Deputatul USR de Cluj, Emanuel Ungureanu, ne arată care au fost acțiunile și inițiațivele legislative pe care le-a promovat în cei doi ani și jumătate de când este în Parlamentul României.

Pe 21 decembrie 2017, Mihai Lucan și fiul său au fost reținuți de procurorii DIICOT, fiind acuzați, printre altele, de constituirea unui grup infracțional organizat și delapidarea Institutului Clinic de Urologie și Transplant Renal din Cluj-Napoca.

Acțiunea procurorilor anti-mafia a pornit și de la sesizările deputatului USR de Cluj, Emanuel Ungureanu, cel care a denunțat faptele de corupție și de trafic de organe comise de chirurgul Mihai Lucan, încă din anul 2004, atunci când actualul parlamentar practica meseria de asistent social clinician.

A dezvăluit modul în care au fost jefuiți pacienții la Cluj

După ce a fost ignorat ani de zile de către procurorii DIICOT, la câteva luni după ce a ajuns deputat și vicepreședinte al Comisiei pentru sănătate și familie din Camera Deputaților, Emanuel Ungureanu a interpelat Ministerul Sănătății în luna martie 2017 și a dezvăluit, de la tribuna Parlamentului, modul în care au fost jefuiți pacienții de către Mihai Lucan și complicii săi.

Bolnavii care se adresau cu bilet de trimitere către Institutul de Transplant din Cluj, unitatea sanitară transformată de Mihai Lucan în feudă personală, erau redirecționați spre clinica privată a familiei sale pe sume exorbitante și apoi reinternați, imediat după intervenția chirurgicală, în spitalul de stat.

Deputatul clujean susține că, din cauza acestui tip de „turism medical” patentat de chirurgul Mihai Lucan, Institutul de Transplant a fost adus în pragul falimentului. Acțiunile directe ale deputatului USR Emanuel Ungureanu de la începutul mandatului și până acum au oprit cel mai mare jaf din istoria Clujului medical și a salvat de la faliment Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal „Cluj-Napoca”.

Am promis în campania electorală pentru alegerile din anul 2016 că voi fi în Parlamentul României vocea pacienților umiliți de un sistem sanitar populat de sute de fără scrupule. Prea mulți medici din România au uitat că menirea lor este aceea de a alina suferința și că au datoria de a se purta cu milă și dragoste cu cei bolnavi. Mihai Lucan este doar un exemplu de medic lipsit de scrupule care s-a folosit de faptul că a operat președinți de țară, politicieni influenți, procurori, judecători, șefi de trusturi media, jurnaliști vocali pentru a-și crea protecția necesară în fața oricărei forme de control. României și-au creat un sistem de jefuire a banului public și a pacienților cu consecințe dezastruoase, vizibile pentru orice bolnav care caută vindecare în secțiile infecte ale Spitalului Județean Cluj: Chirurgie 2, Ortopedie, Medicală 2, ORL, Neurologie, Neurochirurgie etc.”, a declarat Emanuel Ungureanu, deputat USR, vicepreședinte Comisia de Sănătate din Camera Deputaților.

Emanuel Ungureanu, cotat cu grad ridicat de încredere în rândul clujenilor

Conform ultimului sondaj de opinie publicat în luna aprilie, deputatul USR de Cluj este considerat unul dintre cei mai activi parlamentari din Cluj cu o cotă de încredere în rândul clujenilor care dovedește că lupta lui împotriva corupției din sistemul sanitar este apreciată și susținută.(poți insera ceva poze sau date din sondaj)

Pe lângă zecile de întrebări și interpelări adresate Ministerului Sănătății și altor instituții cu atribuții în controlul sistemului sanitar, deputatul USR Emanuel Ungureanu s-a făcut remarcat în primii doi ani și jumătate de mandat prin zecile de vizite neanunțate în peste 40 de spitale din România.

Prin transmisiuni directe de pe pagina lui de socializare, deputatul Emanuel Ungureanu a relevat, necenzurată, realitatea mizeriei crunte din secțiile Spitalului Județean Cluj, manageriat de Petru Șușcă, dar a filmat și modul îngrozitor în care sunt tratați, de exemplu, pacienții cu boli grave de plămâni, în clinici mai vechi de 100 de ani, cum este cazul secțiilor de Pneumologie Copii din Cluj-Napoca, Deva sau clădirea-dezastru, construită în anul 1904, administrată de Spitalul Județean Mureș.

Mizeria din spitale este direct responsabilă de ceea ce specialiștii numesc . Prima mea audiență în calitate de deputat a însemnat și confruntarea cu o poveste de viață dramatică. Îmi amintesc perfect figura transfigurată a doamnei Anamaria Bali, care a venit în Parlament să-mi descrie teribila suferință produsă de moartea soțului ei, Marcel Bali. Din expertiza medico-legală făcută publică de familia decedatului, rezultă că tatăl lui Denair și soțul Anamariei, a murit pe secția ATI a secției de Neurochirurgie din Cluj, din cauza unei infecții intraspitalicești. Cu toate că a fost operat cu succes de către medicii neurochirurgi în această clinică veche de peste 95 de ani, Marcel Bali a fost răpus de , o bacterie pluri-rezistentă la antibiotice, în contextul unor intervenții repetate pentru poziționări și repoziționări ale cateterului pentru drenaj ventricular extern”, a explicat Ungureanu.

Parlamentarul clujean spune că peste 2.300 de pacienți din România au murit anul trecut din cauza unor infecții intraspitalicești cauzate de modul greșit sau ineficient prin care se face dezinfecția.

Despre condițiile improprii de pe secția Neurochirurgie am vorbit și în contextul plângerilor formulate de Maria, mama lui Marcus, un copil care a stat luni de zile pe această secție, într-un pat improvizat într-un salon de adulți. Marcus a suferit peste 30 de intervenții pe creier și în acest interval mama lui a fost nevoită, din cauza lipsei unor spații adecvate să doarmă sub patul copilului, la propriu. Am filmat condițiile mizere din această clinică pentru ca Ministerul Sănătății să demareze, după 30 de ani de la Revoluție, un plan coerent de demolare a acestor clinici vechi de peste 100 de ani și construirea unor instituții medicale moderne, adaptate la nevoi. Am propus, de asemenea, demolarea Clinicii de Obstetrică și Ginecologie din Cluj, construită pe structura unor grajduri de pe vremea Reginei Maria și construirea unui spital de copii modern. Pentru că este mai eficient să previi decât să tratezi, am organizat pentru medicii și asistentele din Cluj-Napoca, anul trecut, un seminar transmis on-line, pentru prevenirea și tratatarea infecțiilor nosocomiale. Acest seminar s-a desfășurat în incinta Clinicii Chirurgie 3 din Cluj-Napoca, sub îndrumarea medicului specializat în Infecțioase Andreea Moldovan, cea care a reușit să facă din Spitalul din Brașov, cred eu, cel mai curat spital din România”, a mai spus Emanuel Ungureanu, vicepreședinte al Comisiei pentru Sănătate și Familie din Camera Deputaților.

Ce proiecte are în lucru în acest an

Deputatul USR de Cluj, Emanuel Ungureanu, finalizează în luna iunie Legea Transplantului, actul normativ așteptat de mii de pacienți din România care va purta numele unei foste studente la medicină, Adina Bleotu.

În câteva zile voi finaliza, alături de un grup de lucru format din specialiști din lumea transplantului, un proiect de lege după model spaniol, care propune transparentizarea modului în care se alocă organele pentru transplant în România. Noua lege va crea reguli noi pentru activitatea de transplant, astfel încât diagnosticul morții cerebrale în România să respecte reglementările internaționale și traseul organului prelevat până la potențialul primitor să fie atent monitorizat. Nu este niciun secret pentru nimeni faptul că lupt de peste 17 ani cu mafia din sistemul de transplant. Noua lege, care sper că va întruni consensul politic necesar în Camera Deputaților, o să creeze mecanismele necesare ca un nou sau să fie imposibil de reprodus. În România, transplantul nu se va mai putea face și rinichii unui copil nu vor mai putea fi transplantați unui adult așa cum s-a întâmplat în cazul politicianului Victor Socaciu”, a mai afirmat Emanuel Ungureanu, deputat USR Cluj.

Activitatea parlamentară în cifre pentru Emanuel Ungureanu
– propuneri legislative: 101
– luări de cuvânt în plenul Camerei Deputaților: 54
– întrebări și interpelări: 34
– moțiuni semnate: 12