Alexandra Oană: „Într-un an în care nu se organizează olimpiade, competiții, concursuri școlare și nu se dau teze, acordăm 12.825 de burse de performanță și de merit, dar doar 4.454 de burse sociale.”

Alexandra Oană: „Într-un an în care nu se organizează olimpiade, competiții, concursuri școlare și nu se dau teze, acordăm 12.825 de burse de performanță și de merit, dar doar 4.454 de burse sociale.”

În ședința Consiliului Local de astăzi, Alexandra Oană, Consilier Local USR PLUS Cluj-Napoca, a făcut un apel pentru creșterea numărului de burse școlare sociale, în condițiile în care, în contextul pandemiei de coronavirus ce a dus la închiderea școlilor și anularea tuturor tipurilor de competiții școlare, municipalitatea acordă 12.825 de burse de performanță și de merit și doar 4.454 de burse sociale. 

„Sprijinim inițiativa administrației de a crește cuantumul tuturor burselor școlare. În același timp, fiindcă vorbim de un an școlar atipic, cred că e necesară o analiză  a modului în care acordăm aceste burse pentru ca banii să ajungă acolo unde este mai mare nevoie de ei și să aibă și cel mai mare impact. 

Conform Legii Educației Naționale, bursele de performanță se acordă elevilor cu rezultate deosebite obținute la olimpiade, competiții și concursuri școlare. Însă, atât anul trecut școlar, cât și anul acesta, olimpiadele și toate celelalte tipuri de concursuri au fost anulate. Mai mult, anul acesta nu se dau nici tezele. 

În același timp, foarte multe familii trebuie să facă față unor dificultăți financiare ridicate cauzate de pandemie și trebuie să asigure copiilor dispozitive pentru buna desfășurare a orelor online. Vorbim tocmai de acele familii aflate oricum în situații mai vulnerabile, întrucât ele au fost afectate în mod disproporționat de pandemie. 

În aceste condiții, noi acordăm 12.825 de burse de performanță și de merit și doar 4.454 de burse sociale. Practic, cu toate că marea majoritate a competițiilor școlare și a testărilor, inclusiv tezele, au fost anulate, cheltuim de aproape 5 ori mai mai mult pentru bursele de performanță și de merit, decât pentru cele de ajutor social. 

E nevoie evident să stimulăm în continuare rezultatele școlare bune, dar trebuie să fim conștienți că, în acest context excepțional, bursele au cel mai mare impact în familiile vulnerabile. Trebuie să analizăm aceste aspecte, iar dacă e nevoie să modificăm cuantumul burselor pentru semestrul următor.” a declarat Alexandra Oană

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>