USR Cluj susține inițiativele civice de amenajare a Canalului Morii și a zonelor adiacente canalului care străbate orașul. Unul dintre proiecte continuă o campanie a grupului civic informal SOS (Societate Organizată Sustenabil) de amenajare a celei mai sălbatice porțiuni a Canalului Morii, la confluența cu Someșul, din imediata vecinătate a Parcului Rozelor.

„Așa cum a meritat să cadă această poartă [care bloca accesul la canal și în Parcul Rozelor], merită pus în valoare și Canalul Morii și această porțiune, care este foarte frumoasă, este foarte bine vegetalizată. Și e păcat să nu profită lumea în condiții mai bune de această zonă. Eu mi-aș dori foarte mult să vin cu Dora, fiica mea, și să descoperim vegetația care este aici, să ne putem plimba, să fie lumină, să fie bănci, să fie panouri cu flora prezentă aici, să vedem rățuștele, să ne bucurăm de tot în condiții mai civilizate”- Ioana Rus, locatară Mănăștur Sud

„În urma constatărilor că spațiul aparține spațiului public, Parcul Rozelor poate să crească în suprafață cu 1 hectar, în condițiile în care administrațiile anterioare au privatizat o bună parte din ceea ce era cel mai mare parc al Mănășturului, un cartier cu 100.000 de locuitori. Îi mulțumesc lui Mihai Vădan, care făcut munca de documentare la cadastru. Vom face și pentru alte spații pentru a arăta clujenilor exact unde se pot amenaja spații verzi, unde parcări, unde se poate negocia cu proprietarii privați pentru investiții publice” – Adrian Dohotaru, deputat USR de Cluj, rezident în „Mănăștur, mon amour”

Clujenii au depus 8 proiecte legate de Canalul Morii. USR Cluj consideră că aceste proiecte de amenajare a Canalului sunt complementare. În consecință, într-un mod similar cu Master Planul pentru râul Someș trebuie gândite instrumente deliberative în cadrul bugetului participativ, nu doar proiecte individuale și vot online, astfel încât proiecte asemănătoare, deși pe porțiuni diferite, să nu se concureze între ele, ci să se ajungă la un consens de amenajare a singurului canal care străbate orașul.

În acest sens, USR cere un buget participativ în 6 cicluri:

• Ciclul 1 Întâlniri la nivel de cartier – informare buget general, proiecte în derulare ale Primăriei, discutarea priorităților cetățenești.
  • Ciclul 2 Propunerea proiectelor – prima fază, încurajarea muncii în echipă și a propunerilor colective.
  • Ciclul 3 Înscrierea online a proiectelor
  • Ciclul 4 Discutarea proiectelor atât online cât și la nivel de cartiere, alegerea delegațiilor în cadrul întâlnirilor de cartier care fac parte din Consiliul Bugetar Participativ, alături de aparatul tehnic al Primăriei și consilieri locali.
  • Ciclul 5 Votul online final al proiectelor avizate de Consiliul Bugetar participativ
  • Ciclul 6 Implementarea din partea administrației și monitorizare din partea Consiliului bugetar participativ

„Încurajăm Primăria să folosească spațiul din patrimoniu, astfel încât să ne bucurăm de o calitate a vieții mai ridicată. Un instrument care poate îmbunătăți calitatea acestei utilizări este bugetul participativ, dar așa cum a fost propus inițial de societatea civilă, cu deliberările necesare pentru atingerea consensului și buget format din alocări procentuale din bugetul pentru investiții al orașului” – George Trif, coordonator Monitorul de Politici Locale din cadrul USR Cluj

USR încurajează clujenii să se înscrie pe platformă pentru a vota prima etapă a proiectelor din data de 2 octombrie.