Cine e Sorosul PSD și dreptul la mediu sănătos (comunicat de presă)

Cine e Sorosul PSD și dreptul la mediu sănătos (comunicat de presă)

Multimiliardarul israelian Benjamin (”Beny”) Steinmetz este ”Sorosul PSD”, a arătat senatorul USR Mihai Goțiu, într-o declarație politică, referitoare la dreptul constituțional la un mediu sănătos, citită în plenul Senatului. Reacția lui Mihai Goțiu vine în replică la afirmațiile liderului PSD Șerban Nicolae, făcute tot în Senat, conform căruia voturile parlamentarilor USR pe mai multe legi care aduc atingere fondului forestier național și ariilor natural protejate ar fi influențate de așa-zisele interese ale lui George Soros în Afacerea Roșia Montană.

”Ați adus în discuție, aici, în plen, tot ca și ”argument”, povestea cu Soros și așa-zisa finanțare de către Soros a luptei pentru salvarea Roșiei Montane și pentru alte cauze ecologiste. Pentru a lămuri și această minciună. George Soros a pariat, la bursă, timp de vreun an, pe acțiunile firmei miniere Newmont, așa cum pariază de ani buni pe zeci și sute de companii , din toate domeniile, din întreaga lume. A avut undeva pe la 20% din acțiunile acestei companii mamă pentru o companie care a deține în jur de 12% din Gabriel Resources, compania care ține 80,69% din RMGC, titularul licenței de exploatare a aurului de la Roșia Montană. Făcând calculul rezultă că interesele lui Soros în afacerea de la Roșia Montană au fost de, atenție, sub 2%.”, a explicat Mihai Goțiu.

”Ce nu a spus d-nul Șerban Nicolae, care a adus în discuție acest subiect în plen, e că, începând cu anul 2009, principalul acționar al Afacerii Roșia Montana este un alt miliardar israelian, Benjamin Steinmetz, cunoscut, mai pe scurt, ca Beny Steinmetz. Da, este vorba de același Beny Steinmetz, inculpat alături de Dan Andronic ori Prințul Paul în dosarul retrocedării ilegale a Fermei Băneasa. Și, da, este vorba de același Prinț Paul care este inculpat alături de unul dintre foștii ”grei” ai PSD, Viorel Hrebenciuc, în dosarul retrocedărilor ilegale a unor suprafețe uriașe de păduri, defrișate ulterior într-un ritm halucinant. Și da, este vorba de același Dan Andronic, cercetat penal pentru mărturie mincinoasă, pe ale cărui amintiri fabulatorii s-a clădit show-ul mediatico – propagandistic cu statul paralel. Acestea sunt fapte, nu speculații propagandistice. Asta pentru a ști cine cu cine se asociază, și cine ale cui interese le reprezintă în Senatul și Parlamentul României.”, a mai adăugat senatorul USR.

Reacția lui Mihai Goțiu a venit după ce, luni, la dezbaterile legate de exonerarea Complexului Energetic Oltenia de obligația de compensare a pădurilor pe care le taie pentru extinderea carierelor de lignit din județul Gorj, liderul grupului PSD, Șerban Nicolae, a sugerat că voturile USR ar fi influențate de George Soros, și după ce, în urmă cu o săptămână, același Șerban Nicolae i-a numit pe senatorii USR ”ecologiști de asfalt”.

În cadrul aceleiași declarații, Mihai Goțiu a dat citire articolului 35 din Constituție, referitor la dreptul la mediu sănătos, arătând că mai multe legi votate în această sesiune încalcă acest drep, sub pretextul fals al ”beneficiilor pentru comunitățile locale”. ”În această lună și la sfârșitul sesiunii trecute, aici, în Senatul României, au fost votate mai multe legi care calcă în picioare acest drept. Cea mai recentă a trecut zilele trecute și vizează diminuarea fondului forestier național pentru extinderea minelor de lignit din județul Gorj. După cum am arătat și în cadrul dezbaterii legii în plen, ceea ce s-a votat nu a fost pro sau contra continuării exploatării miniere – problema combustibililor fosili este o altă discuție – ci pro sau contra respectării Codului Silvic, mai exact pro sau contra diminuării fondului forestier național. Din păcate, majoritatea dintre d-voastră ați ales să exonerați Complexul Energetic Oltenia, în fapt, statul român (compania fiind una cu capital majoritar de stat) de a oferi terenuri pentru reîmpădurire și de a achita sumele necesare acestei operațiuni. Nu doar Codul Silvic a fost siluit prin votul d-voastră, ci și Constituția României, care prevede, la articolul 35, așa cum am arătat, obligația persoanelor fizice și juridice și a statului de a respecta dreptul tuturor cetățenilor la un mediu sănătos.

Încălcarea unui drept constituțional al tuturor cetățenilor români, inclusiv al celor angajați la Complexul Energetic Oltenia, nu are cum să fie un beneficiu, așa cum ați invocat, în mod fals, la dezbaterea în plen. Și nu e un beneficiu pentru comunitățile locale, cum ați argumentat în cazul altor proiecte de legi, să permitem distrugerea celor mai valoroase zone a parcurilor naționale, naturale și a celorlalte arii naturale protejate, pentru că nu are cum să fie un beneficiu distrugerea celei mai importante resurse și oportunități de dezvoltare a unei comunități locale.”, a arătat Mihai Goțiu.

Senatorul clujean a încheiat afirmând că atât el, cât și colegii lui din USR vor lupta, în continuare, pentru apărarea pădurilor, a ariilor naturale protejate și a apelor României. ”Vă asigur, că nici eu, nici colegii mei din USR, nu vom lăsa la ușa Parlamentului argumentele verzi, așa cum ne-a sugerat un alt coleg senator, pentru că acestea reprezintă unul dintre motivele pentru care ne-am implicat în politică. Pentru că un viitor modern și sustenabil al României nu poate face abstracție de marea problemă a întregii lumi – încălzirea globală –, pentru că România nu poate să se dezvolte atâta vreme cât interesele de tip clientelar dictează legi care distrug mediul, și pentru că România nu poate avea un viitor atâta timp cât drepturile cetățenilor prevăzute în Constituție, inclusiv dreptul la mediu sănătos, sunt încălcate”, a mai spus Mihai Goțiu.

***

Ce prevede art. 35 din Constituția României:

Dreptul la mediu sănătos

(1) Statul recunoaşte dreptul oricărei persoane la un mediu înconjurător sănătos şi echilibrat ecologic.

(2) Statul asigură cadrul legislativ pentru exercitarea acestui drept.

(3) Persoanele fizice şi juridice au îndatorirea de a proteja şi a ameliora mediul înconjurător.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>