Scrisoare deschisă

Adresată prim-ministrului Mihai Tudose, ministrului Mediului, Grațiela Leocadia Gavrilescu, ministrului Apelor și Pădurilor, Doina Pană

Stimate d-nule premier Mihai Tudose, stimate d-ne ministru Grațiela Leocadia Gavrilescu și Doina Pană,

Cu neplăcută surprindere am aflat că astăzi urmează să fie finalizată procedura de depunere de observații în legătură cu decizia de încadrare pe care Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Gorj urmează să o elibereze pentru Planul de Management al Parcului Național Defileul Jiului. Atât pe formă, cât și pe fond, această procedură este profund viciată, demonstrând rea-credință și iresponsabilitate din partea inițiatorului și a reprezentanților unor instituții ale statului cu atribuții în monitorizarea și aplicarea legislației din domeniul protecției mediului.

Legat de abuzurile și ilegalităților privitoare la lucrările hidroelectrice desfășurate pe râul Jiu și afluenții Jiului, având ca efect distrugerea ireversibilă a Parcului Național Defileul Jiului, v-am adresat mai multe interpelări pe parcursul acestui an. La începutul verii m-ați anunțat trimiterea Corpului de Control al Primului Ministru în zonă, dar rezultatele anchetei continuă să se lase așteptate. Între timp, Justiția a confirmat, prin decizii judecătorești definitive, modul ilegal de desfășurare al lucrărilor, cea mai recentă dintre aceste sentințe (făcută publică de Curtea de Apel București pe data de 14 decembrie 2017) anulând autorizațiile de construire eliberate pentru Hidroelectrica de către Consiliul Județean Gorj, respectiv Consiliul Județean Hunedoara.

Într-un mod scandalos, APM Gorj intenționează acum să emită o decizie de încadrare pentru un plan de management realizat de Administrația Parcului Național Defileul Jiului, care pare elaborat direct din biroul conducerii Hidroelectrica, în care e prevăzută ca zonă de dezvoltare durabilă (adică zonă în care se pot efectua lucrări precum cele ale căror autorizații de construire au fost anulate) aria cea mai importantă din parc. Distrugerea acestei zone lasă, practic, fără sens și conținut, clasificarea ca parc național a Defileului Jiului. Printr-o stranie coincidență, procedura a fost declanșată aproape simultan cu decizia judecătorească prin care s-au desființat autorizațiile de construire, iar termenul până la care se pot trimite observații se împlinește astăzi (27 decembrie 2017), adică după vacanța de Crăciun. Printr-o coincidență și mai stranie (și revoltătoare), site-ul Agenției Naționale pentru Protecția Mediului, prin intermediului căruia s-ar fi putut trimite observații către APM Gorj este, astăzi, căzut!

Stimate d-nule premier Mihai Tudose, stimate d-ne ministru Grațiela Leocadia Gavrilescu și Doina Pană,

Ministerul Mediului a lansat, recent, în dezbatere publică, proiectul de Lege privind evaluarea impactului unor proiecte publice sau private asupra mediului. În etapa de consultare publică, în unul din răspunsurile trimise de minister Asociației Salvați Bucureștiul, se arată că în noua lege va exista o prevedere conform căreia decizia de încadrare, respectiv acordul de mediu rămân valabile ”dacă nu au intervenit schimbări ale regimului legislativ sau ale regimului de protecție” (de parc național, în cazul Defileului Jiului). Pe lângă deciziile judecătorești deja amintite, e o nouă confirmare a faptului că atât lucrările efectuate până acum, cât și Planul de Management pentru care se solicită acum decizie de încadrare au fost și sunt abuzive. De unde graba asta incredibilă (după mulți ani de tergiversări și amânări) pentru adoptarea unui Plan de Management cu dedicație, în condițiile în care, peste doar câteva luni, când noua lege va intra în vigoare, decizia de încadrare sau acordul de mediu eliberate pe baza acestui plan (precum și alte autorizații obținute pe baza lor) și-ar pierde valabilitatea și ar fi necesară o nouă decizie de încadrare (sau un nou acord de mediu)? Răspunsul e cinic: pentru ca distrugerea Defileului Jiului să devină ireversibilă și, implicit, să-și piardă statutul și clasificarea de Parc Național.

Atenție, însă, această situație tinde să devină similară cu cea în urma căreia s-au distrus râurile Buda și Capra din Făgăraș și care au dus la intrarea României în infrigement. Pentru a ieși din infrigement a fost elaborată OUG 78/2017, aflată acum în procedură de aprobare în Parlament.

Stimate d-nule premier Mihai Tudose, stimate d-ne ministru Grațiela Leocadia Gavrilescu și Doina Pană, vă asumați un nou infrigement pentru România din cauza distrugerii Jiului și a Parcului Național Defileul Jiului, într-un moment în care se încearcă ieșirea din infrigement într-un caz similar?

Dacă doriți să evitați acest lucru, precum și escaladarea revoltei publice (peste 30.000 de cetățeni semnând petiția Declic pentru salvarea Jiului și a Parcului Național Defileul Jiului) vă solicit ca, în regim de urgență, să întreprindeți toate măsurile legale pentru:

  1. Stoparea oricăror lucrări de distrugere a Jiului și a Parcului Național Defileul Jiului și punerea în aplicare a deciziilor judecătorești definitive;
  2. Stoparea oricăror proceduri și demersuri al căror scop fățiș este eludarea hotărârilor judecătorești definitive, prin eliberarea unor acte, avize, autorizații care să le înlocuiască pe cele anulate de justiție;
  3. Elaborarea unui Plan de Management pentru Parcul Național Defileul Jiului cu respectarea legislației românești și europene din domeniile protecției mediului, al ariilor naturale protejate, al calității apei și al evaluării impactului proiectelor publice și private asupra mediului.
  4. Comunicarea publică a deciziilor luate.

 

***

Mesajul afișat, în dimineața zilei de 27 decembrie 2017, de site-ul Agenției Naționale pentru Protecția Mediului, prin intermediul căruia s-ar fi putut trimite observații referitoare la decizia de încadrare pentru Planul de Management care permite distrugerea Jiului și a Parcului Național Defileul Jiului. După vacanța de Crăciun, 27 decembrie e ultima zi în care se pot depune observații…