Un buget local adoptat transparent creează mecanisme clare de participare publică la direcționarea și monitorizarea investițiilor. Promisiunile domnului primar Emil Boc la prezentarea bugetului local din Cinema Dacia, de miercuri, 15 martie, nu sunt urmate, ca în alți ani, de strategii clare de materializare a intențiilor.
USR Cluj cere formarea în cartierul Mănăștur a trei grupuri tematice de expertiză și participare publică în jurul următoarelor angajamente luate la Cinema Dacia, unele dintre ele prezentate și în alți ani, deși fără rezultate:

  1. Propunem recuperarea zonei „La Terenuri” prin negocieri cu proprietarii sau prin exproprieri. Mănășturenii și activiștii locali au cerut prin petiții și acțiuni culturale reaproprierea celui mai mare spațiu public al Mănășturului, cartier cu aprox. 100.000 de locuitori. În ciuda cererilor repetate, Primăria nu a arătat cu exactitate care sunt porțiunile deja retrocedate, care sunt cele în litigiu și care sunt pașii concreți de a recupera spațiul. Cerem negocieri pentru zonele deja retrocedate, mai ales că proprietarii privați sunt dispuși să o facă. „La Terenuri” trebuie legat prin Pârâul Țiganilor de Cinema Dacia și mai ales de Făget, prin trasee tematice și panouri informative pentru școlari, pensionari, sportivi, ecologiști etc. pentru crearea unei „păduri pedagogice”. Recuperarea spațiului trebuie făcută prin buget participativ și un exemplu similar de urbanism, în care deciziile sunt aduse atât la firul ierbii, cât și la nivel de primărie și experți.
  2. Cerem clauzele din contractele directorilor care stipulează deschiderea curților școlilor și penalitățile pentru lipsa de conformare în privința respectării hotărârii de consiliu local ce prevede deschiderea după ore. Amintim că primarul Emil Boc a declarat că în noile contracte de management vor fi clauze legate de deschiderea curților, iar în lipsa respectării lor directorii vor fi destituiți. Propunem lărgirea dreptului de a accesa curțile, ca în alte orașe din lume, atât pentru părinți cât și pentru rezidenți pentru a promova un spirit comunitar în bună măsură absent în actualele cartiere-dormitor. Merită făcut un studiu în profunzime care să arate cum deschiderea curților ca spații publice, care ar tripla cantitatea de spații de joacă, contribuie la creșterea calității vieții în oraș și la o nouă viziune asupra sănătății, în termeni de prevenție și stil de viață armonios.
  3. Dacă este necesar un spațiu gratuit pentru un Club al Pensionarilor în Cinema Dacia, considerăm la fel de important un spațiu de joacă permanent pentru copii mici, mame și tați pentru a nu mai fi nevoiți să depindem de mașină și mall pentru activități recreative în spații acoperite. Cerem ca Cinema Dacia, alături de alte instituții în subordinea Primăriei să dezvolte concepte curatoriale și strategii pe termen mediu și lung pentru folosirea centrelor comunitare și culturale din subordinea Primăriei. Curatoriatele și strategiile trebuie realizate inclusiv, implicând locuitori și specialiști.

For privacy reasons Facebook needs your permission to be loaded.
I Accept