Întrebare

Către: Domnul Petre Daea

           Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale

De la: Deputat Adrian Octavian Dohotaru

          Deputat

Obiectul întrebării: Norme metodologice de aplicare a Legii nr. 217 din 17 noiembrie 2016 privind diminuarea risipei alimentare, publicată în Monitorul Oficial nr. 934 din 21 noiembrie 2016

 

Stimate domnule Ministru Petre Daea,

O lege nefuncțională a risipei alimentare privează sute de mii de români nevoiași de hrana pe care o aruncăm. O treime din mâncare în spațiul românesc se aruncă, iar o bună parte poate fi recuperată într-o economie circulară. Din punct de vedere socio-economic este o risipă considerabilă de resurse, din punct de vedere ecologic este poluare, din punct de vedere creștin e un păcat. Prin politici publice inteligente putem corecta un sistem economic ce generează costuri sociale și de mediu imense, așa-numitele externalități.

În urmă cu șase luni m-am adresat Ministerului Agriculturii prin intermediul unei adrese și al unei interpelări prin care îmi exprimam preocuparea pe care o am pentru combaterea și prevenirea risipei alimentare. Îmi arătam disponibilitatea de a acorda sprijin în elaborarea normelor metodologice prin facilitarea accesului la elaborarea normelor metodologice pentru grupurile de specialiști și cetățeni activi în combaterea risipei alimentare.

Totodată, la acea vreme vă semnalam și lipsa transparenței în procesul de elaborare a acestui document, solicitând draft-ul normelor metodologice, informații privind componența grupului de lucru și data preconizată pentru publicarea normelor metodologice, precum și extinderea dezbaterii publice la cel puțin o lună pentru a aduce la consultări toți factorii interesați de reducerea risipei alimentare. Din răspunsurile primite, reiese că în aprilie 2017 exista un draft al normelor metodologice de implementare a legii risipei alimentare, aflat în proces de avizare, draft ce urma a fi publicat pe site-ul MADR pentru consultarea publică. Două luni mai târziu, în 7 iunie 2017, în răspunsul la interpelarea transmisă în 9 mai 2017, menționați că normele metodologice au fost publicate spre consultarea publică pe site-ul ministerului, ca urmare a dezbaterilor publice și  „postării pe site-ul ministerului a normelor metodologice […] și a propunerilor, opiniilor cu valoare de recomandare primite de la reprezentații sectoarelor aflate sub incidența legii, a rezultat serie de observații referitoare la aspecte disfuncționale ale acestora”. Astfel, „în urma analizei s-a evidențiat necesitatea suspendării prevederilor acesteia până la data de 31.12.2017”. Menționez că am urmărit comunicările pe site-ul ministerului și actualizările din secțiunea dedicată risipei alimentare și, în intervalul de timp aprilie-iunie 2017, nu am identificat publicarea spre consultarea publică a normelor metodologice de aplicare a legii 217/ 2016.

Singura informație publică, în acest sens, am identificat-o în comunicatul din 01.06.2017, în care exprimați punctul de vedere referitor la Legea risipei alimentare „pentru a asigura corecta informare a opiniei publice”, ca urmare a „reluării în mass-media a subiectului legii privind diminuarea risipei alimentare”. Prin acel comunicat, informați că legea nu este aplicabilă în forma actuală și că mecanismele propuse nu pot fi puse în practică și nu poate fi completat dispozitivul legislativ, fiind necesar „un act normativ pentru a putea fi aplicat”.

În consecință, decizia Ministerului a fost de a proroga  normele de aplicare până la sfârșitul anului, urmând ca grupul de lucru instituțional, desemnat de MADR, să identifice „modalitățile prin care scopul legii să fie îndeplinit și să redacteze un proiect de act normativ care să fie realmente aplicabil, atât juridic cât și tehnic.” În același timp, mai multe organizații neguvernamentale cu experiență în domeniul protecției mediului și al reutilizării surplusului de hrană au protestat față de amânarea aplicării legii, arătând că acest lucru nu este decât în beneficiul actorilor din industria alimentară. Acestea susțin că au fost excluse din procesul de elaborare a normelor, precum și din discuțiile cu privire la modificarea legii..

Având în vedere

  • decizia asumată de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale de prorogare a normelor de aplicare a legii nr. 217/2016, până la finalul anului 2017;
  • misiunea grupului de lucru instituțional, de „a identifica modalitățile prin care scopul legii să fie îndeplinit și să redacteze un proiect de act normativ care să fie realmente aplicabil, atât juridic cât și tehnic”
  • lipsa informațiilor publice referitoare la progresul înregistrat în elaborarea normelor metodologice, referitoare inclusiv la constituirea și componența Grupului de lucru, întâlniri ale acestuia, comunicate de presă, implicarea societății civile, etc.
  • importanța acestei legi în contextul combaterii fenomenului de risipă alimentară la nivelul României, risipa alimentară fiind o arie prioritară de intervenție a Uniunii Europene.

vă rugăm să ne oferiți informații privind:

  • stadiul de elaborare a Normelor metodologice pentru elaborarea normelor metodologice pentru implementarea Legii Risipei
  • componența Grupului de lucru responsabil pentru elaborarea normelor metodologice pentru implementarea Legii Risipei
  • calendarul și agenda  întâlnirilor acestui Grup de lucru
  • progresul înregistrat în identificarea modalităților prin care scopul legii să fie îndeplinit
  • progresul înregistrat în elaborarea proiectului de act normativ
  • data preconizată pentru transmiterea proiectului de act normativ spre dezbaterea în vederea adoptării de către Parlament și data preconizată pentru publicarea normelor metodologice pentru dezbatere publică.

Vă rog să îmi comunicați răspunsul în scris.

Cu respect,

Deputat

Adrian-Octavian Dohotaru