Dacă ai camere murdare în casă, faci curățenie sau le închizi și te muți în stradă? 

În viziunea Guvernului… Este mai ușor să te muți în stradă.

De mâine piețele din spațiile închise din Cluj își vor înceta activitatea, ca urmare a unei hotărâri de Guvern care este fundamentată într-o decizie a Comitetului Național pentru Situații de Urgență. 

Producătorii locali nu își vor mai putea vinde produsele, iar clujenii nu vor mai putea cumpăra legume și fructe proaspete.

Logica acestei decizii este una defectuoasă și discriminatorie: 

  • Ea se aplică automat tuturor orașelor fără a lua în considerare realitățile locale, fără a se baza pe dovezi (știintifice) clare (studii, analize, cazuri). 
  • Ea se aplică doar piețelor, supermarketurile care funcționează în condiții similare nu sunt vizate de această decizie. 

Închiderea piețelor nu este o soluție deoarece creează mai multe probleme, iar mutarea lor în aer liber nu rezolvă problemele.

Nu ne putem permite să subminăm și mai mult economia locală prin falimentarea celor care își câștigă traiul din producerea sau vânzarea produselor agricole. Deasemenea nu ne putem permite să limităm accesul consumatorilor la produsele locale de care au nevoie. Decizia de suspendare a activității de vânzare a produselor agricole în piețele publice locale este o lovitură dură dată economiei locale.

Dacă supermarket-urile private pot asigura condițiile necesare, de ce nu pot și piețele publice? 

Unde este oare diferența? Nu este pur arbitrară această decizie? Oare, nu ascunde incompetența și lipsa de interes a autorităților locale pentru producătorii locali și consumatori?

Semnalele comunităților locale, a producătorilor și a comercianților, confirmă cât de neinspirată este această măsură chiar dacă intenția declarată este de a proteja comunitatea. 

Suspendarea activității piețelor agroalimentare anunțată de către Președintele României și Guvernul conduse de Partidul Național Liberal este un gest grăbit și pompieristic. 

Există o singură soluție: decizia CNSU trebuie revizuită și articolul 7 din Ordonanța de Guvern trebuie retras. 

Piețele trebuie să funcționeze în continuare în condiții de siguranță adaptate pandemiei Covid-19. 

La Cluj se poate crea un cadru în care activitatea piețelor să se desfășoare în siguranță atât pentru comercianți cât și pentru cumpărători. 

Lipsa alternativelor sau a unor mecanisme de sprijin pentru producători și pentru cetățeni denotă clar lipsa de perspectivă și interes față de problema în sine. 

La nivel local, consilierii USR PLUS lucrează la un set de propuneri pentru a îmbunătății această situație. 

În zilele următoare vom pune în dezbatere publică un set de măsuri care să vizeze funcționarea în siguranță a piețelor.