Stimate colege, stimați colegi,

În această dimineață vreau să vă aduc spre cunoștință câteva date din raportul Nations in Transit pe anul 2017, realizat de Freedom House și dat publicității recent. Conform acestui raport, care analizează de ani buni evoluția statelor din Europa de Est, Balcani, Caucaz și Asia Centrală (fostele state sovietice), România se menține în categoria țărilor considerate a avea o democrație semi-consolidată, cu un scor de 3,39, ceea ce ne plasează pe locul 9 din 22 de țări monitorizate (pe prima poziție se află Estonia, cu un scor de 1,93, în timp ce ultima poziție e ocupată de Kyrghystan, cu un scor de 6,00).

Pentru a obține scorul unei țări, raportul analizează șapte categorii: gradul de democrație a guvernanței naționale, gradul de democrație a guvernanței locale, procesul electoral, societatea civilă, independența presei, independența justiției și corupția. Fiecare categorie este notată de la 1 la 7, iar un scor cât mai mic reprezintă un nivel de democrație ridicat, în timp ce unul mare denotă probleme în acea categorie.

Comparativ cu raportul Nations in Transit 2016, România a urcat o poziție, ajungând pe locul 9, cu cel mai bun scor din ultimii 8 ani, cea mai bună categorie pentru România fiind Societatea Civilă, cu scorul  de 2,25. La polul opus se află independența presei, cu scorul de 4,25. Ce doresc să subliniez e faptul că scorul societății civile a fost, în mod constant, în ultimii ani, cel care a tras România în sus în percepția și rapoartele organismelor internaționale neguvernamentale preocupate de monitorizarea democrației din diferite țări. Ce este însă mai important e că acest raport nu face decât să constate o stare de fapt: într-adevăr, în ciuda numeroaselor obstacole care i s-au pus, societatea civilă a avut o contribuție absolut remarcabilă în democratizarea și modernizarea României actuale. Fie că vorbim de organizații non-guvernamentale instituționalizate, de mișcări de la firul ierbii ori de mișcări de stradă masive, societatea civilă autohtonă, nu doar că stopat decizii aberante ale decidenților politici, ci a și devenit un model pentru implicările civice europene, protestele românești ajungând un bun cultural de export în întreaga Europă!

Cum s-au gândit decidenții politici din arcul Puterii să recompenseze aceste merite ale societății civile, care, nu de puține ori a făcut și treaba lor? Ei bine, semnalele sunt din ce în ce mai dure și mai amenințătoare. Soarta procentului de 2% din impozitul pe venit, pe care cetățenii îl puteau direcționa direct către diferite organizații non-guvernamentale a devenit incertă. Discuțiile legate de modificarea Ordonanței nr. 96/2000, în sensul adăugării unor obligații suplimentare, unele dintre ele de un birocratism dus la extrem, menite să blocheze activitățile ONG-urilor, au ajuns în atenția publică la sfârșitul săptămânii trecute. Și tot la sfârșitul săptămânii trecute a explodat bomba privitoare la schilodirea ori chiar anihilarea Legii 544/2001, privind liberul acces al cetățenilor la informațiile de interes public. Mi-ar fi plăcut să cred că toate acestea sunt doar coincidențe, dar nu sunt. Declarațiile făcute de unii lideri ai PSD nu lasă loc de echivoc: se dorește desființarea sau îngrădirea activității organismelor societății civile. Ne-a lovit și pe noi orbanismul și putinismul, cu tot ce au aceste curente mai nedigerabil și mai urât mirositor.

Stimate colege și stimați colegi,

Vă amăgiți degeaba dacă sperați că așa puteți frânge societatea civilă. La fel cum aveți o problemă cu ancorarea în realitate dacă ați ajuns să credeți în minciunile și manipulările difuzate de o parte inconștientă a presei. Nu e nicio conspirație internațională în spatele renașterii societății civile autohtone, e doar o experiență și maturitate câștigate în ultimii ani de lupte pentru diferite cauze. Nu sunt infractori membrii societății civile, ci parteneri de dialog și oameni care se implică în cel mai real mod în schimbarea în bine a României. Oamenii ăștia din societatea civilă nu fură, ci oferă. Cunoștințe, timp, muncă voluntară și, din ce în ce mai des, și donații financiare pentru cauzele lor.

Înainte de a încheia, vreau să vă povestesc un scurt episod, cu un distins coleg din Camera Deputaților care, într-o emisiune televizată, aducea ca argument că protestele din ultimii ani ar fi controlate și manipulate de cine știe ce agenții mai mult sau mai puțin secrete faptul că multe banere arată la fel (ca formă, nu ca mesaj)! Nu știam ce să fac, să râd ori să mă revolt, amintindu-mi de atelierele de creat banere, organizate în lunga toamnă a anului 2013 în Cluj, București și alte orașe din țară. Chiar credeți că e așa mare brânză să știi cum să faci un baner??? Că doar la Academia SRI se învață așa ceva?! Că e nevoie de servicii și de conspirații mondiale pentru a crea un eveniment pe Facebook?! Că deține cineva monopolul absolut al comunicării?

Stimate colege și stimați colegi,

M-aș bucura să înțelegeți că vremurile se mai schimbă. Și în loc să-i atacați în disperare pe toți cei care s-au implicat civic, într-un fel sau altul, în ultimii ani, pentru diferite cauze, v-aș recomanda să-i înțelegeți. Vă asigur că dacă veți reuși acest lucru veți realiza și cât de absurde, dar și cât de inutile sunt inițiativele din categoria celor care își propun blocarea ori chiar eliminarea societății civile.

Să nu ziceți că nu v-am prevenit! Au mai fost unii cărora le spuneam acum vreo 10 ani că-și pariază banii de-a-n proasta pe proiectul de la Roșia Montană. Și nici ei nu m-au crezut.

***

(foto main: Lucian Muntean/PressOne)