Intrăm în plin sezon de fructe și legume, iar regulile comerțului de profil s-au schimbat considerabil.

În piețe nu mai avem la fel de mulți cumpărători și nu vom avea nici imediat după ridicarea restricțiilor. Producătorii nu sunt organizați în asociații și asta îi dezavantajează în relația cu marii comercianți. Centrul Agro Transilvania, deși a fost conceput ca sprijin pentru producția locală, este acum invadat de importuri.

Legumele și fructele nu pot aștepta vremuri mai bune, ci trebuie găsite soluții acum. Există câteva inițiative (madeincluj.ro, magazinprodusdecluj.ro și multe altele pe Facebook) care au reușit să aducă în aceeași platformă producătorii și cumpărătorii, dar în plin sezon e greu de crezut că vor putea absorbi întreaga producție.

 

Se impun câteva măsuri pentru a evita un dezastru în plin sezon.

 

  • Control strict al certificatelor de producător. În momentul de față cu o proprietate 2-300 de mp oricine se poate declara producător, chiar dacă terenul nu e cultivat.
  • Prioritizarea produselor locale în Centrul Agro Transilvania. Momentan importurile au o pondere însemnată deși inițial centrul era destinat doar producătorilor locali.
  • Capacități de depozitare pe termen lung în zonele agricole importante ale județului. În lipsa lor producătorii sunt nevoiți să își vândă produsele imediat după recoltare la prețuri mici.
  • Încurajarea asocierii producătorilor agricoli. Fermele mici au un handicap serios în negocierea cu marii comercianți. Astfel, camerele agricole a căror lege a fost adoptată anul trecut trebuie înființate în cel mai scurt timp pentru că oricum e nevoie de timp pentru a deveni deplin operaționale. Membrii camerelor agricole ar urma să fie fermierii și asociațiile din domeniul agricol astfel că interesele lor vor fi mult mai bine reprezentate.

 

O parte din aceste nevoi au fost deja transmise Ministerului Agriculturii, dar implementarea lor poate începe deja la nivel județean. În perioada următoare fiecare stat va face tot posibilul pentru a-și proteja producătorii agricoli și vor fi încurajate lanțurile scurte de aprovizionare.