Ne trezim la 6:00 dimineața sau mai devreme și plecăm în grabă din casă în speranța că astfel evităm traficul infernal. Asta dacă suntem organizați și nu facem coadă la baie. Altfel stăm în loc și timpul trece nemilos. Vine ora 6:30 și avem toate șansele să stăm o oră în trafic. Povestea se repetă după masă, la întoarcerea în Florești.
Minim două ore pierdute în trafic zilnic, luând câte o doză zdravănă de noxe și furând timpul de calitate părinte-copil care este esențial dezvoltării celor mici.

Floreștiul are un deficit major de locuri în instituțiile de învățământ, dar Șulea, un Primar indolent, arogant și blazat, nu este capabil să răspundă nevoilor noastre. Noi suntem buni de plată doar.

În graficul atașat se vede clar cum situația în învățământul floreștean s-a agravat de la an la an sub baronatul lui Șulea și a PNL-ului. Cu tot cu creșa și școala nouă, care ÎNCĂ NU sunt finalizate, deficitul trece de 4500 de locuri. Situația o să se agraveze în următorii doi ani. Avem aproximativ 1500 de copii cu vârsta între 0 și 1 ani iar Primăria nu are nici o instituție școlară în plan. Fie în construcție sau măcar la stadiul de studiu de fezabilitate.

Cum ar fi să ai grădiniță sau școală la câteva sute de metri distanță de tine astfel încât să nu fii nevoit să-ți trezești copilul cu noaptea-n cap. Și asta doar ca să-l ții o oră în trafic pentru că trebuie să îl duci la Cluj?

Standardul pentru copiii de creșă și grădiniță este o distanță de 5-600m de parcurs pe jos. Asta înseamnă că aceste unități trebuie construite la o distanță maximă una de cealaltă de 1km. Pentru copiii din învățământul primar distanța de parcurs pe jos poate sa fie ceva mai mare. Iar pentru cei din învățământul gimnazial aceste unități se pot amplasa la distanță de 2 km una de cealaltă. Copiii de liceu sunt total independenți din punct de vedere al mobilității. Este mult mai ușor pentru acestea sa meargă cu autobuzul sau pe jos. Liceele pot sa fie și la o distanță ceva mai mare unele de celelalte, important este să fie bine legate cu cât mai multe zone prin mijloace de transport în comun.
În harta atașată se vede clar că în zonele unde s-a construit cel mai mult nu sunt școli. Zonele străzilor: Urușagului, Porii, Cetății, Florilor, Tăuțiului, Răzoare sau Plopilor au fost bune doar pentru a da autorizații de construire și a încasa bani nu și pentru a construi școli sau a face parcuri. În unele zone s-au mai făcut grădinițe private cu capacitate mică, dar după ce îți plătești toate taxele la stat meriți să vezi că nu ai plătit pe degeaba și că banii nostrii sunt investiți cu cap, nu se pierd în buzunarele unor băieți deștepți.
Scoala nou construită este în capătul satului, nu în mijlocul comunității. Aceasta poate să deservească zona ANL-urilor, strada Teilor, strada Stejarului și capătul străzii Eroilor. Pentru restul zonelor scoala este greu accesibilă și duce la blocarea străzii Eroilor așa cum vedem în fiecare dimineață.

Harta cu instituțiile de învățământ existente

• Cu albastru sunt unitățile de invatamant primar și gimnazial. Consider că școala din Cetatea Fetei trebuie sa fie instituție de sine stătătoare.
  • Cu roșu sunt creșele și grădinițele de stat
  • Cu magenta sunt creșele si gradinițe private. Au capacități reduse de aproximativ 100 copii/unitate.

Situația învățământului pe anul 2019 și nevoia de instituții de învățământ pe categorii.

Am făcut o radiografie a învățământului din Florești și am identificat zonele cele mai deficitare unde este nevoie de instituții de învățământ. Prin construirea de școli o să reducem dependența de Cluj.

Învățământ preșcolar 2-5 ani
Copii școlarizați în Florești: 1175
Total copii: 2591
Deficit: 1416 copii
Necesar construcții: minim 6 instituții a câte 240 locuri
Locații: zona străzii Eroilor, zona străzii Porilor, zona străzii Urușagului, zona străzii Plopilor, zona străzii Răzoare, zona străzii Sub Cetate.

Învățământ primar 6-10 ani și Învățământ gimnazial 11-14 an
Copii școlarizați in Florești: 834+384+690=1908
Total copii: 2627 + 1367=3994
Deficit: 2086
Necesar construcții: minim 4 instituții a câte 500 locuri
Locații: Zona străzii Porii, zona străzii Razoare, zona străzii Sub Cetate/Cetății, zona străzii Florilor.

Învățământ liceal 15-18 ani
Copii școlarizati in Florești: 0
Total copii: 1118
Deficit: 1118
Necesar construcții: minim 2 instituții a câte 600 locuri
Locații: Zona străzii Eroilor, zona străzii Sub Cetate/Cetății.

Oameni buni, nu ne mai putem preface că suntem o comună bine asfaltată. Nevoile comunității sunt cele ale unui municipiu în toată regula. Avem în Florești copii și profesori care fac zilnic naveta la instituțiile școlare din Cluj.

Actuala administrație a fost incapabilă să înțeleagă dezvoltarea Floreștiului și nu a construit rețeaua de unități de învățământ. În ultimii ani, fără excepție, am rămas cu bani necheltuiți la bugetul local. Asta înseamnă că Sulea și administrația PNL dau dovadă de indiferență totală în privința calității vieții floreștenilor.

Floreștiul poate să se schimbe dintr-un cartier dormitor, într-un oraș funcțional doar printr-un plan organizat sustenabil si de lungă durată. Nevoile oamenilor trebuie puse pe primul loc. Oriunde locuiești în Florești trebuie să ai la o distanță rezonabilă de tine grădiniță, școală, un spațiu de recreere sau un magazin astfel încât să nu fii nevoit să mergi la Cluj sau să traversezi jumătate de Florești cu mașina. Dar pentru asta, edilul trebuie sa vadă comuna mai mult decât un proiect imobiliar, iar al nostru se laudă dacă pastrează 20% dintr-un spațiu verde, nebetonat după încă un PUZ dat în grabă asa cum este cazul în Poligon.

Una din prioritățile USR Florești va fi construirea de unități de învățământ!