Împreună, o singură Românie

Împreună, o singură Românie

De Ziua Națională, candidații USR s-au gândit și au fost alături de cei mai dezavantajați locuitori ai Clujului, cei care locuiesc în zona Pata Rât.

Candidații Uniunii Salvați România (USR), Filiala Cluj, Adrian Dohotaru, Ovidiu Nistor și Mihai Goțiu, împreună cu alți membri și simpatizanți ai uniunii, au vizitat, de Ziua Națională a României, cele patru comunități de oameni care trăiesc la Pata Rât, lângă rampa de gunoi a municipiului Cluj-Napoca. Cei trei reprezentanți ai USR Cluj au stat de vorbă cu oamenii din comunitățile Dallas, Cantonului, cu cei evacuați de pe strada Coastei și de la rampa RADP și le-au aflat problemele și neajunsurile. Au aflat că nimeni din Primăria Cluj-Napoca nu s-a interesat de ei de ani buni și că politicienii locali, cu foarte mici excepții, au uitat cu desăvârșire că la Pata Rât trăiesc, în condiții uneori greu de imaginat pentru acest secol, mai bine de 1.500 de suflete.

Câte 12-14 persoane într-o cameră de 16 metri pătrați

„Trăim ca-n Evul Mediu. Sunt familii cu 12-14 persoane care locuiesc într-o cameră de 16 metri pătrați. Ziceți și dumneavoastră: cum pot trăi atâtea persoane, părinți, adulți, copii mici, într-o singură cameră? Vrem și noi să avem acces la o locuință socială decentă, că doar trăim în secolul XXI! Pe cei de la primărie nu i-am văzut aici de nu mai știu când! A fost o dată primarul Emil Boc, atunci când familiile de români s-au scandalizat că RADP a vărsat gunoaiele pe strada Cantonului, dar pe la noi nu a trecut. Nici el, nici alții din primărie”, a reclamat Linda Greta, activistă, reprezentanta comunității evacuate de pe strada Coastei. „Avem în rândul nostru copii care sunt campioni sau vicecampioni pe țară în sport, dar și copii care învață bine și au absolvit liceul cu bacalaureat. De ce să nu merităm și noi o viață mai bună?”, a mai reclamat, retoric, activista.

Aceleași probleme le-a reclamat și Alexandru Fechete, care locuiește pe strada Cantonului. Lângă micuța lui casă în care trăiește cu mai mulți copii minori, a ars o cocioabă, iar resturi de carton și lemn carbonizate stau mărturie și acum, la cateva săptămâni de la incendiu. Noroc că n-au fost victime omenești. „Trăim ca vai de noi. Uitați-vă și dumneavoastră în ce condiții locuim, casă lângă casă. Măcar dacă ne-ar da voie cei din primărie să cumpărăm o bucată de pământ pe care să ne facem căsuța noastră”, a spus Alexandru Fechete.

Demni și respectați, măcar de Ziua Națională

”Primul lucru care m-a șocat când am ajuns la Pata Rât e imensitatea mormanelor de gunoaie. Pata Rât nu mai e de mult o groapă de gunoi, ci un munte. Un munte de gunoi și un munte de disperare, mânie și neputință. Printre grămezile de gunoi am întâlnit niște copiluși de nici cinci ani, care se bucură să ne vadă și ne roagă să le facem poze. Sunt copii care îmbătrânesc mult înainte de vreme, fiind condamnați să-și trăiască viața printre gunoaie, izolați de oraș și lipsiți de condițiile unei vieți decente”, a povestit Ovidiu Nistor, candidat USR pentru Camera Deputaților,

”Am stat de vorbă cu oamenii din zona Coastei, Dallas și colonia din strada Cantonului și le-am aflat cea mai mare frică: aceea de a fi evacuați forța. S-au chinuit să își construiască niște locuințe, dar incertitudinea viitorului și litigiile asupra spațiilor pe care și-au construit barăcile îi neliniștește și-i face să le tremure vocea. Sunt oameni cărora le e frică să nu fie luați pe sus și duși la gazare. Sunt părinți care nu își pot trimite copiii la școală pentru că nu au cu ce să îi îmbrace. Am vorbit cu fostul lider al rromilor de pe strada Cantonului, domnul Czuli, care ne-a spus care sunt pericolele anturajului nepotrivit pentru copiii din Pata Rât, cât de mult își doresc să ducă o viață demnă și să fie integrați și cum autoritățile închid ochii la problemele lor. La final ne-a spus că cel mai mult apreciază faptul că nu le-am dat nimic din buzunar, fapt ce pe ei i-a făcut să se simtă demni și respectați.”, a adăugat Ovidiu Nistor.

”Apropiere, nu ură”

Adrian Dohotaru, candidatul USR Cluj la Camera Deputaților, care cunoaște problemele celor patru comunități mai bine ca orice funcționar din Primărie ori din Consiliul Județean, militând continuu pentru condiții de viață mai bune pentru oamenii de la Pata Rât, explică soluțiile pe care le întrevede el. „De 1 Decembrie, am fost pe rampa RADP a orașului Cluj și am vizitat cele patru colonii care formează Pata Rât, unul dintre cele mai mari ghetouri din țară, cu peste 1.500 de persoane. Oamenii din Pata Rât mi-au spus problemele lor. Există soluții. Locuirea accesibilă este o miză în condițiile în care procentul de locuire publică la noi este de 2%, deși media europeană este de 30%”, a spus Adrian Dohotaru. “E necesar să avem mai multe școli nediscriminatorii, nu școli în care învață românii și altele unde învață romii. Avem un munte de gunoaie care poluează Clujului, iar oamenii care muncesc aici, la rampa RADP, merită condiții mai bune de lucru și de viață. E important, pentru că ei fac colectarea selectivă a Clujului, ceea ce conduce la un procent de reciclare de 20%, aproape de media europeană, și nu de 1%, cât reciclează oficial România”, a mai spus reprezentantul USR Cluj.

“Unii spun că o parte dintre oamenii de la Pata Rât sunt leneși, dar eu nu cred asta. I-am văzut trudind din greu de Ziua Națională pentru a-și câștiga pâinea. Ardeau gunoaiele pe care le producem pentru a se încălzi, dar ei au nevoie de căldura noastră. O Românie adevărată e o Românie unită, solidară. Empatia, nu ura, apropierea, nu despărțirea ne pot oferi speranța în salvarea noastră ca națiune și că ne putem împlini cu demnitate între popoarele Europei”, susține Adrian Dohotaru, cercetător și activist anti-segregare.

“Politicile de locuire sunt o prioritate pentru USR”

”E trist că în România există categorii întregi de cetățeni pentru care Ziua Națională nu are vreo semnificație aparte și e la fel de gri ca toate celelalte zile ale anului. Nădăjduiesc că faptul că ne-am gândit la ei de 1 Decembrie să le aducă un pic de speranță, că speranța e ceea ce le putem oferi în acest moment. După alegeri sper însă să putem face mai multe pentru ei, politicile de locuire fiind o prioritate pentru mulți dintre simpatizanții, membrii și candidații USR Cluj. Adrian Dohotaru e cunoscut pentru implicarea lui directă în rezolvarea problemelor oamenilor de la Pata Rât, iar punctul 7 al Declarației de la Cluj, care se referă și la asta, face parte din programul pe care mi l-am asumat în cadrul candidaturii mele la Senat”, a afirmat Mihai Goțiu, candidat al USR Cluj la alegerile din 11 decembrie 2016.

(foto: Dan Coroian-Vlad)

para-rat-2 para-rat-3 para-rat-4 pata-rat-1 pata-rat-5 pata-rat-6 pata-rat-7 pata-rat-8 pata-rat-9 pata-rat-10 pata-rat-11 pata-rat-12 pata-rat-14 pata-rat-15

One comment

  • Andrei

    By Andrei

    Reply

    Un sfat pentru candidatii USR de la un simpatizant:
    Nu mai ranjiti in poze doar pentru ca asa fac toti candidatii la alegeri in Romania. Mai ales cand e vorba de situatii asa de problematice. Mi se pare de prost gust. Eu nu votez fete pomadate cu zambete false!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>