WiFi4EU – Internet gratuit pentru localitățile din România!

WiFi4EU – Internet gratuit pentru localitățile din România!

Comisia Europeană deschide cea de-a patra perioadă de aplicații pentru programul WiFi4EU, care are ca scop asigurarea accesului gratuit la internet pentru cetățenii statelor membre ale Uniunii Europene și pentru cei ce le vizitează.

Este o șansă importantă de modernizare pentru satele României. Este o șansă ca fiecare român, indiferent de unde locuiește și cât câștigă, să aibă acces la internet, să fie conectat la fel ca orice alt cetățean european. Rețelele de WiFi vor fi instalate în locuri publice precum piețe, parcuri, instituții publice, biblioteci și spitale.

Pașii necesari pentru înscrierea localităților și derularea proiectului sunt:

Pasul 1: Înregistrarea pe platformă

Primarul sau un angajat al primăriei care știe să utilizeze un calculator se înregistrează pe platforma WiFi4EU. Ca să își poată face cont, acesta trebuie: 

  • să fie o persoană autorizată din partea primăriei
  • să aibă acces la o adresă de e-mail funcțională a primăriei
  • să completeze Numele și Prenumele, Funcția, CUI-ul primăriei, Telefon, Email – toate datele oficiale, în calitate de angajat sau primar

Acest pas se face în cel mai scurt timp posibil.

Pasul 2: Confirmarea înregistrării

Confirmarea înregistrării se primește pe email (de verificat și în spam). Dacă nu se primește confirmarea, înregistrarea nu s-a întâmplat și trebuie contactată platforma WiFi4EU, prin secțiunea de suport.

Pasul 3: Testarea platformei

Până în data de 2 iunie reprezentantul primăriei testează platforma, se autentifică, se familiarizează, verifică conexiunea la internet, se asigură că îi funcționează calculatorul.

Pasul 4: Aplicarea

În ziua de 3 iunie 2020, nu mai târziu de o oră înainte de ora oficială de înscriere: 14 ora României, reprezentantul primăriei se conectează și rămâne conectat. Ideal, cu un telefon, filmează înscrierea la ora 14:00. În cazul în care platforma nu face fata, e recomandat să existe dovezi, pentru a putea demonstra ulterior intenția de aplicare.

Pasul 5: Identificarea soluției tehnice

Dacă localitatea primește fericita veste că a fost declarată eligibilă, Primăria contactează companii din piață pentru implementarea proiectului. Primăria comunică prin intermediul portalulului WiFi4EU soluția tehnică agreată, respectiv unde în localitate se vor monta soluțiile de internet (puncte de interes public, cu acces public necondiționat, interior sau exterior).

Pasul 6: Implementarea proiectului

Primăria și contractorul agreează soluția tehnică, contractorul montează echipamentele, se face un deviz, primăria confirmă cu dovezi implementarea proiectului, iar UE virează banii contractorului.

Pasul 7: Mentenanță

Contractorul WiFi4EU trebuie să ofere garanție pentru lucrarea prestată și echipamentele oferite. După expirarea garanției primăria poate angaja un om să facă servicii de mentenanță sau externalizează unei companii acest serviciu.

Link-uri utile:

https://ec.europa.eu/digital-single-market/en/wifi4eu-questions-and-answers?lang=en#Payment

https://ec.europa.eu/inea/en/connecting-europe-facility/cef-telecom/wifi4eu

https://audiovisual.ec.europa.eu/en/video/I-152883

https://wifi4eu.ec.europa.eu/#/list-municipalities

Ghidul complet cu informații suplimentare poate fi consultat mai jos:

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>