12 iunie 2020, ultima zi de școală sau grădiniță, ultima zi în care știm cu siguranță că părinții pot beneficia de 75% din salariu mediu pentru a avea grijă de cei mici.. O zi ploioasă animată de festivități și emoții în fața calculatoarelor.

După această dată totul e confuz, va fi stare de alertă sau nu, anul școlar se termină în septembrie sau acum, părinții vor mai beneficia de ajutor sau vor trebui să găsească soluții de la o zi la alta. Nu știm cum se vor descurca părinții din moment ce nu își pot părăsi locul de muncă pentru a suplini efectele unei bâlbâieli a ministerului educației și a guvernului.Este totul neclar și lipsit de predictibilitate.

Solicităm predictibilitate!

15 iunie 2020 se deschid grădinițele și creșele private. Aceștia au primit acum câteva săptămâni un set de norme care trebuie respectate și au avut timp să își pregătească spațiile corespunzător, unii dintre ei cel puțin. Grădinițele publice însă rămân închise pentru că s-a ajuns la concluzia că acestea nu pot implementa condițiile impuse în această perioadă.

Măsura este total discriminatorie și lipsită de logică în contextul în care există grădinițe și creșe de stat care dispun de un spațiu mai extins decât cele private.

Solicităm să se redeschidă toate creșele și grădinițele care pot respecta normele de siguranță actuale!

La fel cum instituțiile private sunt nevoite să reducă numărul de copii înscriși sau să organizeze prezența pentru a respecta noile prevederi și norme de sănătate publică ce includ alocarea unui spațiu mai mare pentru fiecare copil și instituțiile de stat ar putea implementa cu ușurință aceste măsuri.

Din păcate și deloc surprinzător, mecanismele de control ce țin de verificarea funcționării grădinițelor redeschise lipsesc din comunicările autorităților de resort. Din această cauză putem deduce că ele sunt secrete sau pur și simplu nu există un mecanism de control pus în funcțiune. Știm însă că aceste verificări nu au avut loc înainte de deschiderea acestora și vedem un mare risc al acestei abordări.

Solicităm măsuri coerente!

La nivel local trebuie să identificăm încă de acum care sunt instituțiile ce pot îndeplini condițiile cerute și în ce context ar putea să o facă și să alocăm fonduri suplimentare pentru acomodarea acestor măsuri. Administrația publică trebuie să trateze cu  prioritate rezolvarea problemei supraaglomerării grădinițelor și a lipsei locurilor la creșă.

Dezvoltarea unei infrastructuri educaționale adecvate pentru clujeni este una dintre prioritățile USR Cluj. Construcția de grădinițe și creșe noi nu mai poate fi amânată.