Viorel Băltărețu, George Trif și Mihaela Nia sunt, în ordine descrescătoare, cei trei candidați USR care vor intra în etapa finală, de vot public, pentru nominalizarea candidatului la funcția de primar al Cluj-Napoca.

Cei trei au fost desemnați de membri USR Cluj-Napoca ieri, la finalul unui proces de selecție care a durat trei luni și a presupus o adevărată campanie electorală internă. 11 membri ai USR Cluj-Napoca s-au înscris în această competiție.

Trei pentru Primăria Cluj-Napoca

Viorel Băltărețu este deputat USR de Cluj și președintele filialei locale Cluj-Napoca. Este absolvent al Universității Tehnice Cluj-Napoca și are o experiență profesională de peste 23 de ani ca manager, antreprenor și investitor.

„Sunt conștient de complexitatea sarcinii în care mă angajez și știu că mai am de învățat. Sunt pregătit și motivat să mă achit de ea cu toată responsabilitatea. Mă voi folosi de ce am învățat în ultimii trei ani, monitorizând proiectele de interes public din județ și interacționând frecvent cu autoritățile locale și centrale. Dar și de experiența mea managerială și antreprenorială de peste 25 de ani.

Îmi doresc să transformăm administrația publică într-o activitate cu adevărat în serviciul cetățenilor – proiecte, nu PR. Vreau ca orașul nostru să fie viu, verde, digitalizat, cu industrii competitive și bunăstare pentru toți locuitorii lui.

Infrastructura, mobilitatea urbană, urbanismul, educația, poluarea, gestionarea deșeurilor dar și bugetarea, transparența decizională sau gestiunea regiilor autonome din subordinea Primăriei sunt domenii gestionate deficitar în prezent de către autoritățile locale. Actuala administrație și-a atins potențialul maxim în urmă cu cel puțin un mandat.

Ca visul nostru pentru Cluj-Napoca să devină realitate, e nevoie să regândim managementul municipiului și să aducem un suflu nou în Primărie.”

George Trif este responsabil de departamentul de politici publice al USR Cluj. Are un masterat în drept obținut la Universitatea din Debrecen și este consultant SAM (Software Asset Management), fiind responsabil de dezvoltarea și implementarea bunelor practici de administrare a licențelor software și a resurselor financiare asociate.

„Până acum, Cluj-Napoca a crescut datorită vouă, celor care ați știut că lucrurile se pot face mai bine și mai repede. Celor care nu v-ați temut să puneți la îndoială modul în care se fac lucrurile și să vă luați viața în propriile mâini.

Am văzut cum viața clujenilor a devenit, paradoxal, mai grea, într-un oraș tot mai bogat și mai mare. Am văzut cum o bună parte din familia de aici, colegii mei din școala generală, liceu și facultate au plecat din țară din lipsă de oportunități. Am văzut cum traficul a crescut, dar infrastructura a rămas în urmă.

Problemele de azi ale clujenilor puteau fi evitate dacă am fi avut o administrație capabilă să urmărească planurile de dezvoltare, nu doar calendarul electoral, și o administrație care să implementeze proiecte conform nevoilor clujenilor, nu conform sondajelor electorale.

Șansa noastră e că nu trebuie să reinventăm roata soluțiilor din oraș, dar trebuie să schimbăm sistemul care pune roțile în mișcare.

Așadar, construcția noastră va pune capăt Clujului în care „osă” facem și va marca începutul Clujului în care se face, iar când nu se face, se planifică.”

Mihaela Nia este membră a Biroului Local al filialei Cluj-Napoca. Este profesor logoped, a absolvit Universitatea „Babeş-Bolyai” și are un Master în Psihologie clinică, consiliere psihologică şi psihoterapie în cadrul Facultății de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei, Cluj Napoca.

„Clujul, așa cum mi-l imaginez eu, are străzi care țin cont de siguranță, mediul înconjurător, sănătate, mobilitate, oportunități economice și interacțiuni sociale. Străzi făcute pentru ca oameni să se miște mai ușor, să-și petreacă mai mult timp în comunitate și să prospere.

El are cartiere cu creșe, grădinițe și școli, cluburi educaționale unde bunicii își pot duce nepoții la șah și arte marțiale, cu grădini urbane, cu locuri de joacă moderne.

Clujul asta de care vorbesc are respect pentru trecut și își îngrijește clădirile vechi, transformă în muzee ultimele redute, iar pe cele noi nu le trântește pur și simplu, pe vreun câmp, ca mai apoi sa devină “cartiere dormitor” blocate la ore de vârf.

Visez la un oraș care nu e unul cârpit, ci administrat după un plan coerent, cu beneficii pentru clujeni pe termen lung, care pune accentul pe calitatea vieții, economie locală, siguranță, comunități mai puternice, mediul înconjurător.”

Candidatul USR la Primăria Cluj-Napoca va fi desemnat prin alegeri de tip primaries care implică și votul clujenilor pe lângă cel al membrilor. Obiectivul USR Cluj-Napoca este să se prezinte în fața alegătorilor în 2024 cu un candidat validat de cetățeni.