Lipsa locurilor din creșe în Cluj-Napoca e o RUȘINE: Vrem soluții acum!

Lipsa de viziune și competența administrativă perpetuează o situație asupra căreia deja în primăvara acestui an am atras atenția. Lipsa locurilor în creșele clujene nu se baza pe o predicție abstractă ci pe simplul fapt al calculului demografic local care de ani de zile ne oferă acest semnal și ne îndeamnă spre măsuri concrete în această direcție.
Este nevoie de curaj și gândire strategică să înfrunți problema comunității locale și să ieși din șablonul discursului populist unde elementul cheie se învârte în jurul lui “vom face, vom rezolva”. A venit momentul să facem pași concreți în această direcție, deoarece este clar că situația nu se va remedia sau rezolva de la sine. Soluțiile promise de primăria Cluj-Napoca nu au venit sau cel puțin nu au rezolvat situația în mod satisfăcător. Acest lucru însă nu trebuie să ne mire, promisiunile autorităților locale sunt identice în fiecare an…la fel ca soluțiile, și ele inexistente.
Acoperirea unei lipse de aproape 1000 de locuri în creșă deja nu se mai poate face apelând la retorică și la posibilitatea ca cetățeni orașului să nu observe goliciunea promisiunilor făcute.

Anunțam în primăvară că situația de anul trecut cu privire la criza locurilor lipsă la creșe se va resimți chiar mai tare anul acesta și am avut dreptate. 962 de copii respinși în 2019 vs 905 în 2018 asta după ce a fost un scandal în toată regula anul trecut, iar Primăria a promis soluții. Dar nu ne miră pentru că doar cu o creșă construită într-un an ( 80 de locuri) nu ai cum să acoperi lipsa de aproximativ 1000 de locuri care este la nivelul municipiului Cluj- Napoca.

Nu se construiesc creșe suficiente și nu putem face urbanism inteligent doar în noile cartiere în timp ce pe cele actuale le ignorăm. Propunem spre dezbatere publică o soluție ce ar rezolva într-un interval relativ scurt problema acesta în timp ce în paralel putem implementa soluții pe termen mediu/lung. Trebuie să avem și creșe temporare pentru a absorbi nevoia imediată și trebuie să încurajăm companiile mari să înființeze creșe la sediile lor.

Soluția pe care o propunem este deja implementată în mai multe țări din Vest ca Belgia sau Franța și implică crearea unui sistem controlat de Bone de grup, sau hai să-i spunem „Mini creșe”. Acest sistem presupune că o bonă acreditată poate lua în grijă până la 5 copii de creșă la locuința ei dacă are condițiile necesare grupei de vârstă a copiilor înscriși. Condițiile trebuie să țină cont atât de siguranța copiilor ( fizică și alimentară), cât și de nevoile educaționale ale acestora, iar avizul ar fi dat de un corp de control adecvat ( model restaurante) .

Vă rugăm să țineți cont în evaluarea acestei propuneri că în momentul de față marea majoritate a bonelor lucrează la negru (o problemă atât pentru stat cât și pentru viitorul acestor femei și a familiei lor), salariul mediu al unei bone în Cluj-Napoca e de 1800 lei dacă ar avea în grijă 4 copii venitul ar crește considerabil, Legislația creșelor nu impune ca persoanele care îngrijesc copiii să fie educate (la grădinițe e diferit – educatoarele au studii de specialitate) și prin specializarea aceasta ne-am asigura că cei ce au grija de copiii noștri sunt la curent cu noile metode de creștere a copiilor.

În USR Cluj-Napoca avem în derulare un program prin care ne propunem să găsim soluții pentru a construi un oraș pentru copii, pentru familii, și cuprinde și soluționarea acestor probleme. Dacă doriți să contribuiți vă rugăm să ne scrieți la [email protected].

Avem nevoie de soluții și curaj să înfruntăm problema ca situația să nu se repete și pe viitor.