembrie sunt momente de sărbătoare, dar sunt și momente care ne atrag atenția asupra faptului că rezultatele vin doar după sacrificii și efort asiduu. Nimic nu este dat, însă totul este posibil cu perseverență, organizare și muncă.