Cimitir Florești acum

USR Florești atrage atenția asupra posibilităților de îmbunatățire a aspectului zonei cimitirului din Florești astfel încât acesta să capete un aspect de parc.

Până în 2006, cimitirul era la marginea satului într-o zona necirculată. Odată cu dezvoltarea puternică a Floreștiului, acesta a ajuns să fie în centrul zonei de dezvoltare, astfel că astăzi cimitirul se află la intersecția a două străzi intens circulate, strada Eroilor și strada Ioan Rus. Pe latura vestică s-au construit blocuri care au primit autorizație de construire fără să respecte distanțele minime față de cimitir, impuse de Ordinul Ministrului Sănătății nr. 536/1997. Distanța minimă între cimitir și locuințe este de 50m.

Cimitir Florești acum

 

Pentru îmbunatățirea aspectului zonei, propunem câteva soluții simple, fără costuri mari și ușor de implementat. Propunem crearea unor perdele verzi de protecție pe laturile cimitirului care dau spre strada Eroilor și Ioan Rus. În interiorul cimitirului, de-a lungul aleilor, propunem plantarea unor copaci care să dezvolte un coronament bogat. După plantarea copacilor de pe perimetrul cimitirului și a copacilor de pe aleile interioare acesta va avea aspect de parc.

 

Propunere USR

Pe strada Eroilor propunem crearea perdelei de protecție prin plantarea a două șiruri de pomi, unul pe exteriorul gardului de la cimitir și celălalt pe interior (în limita posibilităților). Pentru pomii plantați pe exterior propunem plantarea unor arbori cu coronament mai mic pentru a nu încurca vizibilitatea în trafic, de asemenea se pot planta tufe și plante cățărătoare. Pentru gard propunem înlocuirea acestuia cu unul opac, din lemn vopsit.

Pe strada Ioan Rus, propunem crearea perdelei de protecție prin plantarea unui șir de pomi în interiorul cimitirului (în limita posibilităților). De asemenea propunem înlocuirea gardului cu unul opac, din lemn vopsit.

În total, ne propunem plantarea a 120-150 de arbori și arbuști de diferite dimensiuni și reabilitarea a 400ml de gard. Ne propunem ca plantarea copacilor să se realizeze în toamna acestui an. Până atunci, vrem să strângem banii necesari pentru achiziționarea arborilor și a ustensilelor necesare pentru plantare.

Propunere USR

Vrem să atragem atenția asupra faptului că se construiește foarte mult în Florești, dar sunt foarte  puține spații verzi. Multe dintre blocurile construite nu sunt prevazute cu spatii verzi și copaci sau acestea ocupa un procent extrem de redus din suprafața construită. Numărul blocurilor construite este mult mai mare decât numărul copacilor plantați. În multe zone, din cauza urbanismului haotic nici nu mai exista posibilitatea plantarii unor copaci sau amenajarea unor spatii verzi.

Principalele beneficii ale plantării arborilor sunt reducerea poluării, în special a prafului și a noxelor provenite de la mașini, îmbunătățirea aspectului zonei din punct de vedere peisagistic, aportul de oxigen și umbrirea pe timpul verii.