Pașii corecți pentru creșterea calității vieții după pandemie

Pașii corecți pentru creșterea calității vieții după pandemie

Perioada carantinei ne-a arătat un Cluj pe care nu credeam că îl vom vedea vreodată: liniștit, fără aglomerație, cu aer curat. Pe măsură ce ieșim din carantină trebuie să luptăm să păstrăm aceste coordonate de dezvoltare, fără să sacrificăm locuri de muncă sau timp petrecut cu cei dragi. 

Propunem, alături de candidații noștri la Consiliul Local și Primăria Cluj-Napoca, adoptarea unui plan care să ancoreze dezvoltarea orașului potrivit lecțiilor învățate în această perioadă. 

Avem ocazia să implementăm modificări ale marcajelor rutiere care să favorizeze transportul în comun. Putem finaliza benzilor de transport în comun rămase restante pe str. Horea, str. Traian și Dacia, Calea Turzii și Cipariu, Moților, P-ța 14 iulie și str. G. Garibaldi. 

Pasul următor este legarea rutelor de traversare a orașului cu bicicleta: 

  1. Axul Est-Vest – Florești – Pod IRA
  2. Iulius Mall – Unirii – Titulescu – Cipariu – Cuza Vodă – Mihai Viteazu conexiune cu Horea și Barițiu
  3. Piața Lucian Blaga – Parcul Central – via Emil Isac – Șincai
  4. Mănăștur – Bucium – Big Mănăștur – Sens giratoriu Câmpului – cimitir – Calea Mănăștur

Traficul redus ne dă ocazia de a realiza piste de biciclete cu dublu sens prin adaptarea infrastructurii existente. Se pot amenaja benzi dedicate separate pentru cicliști și se poate face transportul cu bicicleta sigur. 

Avem o ocazie unică de a reseta funcționarea orașului în jurul unor principii de dezvoltare durabilă și nu trebuie să o ratăm. 

Facem un apel către toți cei interesați de dezvoltarea unei asemenea plan să își prezinte propunerile pentru a le dezbate și a găsi căi de grăbire a implementării lor. 

În viitor, orașele care își pun infrastructura în slujba cetățeanului vor avea un avantaj în atragerea investițiilor și trebuie să plasăm și orașul nostru în această categorie pentru a fi competitivi. Orașele de succes ale Europei precum Paris, Berlin, Barcelona, au înțeles deja această strategie și urmează să aplice programe majore de reorganizare a tranzitului intern. Mai avem mult până vom putea să ne comparăm cu aceste orașe, dar trebuie să învățăm din lecțiile lor și să aplicăm ce au învățat deja.

Trebuie să o înțelegem și noi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>