Colectarea selectivă a deşeurilor nu funcţionează nici până în ziua de azi. Deşi am ratat termenul de implementare a măsurilor legale privind colectarea selectivă, această ruşine nu i-a împins pe responsabilii din Gherla să îşi facă treaba mai bine. Maşinile de gunoi întârzie cu zilele să apară, iar atunci când o fac strâng doar anumite deşeuri, iar altele rămân pe loc, fiind ridicate doar contra cost. În continuare rampa de la stația de gunoi este neutilizată, iar gunoiul este transportat pe bani grei la Oradea, oraș care știe să profite de pe urma noastră. Iar asta cu toate că în ultimele luni preţul serviciului de colectare deşeuri s-a majorat de două ori, în fapt dublându-se!

Este evident pentru toată lumea că ADP este o instituţie depăşită de situaţie, iar de mai sus nu vin niciun fel de indicaţii utile sau o supraveghere care să ne dea încredere. Atmosfera de vacanţă s-a răspândit şi asupra instituţiilor publice… însă oamenii au început să strângă gunoiul diferenţiat pe cele patru fracţii! Sacii de gunoi de culori diferite îşi fac apariţia, iar tomberoanele sunt din ce în ce mai mult folosite corespunzător. Antreprenorii și-au cumpărăt pe banii lor coșuri de gunoi colorate și saci. Comunitatea învaţă să îşi facă partea pentru a respecta legea, dar administraţia locală este din nou incapabilă să ţină pasul.

În aceste condiţii, noi considerăm ca rezolvarea, cel puţin pe termen mediu, vine tot din partea societăţii civile, a celor care contribuim, plătim taxe şi ne implicăm direct în rezolvarea problemelor. De aceea, am luat legătura cu Kaufland România, pentru a le cere ajutorul. Mai precis, am cerut lanţului Kaufland să implementeze şi la Gherla staţii de colectare selectivă a deşeurilor, cum există în marile aglomerări urbane din ţară şi din străinătate.

În ce constau acestea? Prin staţiile de colectare cetățenii pot recicla deșeuri de ambalaje (hârtie, plastic, metal, sticlă), deșeuri de echipamente electrice și electronice (DEEE), baterii și acumulatori. Ele fac parte din strategia de protecţie a mediului la nivel european şi sunt implementate în majoritatea ţărilor vestice, fie prin iniţiativa locală, fie cu ajutorul antreprenorilor potenţi. Mai mult, acestea oferă tichete de reducere celor care aduc deşeuri selectate, iar cu acestea se pot achiziţiona produse la reducere din magazin.

Cu această măsura se vor ameliora două probleme ale urbei noastre: colectarea corectă a deşeurilor cel puţin până când autorităţile locale se vor adapta nevoilor societăţii, dar şi ajutorarea celor care ar beneficia de reducerile oferite de staţiile de colectare, dacă vor fi dispuşi să facă efortul de transportare a sacilor în incinta magazinelor.

Kaufland România au primit cu interes propunerea noastră, iar din discuţiile avute cu managementul magazinului din Gherla am înţeles că există în derularea o strategie în acest sens, care se aplică în mod normal în oraşele mai mari. Iniţiativa noastră ar putea facilita implementarea lor şi la Gherla şi ne-ar aduce cu un pas mai aproape de locul pe care ar trebui să-l ocupe acest oraș într-o lume europeană!