Cu cărțile pe masă. Și cum a fost salvat un râu de la distrugerea cu MHC (VIDEO)

Cu cărțile pe masă. Și cum a fost salvat un râu de la distrugerea cu MHC (VIDEO)

Miercuri am ajuns în Hunedoara, județul natal, pentru a sprijini puțin echipa locală a USR, unde Stelian Ene, colegul care a pus umărul la înființarea Filialei Cluj, luptă pentru un loc la Camera Deputaților. În prima parte a zilei am ajuns la Coroiești, în Geoparcul Dinozaurilor, pentru a-i arăta Râul Alb, unul dintre ultimele cursuri virgine de apă din România. Aici ar fi trebuit să fie construită una dintre deja ”celebrele” micro-hidrocentrale care au distrus multe dintre râurile sălbatice ale României, din Munții Făgărașului și până în Caransebeș. În urmă cu doar câteva săptămâni, justița a decis definitiv anularea avizelor proiectului, dar după o luptă dură, care a fost pe punctul de a se încheia tragic, în care au fost implicați activiști și ong-uri de mediu și jurnaliști (mai multe detalii aici și în înregistrarea video de mai jos).

 

După-amiaza, în Cafeneaua Fisher s am lansat cartea ”Fraierilor!” și desenele animate psiho-terapeutice ”RETMAN și Retmagia”, cu care nu apucasem încă să ajung în Deva. ”Fraierilor!” este o carte despre modul în care orașul Cluj s-a schimbat în ultimii 15 ani datorită culturii și implicării civice, comparativ și cu Viena, unde am beneficiat de o rezidență în 2014 ca urmare a câștigării unuia dintre cele mai importante premii europene pentru jurnalism, Bursa de excelență ”Milena Jesenska” (la IWM, Viena). ”RETMAN și Retmagia” sunt un rezultat al cercetării de frontieră a psihologilor clujeni, în cadrul căreia desenele animate (la care am contribuit cu scenariul și regia) sunt folosite ca psihoterapii în tratarea unor diferite probleme ale copiilor (depresie, anxietate, frica de a vorbi în public, sentimentul de vinovăție).

Cum ambele cărți sunt despre schimbări (din puncte diferite de vedere), nu a fost greu să trecem apoi la o dezbatere, împreună cu cei prezenți, despre modul de a schimba un județ și o societate.

 

***

deva-1 deva-2 deva-3 deva-4 deva-5 deva-6 deva-7 deva-8 deva-9 deva-10

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>