ALERTA SĂPTĂMÂNII: Majoritatea PSD & ALDE vrea să desființeze Ordonanța care apără pădurile. Rămâneți aproape, avem nevoie de sprijin!

”Au fost desfăşurate circa 55.000 de controale care s-au terminat cu aproape 1.000 de dosare penale. Au fost decoperite peste 2.500 de infracţiuni, foarte multe pe Codul Silvic şi s-au dat circa 60.000 de amenzi. De asemenea s-au confiscat circa 50.000 de metri cubi de material lemnos, ceea ce înseamnă de trei ori mai mult decât într-o perioadă normală de controale.” (Dacian Cioloș, anul trecut, la sfârșit de octombrie – detalii aici)

Astea au fost rezultatele controalelor silvice intense efectuate în lunile septembrie și octombrie 2016. Atunci a intrat în vigoare și Ordonanța de Urgență nr. 51/2016 care a impus, în conformitate și cu cerințele UE Timber Regulation (pentru neaplicarea căruia România avea deschisă o procedură de infregement), sancțiuni dure pentru furtul de lemne. Cu intrarea în vigoare a OUG 51/2016 volumul furturilor de lemn a scăzut considerabil (conform unor statistici preliminare, scăderea ar fi undeva între 60 și 80%).

Proiectul de lege privind adoptarea OUG 51/2016 a trecut de Senat fără probleme, prin adoptare tacită, la sfârșitul anului trecut. Supriza a venit în această săptămână, în ședința Comisiei de Agricultură și Silvicultură, când deputații Puterii, îndeosebi ai PSD, au pus problema ”umanizării” Ordonanței. Mă rog, surpriza nu a fost chiar totală, drept dovadă e interpelarea pe care o adresasem chiar cu o zi înainte miniștrilor Mediului, respectiv Apei și Pădurilor, în care le solicitam să răspundă informațiilor pe care le aveam, conform cărora majoritatea parlamentară, sub influența lobby-ului pădurarilor și a unor exploatatori de păduri, ar urma să lase fără dinți Ordonanța 51/2016.

Ce deranjează în Ordonanța 15/2016? (textul integral aici)

• Amenzile contravenționale mari (care pot ajunge până la 30.000 de lei);

• Confiscarea vehiculelor folosite la furtul de lemne;

• Extinderea contravențiilor și infracțiunilor silvice (de exemplu au crescut amenzile pentru depășirea volumului de lemn transportat – mai exact diferența dintre ceea ce e trecut în acte și volumul real din mașină);

• Sancțiuni pentru amenajamente raportate greșit (se raportează o masă lemnoasă mai mică decât în realitate, diferența putând fi tăiată/comercializată discreționar/ilegal);

• Sancțiuni pentru nerespectarea obligațiilor de re-împădurire;

• Sancțiuni pentru gunoiul ”depozitat” în păduri. Etc.

Acestea sunt doar câteva dintre prevederile Ordonanței 51/2016, pe care majoritatea parlamentară vrea s-o îndulcească. La nivelul USR s-a constituit un grup de lucru (deputați, senatori, experți, consultanți) care vom apela la toate mijloacele parlamentare pe care le avem la îndemână pentru a bloca ciuntirea nejustificată a ordonanței. Dați însă acest mesaj mai departe și rămâneți aproape pentru că s-ar putea să avem nevoie de sprijinul vostru în lupta comună pentru salvarea pădurilor din România.

Nota bene: detalii despre o primă mobilizare civică, aici

4 comments

• Razvan

By Razvan

Reply

27.10.2016 ,guvernul Ciolos a dat aviz negativ pe acel proiect de lege ! Trebuie sa se vina cu un alt proiect de lege,din cate am inteles eu.Guvernul Ciolos este celsustinut de USR ,din cate imi aduc aminte !

• ruja ion horia

By ruja ion horia

Reply

SUSTIN actiunile voastre . daca politicienii
    ticalosi nu pot fi opriti din”umanizarea ” a ordonantei 51 , voi fi bucuros sa ma alatur voua pentru orice manifestatii pasnice , oriunde . Dati-mi un semn , ca abia astept sa ragusesc din nou strigand .

• atena ciontu

By atena ciontu

Reply

Guvernul Grindeanu&puscariasul Dragnea,n-au inteles nimic din tot ce s-a strigat in strada la miting timp de 30 de zile

• bogdan

By bogdan

Reply

m-am uitat peste oug, si pot spune ca e loc de imbunatatiri/ameliorari, dar nicidecum nu e permisa abrogarea acesteia. nu-mi dau seama daca persoanele care isi procura uscaturi, cazaturi sau resturi pentru foc, cu carute sau alte utilitare, pot ajunge sa plateasca amenzi sau sa li se confiste utilajele, precum hotilor de copaci, ceea ce ar fi o problema. dar, de exemplu, mi se pare absurd (dupa cum e mentionat in oug, la 13) sa platesc intre 1000 si 2000 de lei daca iau cativa puieti de alun sau de alta specie (eventual dintr-un desis in care oricum nu ar fi supravietuit), ca sa ii plantez si sa ii ingrijesc la mine in gradina. sau, amenzile mentionate la 5(3) sunt exagerate si chiar abuzive, in conditiile in care nu se aplica pentru furt sau fals, si s-ar putea da foarte bine niste atentionari, inainte de a se da amenzi.