Mai multe cartiere din Cluj-Napoca nu dispun, în acest moment, de nicio creșă de stat: Dâmbul Rotund, Iris, Europa, Bună Ziua, Câmpului – Edgar Quinet, Borhanci. Locuiesc acolo familii cu copii mici, care au nevoie de un asemenea serviciu? Cu siguranță! USR PLUS cere începerea imediată a demersurilor pentru identificarea de terenuri și construirea a cel puțin patru noi creșe în cartierele Clujului, începând chiar cu Dâmbul Rotund.

Propunerea figurează printre cele 24 de amendamente la bugetul municipiului Cluj-Napoca pentru anul 2021, redactate de USR PLUS și trimise Primăriei.

Observăm din bugetul Cluj-Napoca supus consultării publice pe anul 2021 că nici anul acesta nu facem pași semnificativi pentru a rezolva probleme de infrastructura pentru copii. Suntem conștienți că acestea nu se pot rezolva peste noapte însă e important să abordăm aceste probleme structurat și curajos, de exemplu, propunându-ne că în anul 2026 să fie creșe în toate cartierele. Pentru a putea face asta e important ca anul acesta să avem locațiile și studiile tehnico-economice realizate urmând ca în anii următori să le construim.  În Bună Ziua, la fel ca în toate cartierele noi, este nevoie chiar de mai mult decât de o singură creșă. Noi considerăm că ar trebui construit un hub educațional complet cu creșă, grădiniță și școală. ”, a spus Adriana Cristian, consilier local USR PLUS.

Alianța mai solicită creșterea cuantumului burselor pentru elevi și a finanțării școlilor vocaționale – “Romul Ladea”, “Sigismund Toduță”, “Octavian Stroia” – pentru acoperirea nevoilor specifice, fie că vorbim de instrumente muzicale, fie despre un cuptor de ars ceramică.

Un lucru foarte important, în viziunea USR PLUS, este implementarea unei rețele de senzori în 30 de școli clujene pentru monitorizarea aerului pe care îl respiră copiii noștri.

În viziunea USR PLUS, bugetul local de dezvoltare ar trebui să includă, printre priorități, următoarelor proiecte:

• Implementarea unei rețele de senzori pentru monitorizarea calității aerului în 30 de școli, pentru a crește gradul de conștientizare în privința nivelului de poluare și a preîntâmpina riscurile de sănătate asupra celor mici.
  • Îmbunătățirea aplicației MyCluj, în principal prin facilități de evaluare a răspunsului primit de cetățeni și posibilitatea redeschiderii unei sesizări.
  • Proiect de construire a unor creșe în toate cartierele Clujului; mai multe cartiere nu dispun deloc în acest moment de creșe de stat.
  • Proiect de construire a unui hub educațional – creșă, grădiniță, școală – în Bună Ziua; cu excepția unei creșe, acest cartier nu dispune în momentul de față de  infrastructură educațională.
  • Alocarea unui fond de reparații pentru Spitalul de Pediatrie.
  • Realizarea unui studiu științific privind arealul Hoia, pentru a fundamenta creșterea gradului de protecție pentru această zonă.
  • Elaborarea unui studiu care să stabilească exact câte parkinguri sunt necesare în oraș, amplasamentul lor, orizontul de timp în care vor fi construite. Acest plan va fi util și pentru a se putea întocmi un plan de creștere a dimensiunii spațiilor verzi în oraș.
  • Înființarea unui departament de optimizare continuă a activității din Primărie și din instituțiile subordonate, pentru a se crește eficiența acestora

USR PLUS crede că aceste proiecte setează perspectiva unei dezvoltări durabile și sustenabile a municipiului până în anul 2030. “Clujul are resursele financiare, umane și tehnice pentru a-și rezolva problemele. Trebuie să profităm de conjunctura favorabilă pentru a le pune în aplicare”, a spus consilierul local Alexandra Oană.