Partidul Uniunea Salvați România a solicitat, miercuri, 3 mai, în plenul Parlamentului, demisia ministrului Cercetării și Inovării, Șerban Valeca.

”Primele luni ale domnului Șerban Valeca în fruntea Ministerului Cercetării și Inovării (MCI) au aruncat domeniul în haos. S-a dovedit cu vârf și îndesat că măsura fracționării Ministerului Educației, total ancronică la nivel european, a avut la bază scopuri meschine, cum ar fi schimbarea membrilor consiliilor consultative, eliminarea persoanelor incomode din sistem, controlul și distribuirea discreționară, pe considerente politice și nicidecum competitive, a fondurilor, oricum puține, din cercetare”, a arătat senatorul USR Mihai Goțiu într-o declarație politică citită în plenul Senatului.

USR îi reproșează lui Șerban Valeca cea mai recentă decizie, cuprinsă în articolul 4(3) al Actului adițional nr. 10/2017 din 27.03.2017 încheiat între MCI și UEFISCDI, care introduce în mod explicit și deliberat o preferință națională în privința evaluatorilor, precum și criterii ierarhice de selecție, în contradicție cu Strategia Națională de Cercetare Dezvoltare Inovare 2014-2020, care prevede expres „susţinerea aspiraţiei către excelenţă în cercetarea la frontiera cunoaşterii prin internaţionalizarea cercetării din România și evaluare internaţională”.

„Trebuie să fie clar pentru toată lumea: nu există cercetare românească în sine, există doar cercetare în comunitatea științifică. Comunitatea științifică este internațională sau nu este deloc. Decizia de a-i scoate pe toți cercetătorii români din străinătate din consiliile Ministerului Cercetării reprezintă o acțiune hotărâtă și concertată de parohializare a cercetării din România. Faptul că reprezentarea științelor umaniste a fost complet anihilată în noile consilii ale Ministerului Cercetării arată lipsa crasă de viziune organizațională și de orizont a noii conduceri a ministerului”, s-a exprimat public, pe pagina de Facebook, și senatorul USR Vlad Alexandrescu, membru al Comisiei pentru învățământ și cercetare.

Această măsură vine să completeze epurările din ultimele luni din cadrul consiliilor consultative ale MCI. Într-o perioadă extrem de scurtă au fost eliminați din consiliile MCI evaluatorii de la universități de top din străinătate și de la cele mai bune universități din România, pentru a-i înlocui cu evaluatori cu o biografie mai mult decât discutabilă, cu dosare penale și acuzații de plagiat, adunați de la universități din coada clasamentelor cercetării românești. Consorțiul ”Universitaria” (care reunește Universitatea Babeș-Bolyai Cluj, Universitatea București, Universitatea Alexandru Ioan Cuza Iași, Universitatea de Vest Timișoara și ASE București) cumulează peste jumătate din producția științifică existentă la nivel național. Cu toate acestea universitățile din Consorțiu sunt reprezentate în mai puțin de 10% din structura nominală a noilor consilii consultative ale MCI.

În plus, parlamentarii USR îi reproșează actualului ministru al Cercetării faptul că mimează dezbaterea publică, ignorând toate avertismentele, criticile și opiniile exprimate de experții din domeniu.

„Poate cea mai gravă problemă a actualei conduceri a MCI e autismul şi autarhismul decizional. Niciun ministru nu poate ignora ceea ce s-a făcut până la el în domeniul lui, nu poate neglija opiniile specialiștilor din acel domeniu ori tendințele internaționale. Sau o poate face, dar cu un rezultat previzibil: dezastrul!”, se mai arată în declarația citită de senatorul USR Mihai Goțiu.

Senatorul USR Mihai Goțiu a distribuit, marți, 2 mai, în cutiile poștale ale tuturor senatorilor scrisoarea Asociației Cercetătorilor Ad-Astra care critică foarte dur noile decizii ale MCI, precum și scrisoarea Consorțiului Universitaria, prin care se solicită demisia ministrului Șerban Valeca.

***

Declarație politică:

Demisia ministrului Cercetării și Inovării, Șerban Valeca. Nu trimiteți cercetarea românească în Epoca de Piatră !

Domnule premier Sorin Grindeanu, Stimate și stimați senatori,

Primele luni ale domnului Șerban Valeca în fruntea Ministerului Cercetării și Inovării (MCI) au aruncat domeniul în haos. Cele mai alarmante și proaste predicții și scenarii, anticipate încă din momentul împărțirii fostului Minister al Educației și Cercetării în două ministere, s-au împlinit cu o viteză uluitoare. S-a dovedit cu vârf și îndesat că măsura fracționării Ministerului Educației, total ancronică la nivel european, a avut la bază scopuri meschine, cum ar fi schimbarea membrilor consiliilor consultative, eliminarea persoanelor incomode din sistem, controlul și distribuirea discreționară, pe considerente politice și nicidecum competitive, a fondurilor, oricum puține, din cercetare. În timp ce gloata clientelară a incompetenților își freacă mâinile de bucurie și salivează deja lângă ciolănel, o parte importantă a cercetătorilor de top sunt nevoiți să-și ia la revedere de la colaboratorii internaționali, să-și concedieze doctoranzii, să pună lacătele pe ușile institutelor performante și să-și facă bagajele. Restaurația în cercetare aruncă domeniul în Epoca de Piatră și, în lipsa unor măsuri drastice – ca demisia ori demiterea d-nului Șerban Valeca și reunificarea în mare viteză a Ministerului Educației și Cercetării – cangrena se va întinde cu consecințe dramatice pentru următoarele decenii.

Domnule premier Sorin Grindeanu, Stimate și stimați senatori,

Una dintre cele mai recente decizii ale MCI continuă aceeași linie a restaurării înghețului în cercetarea autohtonă. Permiteți-mi să citez, în continuare, din scrisoarea uneia dintre cele mai reprezentative organizații a cercetătorilor români din țară și diaspora, Ad-Astra: ”Articolul 4(3) al Actului adițional nr. 10/2017 din 27.03.2017 încheiat între MCI și UEFISCDI introduce în mod explicit și deliberat o preferință națională în privința evaluatorilor, precum și criterii ierarhice de selecție, în contradicție cu Strategia Națională de Cercetare-Dezvoltare-Inovare 2014-2020, care prevede ca obiectiv specific „Susţinerea aspiraţiei către excelenţă în cercetarea la frontiera cunoaşterii prin internaţionalizarea cercetării din România, evaluare internaţională […]”. Aceste prevederi noi sunt perfect anti-științifice și, după știința noastră, nu își găsesc echivalent niciunde în țările dezvoltate științific. (…) Considerăm că schimbarea nejustificată din temelii a organismelor consultative ale MCI, precum și impunerea evaluatorilor naționali, fără a avea acoperire în baza unor criterii  științifice de excelență, constituie pași regretabili pe calea anulării practicilor și tendințelor pozitive din ultimii ani din cercetarea românească. În consecință, solicităm renunțarea la orice acțiuni legislative sau executive care pot avea ca efect anularea stabilității, predictibilității și internaționalizării sistemului românesc de cercetare”, se arată în scrisoare Ad-Astra.

Domnule premier Sorin Grindeanu, Stimate și stimați senatori,

Este absolut incredibil cum d-nul ministru Șerban Valeca își închipuie că poate recupera din decalajul existent între cercetarea românească și cea internațională, eliminând din Consiliile MCI evaluatorii de la universități de top din străinătate și de la cele mai bune universități din România, pentru a-i înlocui cu evaluatori cu o biografie mai mult decât discutabilă, cu dosare penale și acuzații de plagiat, adunați de la universități din coada clasamentelor cercetării românești. Consorțiul ”Universitaria” (care reunește Universitatea Babeș-Bolyai Cluj, Universitatea București, Universitatea Alexandru Ioan Cuza Iași, Universitatea de Vest Timișoara și ASE București) cumulează peste jumătate din producția științifică existentă la nivel național. Cu toate acestea universitățile din Consorțiu sunt reprezentate în mai puțin de 10% din structura nominală a noilor consilii consultative ale MCI, în timp ce institute de cercetare fără nicio reprezentativitate pentru sistem ori universități care n-au fost nici măcar luate în calcul vreodată pentru a fi incluse în clasamente internaționale au reprezentanți cu toptanul. Din păcate, aproape zilnic citim în presă de câte unul sau altul dintre aceștia din urmă lucruri deloc măgulitoare, de parcă Ministerul i-ar fi selectat în consiliile astea special ca să-i expună și să-i facă de rușine!

Domnule premier Sorin Grindeanu, Stimate și stimați senatori,

Dincolo de toate cele arătate mai sus, poate cea mai gravă problemă a actualei conduceri a MCI e autismul şi autarhismul decizional. Desigur, fiecare ministru și conducere a ministerului are dreptul, în temeiul mandatului politic primit din partea unei majorități parlamentare, să vină și să încerce să impună propria viziune de dezvoltare a domeniului. Acest drept nu este, însă, unul absolutist! Nici un ministru nu poate ignora ceea ce s-a făcut până la el în domeniul lui, nu poate neglija opiniile specialiștilor din acel domeniu ori tendințele internaționale. Sau o poate face, dar cu un rezultat previzibil: dezastrul! Pentru că orice cetățean, cu un minim bun-simț, poate înțelege că înlocuirea unor evaluatori de top, din țară și străinătate, cu politruci, cu persoane cu probleme de moralitate ori chiar cu probleme legale și/sau cu cercetători irelevanți la nivel internațional și până și la nivel local, nu are cum să genereze cercetare de top, ci doar un consum ilegitim de resurse publice! Distribuiți discreționar, urmând criterii cantitative și/sau clientelar politice, banii alocați cercetării din România sunt bani cheltuiți inutil!

Astfel, nu faptul că d-nul Șerban Valeca pare a fi rupt total de realitățile din cercetarea contemporană internațională este cel mai mare bai, ci faptul că a ignorat și continuă să ignore toate semnalele de avertizare transmise, toate propunerile și sugestiile făcute cu bună-credință de către experți, analiști, grupuri și asociații din domeniu, adică taman cei care, până la urmă sunt (sau ar trebui să fie) beneficiarii legitimi ai măsurilor MCI.

Pentru toate cele de mai sus, dar îndeosebi pentru acest din urmă considerent, mă alătur și eu celor care solicită demisia (sau demiterea) ministrului Cercetării și Inovării, d-nul Șerban Valeca.

***

București                                                                                                                             Mihai Goțiu

02.05.2017