În prima jumătate a acestui an, lucrările de extindere cu un nou corp de clădire pentru Biblioteca Centrală Universitare (BCU) Cluj au mers mai departe grație unui amendament la Legea Bugetului pe 2017 propus și susținut de senatorul Mihai Goțiu. Acesta i-a convins atât pe colegii din comisiile de învățământ ale celor două camere, cât și pe cei din comisiile de buget-finanțe de necesitatea ca lucrările să nu fie întrerupte, pentru a evita costuri suplimentare consistente. Pentru a nu stopa acum construcția, e nevoie, însă, de o alocare suplimentară de 2-3 milioane de lei la rectificarea bugetară, sumă pe care, în timpul dezbaterilor de la începutul anului,  reprezentanții coaliției de guvernare au promis că o vor acorda.

Investiție de 7 milioane de euro

Beneficiarul speră că noua clădire va fi finalizată în următorii trei ani, iar ea este necesară, în primul rând, pentru a acoperi volumul foarte mare de carte care intră anual în BCU, dar și pentru a crește calitatea servicilor oferite publicului care se prezintă zilnic la cea mai mare bibliotecă din Transilvania. Anual, 50.000 de volume de carte din diferite domenii intră în fondul BCU, fiind din acest punct de vedere a doua bibliotecă din țară după cea din București.

Potrivit directorului BCU Cluj-Napoca, profesorul Valentin Orga, investiţia pentru noul corp de depozit cu acces liber la raft este de 7 milioane de euro, fondurile fiind direcţionate, în principal, din bugetul Ministerului Educaţiei Naționale (MEN). Pentru anul trecut, s-au alocat 2,2 milioane de lei, iar pentru acest an au intrat până acum încă două milioane de lei: un milion de lei din fondurile MEN, iar un alt milion de lei în urma amendamentului propus de senatorul USR Cluj, Mihai Goțiu, la discuțiile pentru bugetul pe 2017. Totuși, pentru ca lucrările din acest an să continue conform graficului, directorul BCU estimează că ar mai fi nevoie de încă două-trei milioane de lei.

Depozitul de carte va avea 8.000 de metri pătrați și opt niveluri

Construcţia nouă a BCU urmează să asigure, în primul rând, spaţii pentru extinderea depozitelor de carte care vor fi rezolvate în varianta bibliotecilor deschise, soluţie utilizată la conformarea bibliotecilor contemporane.

Noua clădire este ridicată pe terenul de lângă BCU din centrul Clujului, va avea la final opt niveluri şi va include parcări subterane, spaţii de lectură, sală de conferinţe, ateliere de multiplicare, legătorie şi sală de digitizare. Proiectul construirii depozitului de carte al BCU are aproape 15 ani vechime, fiind ideea fostului director al instituției, profesorul Doru Radosav, iar de-a lungul vremii a suferit mai multe modificări sau îmbunătățiri.

“Clădirea nouă va avea o suprafaţă totală de 8.000 de metri pătrați, structurată pe opt niveluri, fiind compusă din două parcări subterane, demisol, parter și patru etaje. Înălţimea la stradă nu va depăşi înălţimea corpului existent al BCU. Proiectul inițial a suferit unele modificări, în sensul în care Primăria ne-a cerut două niveluri de parcare subterană, nu unul cum era prevăzut inițial. Din acest motiv, constructorul va trebui să sape la 12 metri sub pământ. Cele două parcări vor avea, în total, 52-54 de locuri, la demisol va fi o secție de împrumut generoasă, iar în rest va fi depozit de carte cu acces liber la sală sau la raft. Interiorul încă nu este proiectat în amănunt, de aceea vom face un concurs de soluții pentru utilizarea la maximum a spațiului, dar proiectantul a gândit la ultimul nivel un spațiu de socializare pentru studenți”, explică istoricul Valentin Orga.

50.000 de noi volume intră în fiecare an în arhivele BCU

Directorul celei mai mari biblioteci universitare din Ardeal afirmă că era absolut necesară construirea depozitului de carte, deoarece, anual, la BCU Cluj intră aproximativ 50.000 de volume de carte.

BCU este una dintre beneficiarele legii depozitării de carte. Biblioteca s-a dezvoltat și, inevitabil, se dezvoltă în continuare. Anual, ne intră în jur de 50.000 de noi volume. Unele dintre ele, chiar foarte multe, sunt cărți foarte valoroase și trebuie păstrate în condiții optime. Au fost ani când au intrat 48.000 de volume, dar și 57.000. Avem peste 30.000 de cărți de patrimoniu național și european. Sunt cărți care au fost tipărite în centre importante din Europa în secolele al XVI-le, XVII-lea sau al XVIII-lea. De asta e nevoie de acest corp nou de clădire”.

Deși gadget-urile și tehnologia modernă pare că au înlocuit lectura pe print, BCU nu duce lipsă de cititori. Ba din contră. “E adevărat, a existat o perioadă de recul, între 2003 și 2005, când am înregistrat o scădere la sălile de lectură. Atunci ne-am îngrijorat, dar situația s-a remediat. Am introdus o serie de servicii fără de care, cred eu, ar fi fost dezastru. De exemplu, serviciul de fotocopiere: studenții vin, fotocopiază, apoi pleacă. Astfel, a scăzut presiunea pe sala de lectură. Acum e aproape spre zero. Sunt multe zile din săptămână când la ora 10, sălile sunt pline. În plus, BCU e singura bibliotecă din țară în care utilizatorii, în baza unor permise, pot accesa baza de date a instituției chiar de acasă”, explică profesorul Valentin Orga.

Lucrări îngreunate din cauza unor bolovani uriași

Referindu-se la construcția noului depozit de carte, directorul BCU Cluj spune că lucrările se desfășoară oarecum anevoios, deoarece în timpul săpăturilor constructorul a descoperit bolovani foarte mari. “În această zonă sunt niște bolovani mari, trovanți, unii cu diametrul de un metru. Chiar i-am fotografiat pe unii din ei, pentru a arăta de ce, eventual, cresc cheltuielile sau lucrările întârzie față de termenul stipulat în proiect“.

Valentin Orga afirmă că proiectul are vreo 15 ani vechime. „A fost ideea fostului director, domnul Doru Radosav. El este structurat în două etape: prima, desfășurată pe o perioadă de 24 de luni, cuprinde structura internă a clădirii și realizarea incintei. Suma estimată de constructor pentru prima etapă este de 13 milioane de lei. În a doua etapă se va lucra la instalații și la arhitectura clădirii. Eu sper ca în trei ani, construcția să fie finalizată, dar asta depinde numai dacă totul decurge normal și avem în continuare finanțare.

Anul trecut, Ministerul Educației a alocat 2,2 milioane de lei, iar în acest an au intrat până acum încă două milioane de lei: un milion de lei din fondurile MEN, iar un alt milion de lei în urma amendamentului propus de senatorul USR Cluj, Mihai Goțiu, la discuțiile pentru bugetul pe 2017. Contribuția proprie la proiect a BCU a fost estimată la aproximativ 500.000 de lei. Totuși, pentru ca lucrările să continue conform graficului, directorul BCU estimează că, pentru acest an, ar mai fi nevoie de încă două-trei milioane de lei.

“Depindem de finanțarea de la Guvern. Noi sperăm ca ea să continue. Șantierul se află într-o zonă ultracentrală a Clujului, foarte circulată, cu zgomot foarte mare. Nu e în regulă ca, din august, șantierul să rămână în conservare. Ar fi un disconfort foarte mare și pentru clujeni, și pentru cei care tranzitează zona”.

Directorul BCU Cluj mai spune că noul depozit de carte trebuia construit lângă clădirea BCU și nu în altă parte, deși e convins că, dată fiind poziționarea lui, în plin centrul Clujului, va atrage și multe nemulțumiri din partea locuitorilor. “Sigur, vor exista și critici referitoare la felul cum va arăta clădirea, la arhitectura ei sau fiindcă a fost construită într-o zonă foarte aglomerată. Dar ceea ce facem noi aici este o chestiune de utilitate publică. Depozitul de carte nu putea fi construit nici pe Feleac, nici la Făget, în condițiile în care sediile facultăților din Cluj, a UBB, sunt aici, la doi pași”, a mai afirmat istoricul Valentin Orga.

”În timpul discuțiilor din comisiile de învățământ și cele de buget-finanțe, de la începutul anului, pe Legea Bugetului, am găsit sprijin de la reprezentanții tuturor celorlalte partide, amendamentul privind suplimentarea sumei pentru extinderea BCU fiind aprobat în unanimitate. Colegii au înțeles faptul că întreruperea lucrărilor în prima fază ar duce, ulterior, la costuri suplimentare importante, legate de extinderea chiriei pentru tehnologia folosită (utilaje specifice), pentru lucrări de conservare, posibile penalități contractuale. Am arătat însă, de atunci, că și această sumă va ajunge doar pentru prima parte a anului, iar reprezentanții coaliției de guvernare au promis că vor susține o altă suplimentare și la rectificarea bugetară. Din acest punct de vedere, atât fostul ministru al Educației, Pavel Năstase, cât și parlamentari ai PSD și ALDE au fost foarte fermi. Sper că își vor respecta promisiunea”, a declarat senatorul USR de Cluj, Mihai Goțiu.

***

Lucrări de extindere BCU Cluj/ Foto: Marcel Piroșcă