Școala începe cu școli pregătite

Școala începe cu școli pregătite

Peste o săptămână începe școala. După 6 luni de absență, elevii vor reveni, în sfârșit, în sălile de clasă. Cum ar trebui să arate o școala pregătită să-i primească în condiții de siguranță?

Răspunsul scurt: sclipind de curățenie, cu reguli clare pentru toată lumea – elevi, profesori, părinți – și cu o armată de oameni de serviciu gata să intervină la finalul zilei să igienizeze și dezinfecteze fiecare clanță, bancă, toaletă și teren de joacă. Nu ne mai permitem igienă și curățenie de mântuială în școli: o găleată, un mop, o cârpă și un om de serviciu pe două etaje!

Avem nevoie de standarde unitare de igienizare și dezinfectare în toate școlile din Cluj-Napoca. Aceasta presupune că autoritățile locale trebuie să fie pregătite să furnizeze articole de curățenie și dezinfectare în cantități suficiente, să impună standarde de igienizare și să fie pregătite să suplimenteze personalul auxiliar disponibil în școli. 

De asemenea, dispenserele cu dezinfectant, măștile, săpunul, hârtia igienică, apa caldă, nu trebuie să lipsească din nicio școală sau grădiniță. Dacă există o singură toaletă pe etaj, trebuie montate chiuvete pe holuri sau în sălile de clasă. E inutil să le repeți elevilor că trebuie să să spele pe mâini cât mai des, dacă nu au condițiile necesare să o facă.

Nu în ultimul rând, măsurile de prevenție a transmiterii virusului trebuie să fie exemplar comunicate și respectate! În fiecare școală trebuie asigurate culoare de ieșire – intrare clar semnalizate, trebuie asigurată distanța adecvată între băncile elevilor, iar regulile de comportament trebuie afișate în toate spațiile din școală – săli de clasă, toalete, holuri sau terenuri de joacă!

Am avut o vară întreagă să ne pregătim pentru momentul acesta. Dacă în primăvară mai puteam spune că pandemia ne-a luat pe nepregătite, acum nu mai avem nicio scuză!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>