În USR PLUS considerăm că identificarea scalei problemelor unei comunități este primul pas spre soluționarea lor, iar ulterior este necesară evaluarea fiecărui element al problemei pentru a înțelege toate resursele necesare soluționării. 

Astfel, crearea unei hărți a problemelor, precum am făcut cu  locurilor de joacă este mai mult decât o inventariere, ci un pas necesar în procesul de identificare a celor mai eficiente soluții. 

Inițiativa lansată de colega noastră Adriana Cristian, membru în Consiliul Local Cluj-Napoca, este un prim aport în direcția rezolvării problemelor semnalate de cetățeni. Locurile de joacă sunt puncte cheie în viața comunității deoarece ele oferă nu numai spațiu de recreere pentru copii, ci ele sunt și spații de socializare pentru ei, pentru unii chiar un adevărat centru al vieții. Este important de menționat că în spatele inițiativei sunt mulți voluntari ce contribuie cu colectarea și analiza datelor furnizate într-un format simplist de către administrație. 

Demersul marchează începutul implementării programului de guvernarea locală cu care am venit în fața electoratului. Una dintre direcțiile asumate este implementarea conceptului de „oraș pentru copii” prin care se dorește crearea unui oraș deschis, aerisit și amenajat corespunzător pentru copii și familiile tinere. O comunitate nu se poate dezvolta organic dacă spațiul înconjurător nu este unul amenajat pentru satisfacerea nevoilor locuitorilor, iar un oraș potrivit pentru copii este un oraș potrivit pentru toți. 

Chiar dacă acest demers este pornit de un partid politic, Alianța USR PLUS, el nu este unul eminamente politic, ci mai mult o necesitate a locuitorilor și a orașului. Pentru viitor trebuie să punem accent pe dezvoltarea urbană sănătoasă și prietenoasă. Acest trend este deja adoptat de orașele din țările dezvoltate, unde se pune accent pe sănătatea comunității și pe proiectele de amenajare a spațiilor publice într-un mod care să ofere un confort mai mare locuitorilor.