Veste bună pentru pădurile din parcurile naționale ale României!

Veste bună pentru pădurile din parcurile naționale ale României!

Senatorul USR de Cluj Mihai Goțiu a fost prezent în weekend-ul trecut în Parcul Național Domogled-Valea Cernei, o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a II-a IUCN. Parcul este situat în partea sud-vestică a României, pe teritoriile județelor Caraș-Severin, Mehedinți și Gorj. Parlamentarul clujean a fost invitat ca observator la o acțiune ong-istă inițiată de Agent Green, la care au participat activiști de mediu și voluntari, care au transmis un mesaj clar: „STOP TĂIERII PĂDURILOR DIN PARCURILE NAȚIONALE!”.

Protestul activiștilor de mediu de la sfârșitul săptămânii trecute a coincis cu vizita în Parcul Național Domogled-Valea Cernei a europarlamentarului Thomas Waitz (membru al Partidului Verzilor din Austria, membru al Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală din PE). Politicianul austriac a fost însoțit de reprezentanții Romsilva (Sorin Nicolicioiu – șeful Direcției Silvice Mehedinți, Ioan Gașpar – directorul Parcului Național Domogled, cel mai mare parc național din România, și Dragoș Mihai, șeful Serviciului Arii Protejate din cadrul Regiei Naționale a Pădurilor), dar și de jurnaliști independenți austrieci.

Protestatarii au întins bannere imense pe munte cu mesaje de stoparea tăierilor de păduri și au întâmpinat mașinile care îi transportau pe șefii din Romsilva. Activiștii de mediu au reclamat degradarea permanentă a habitatului natural pentru multe specii. „În cazul Parcului Național Domogled, probabil cel mai sălbatic parc natural al Europei, intervenția brutală asupra naturii distruge scopul constituirii parcului și reprezintă modul primitiv în care autoritățile își exersează atributiile de serviciu”, au explicat aceștia.

Mi s-au împăienjenit ochii când, în Parcul Național Domogled – Valea Cernei, am văzut dârele hidoase lăsate în urmă de TAF-urile care au tras după ele copacii puși la pământ cu girul Romsilva. Da, o furie explozivă m-a cuprins când am dat peste marcajele care anunță noi tăieri în zonele cele mai sălbatice ale parcului, cu șanse de a fi incluse în Catalogul pădurilor virgine și cvasi-virgine. Da, am văzut directori și șefi ai Parcului, ai ocoalelor silvice și ai Romsilva acoperindu-se de penibil în încercarea de a justifica măcelul”, a declarat, mai apoi, senatorul clujean.

Cu toate acestea, Mihai Goțiu a remarcat și „partea plină a paharului”, spunând că, la sfârșitul săptămânii trecute, a mai văzut ceva: oameni care se implică, oameni care și-au sacrificat tihna și mini-vacanța de Rusalii, înfruntând ploaia mocănească, pentru a pune capăt dezastrului.

Am văzut cum toți șefii și șefuleții amintiți au dat înapoi în fața energiei acestor oameni și au promis că vor opri tăierile în zonă. Sunt convins că alături de acești oameni și împreună cu toți aceia dintre voi care vă veți alătura acestei lupte, vom pune până la urmă hidra cu botul pe labe. Cu toate boturile ei”.

Mihai Goțiu a mai afirmat că deși se arată optimist, datorită implicării oamenilor, nu este într-atât de naiv încât să se-ncreadă în vorbele celor de la Romsilva, administrația parcului și Ocolul Silvic.

În cursul zilei de marți, senatorul USR Cluj a anunțat că a adresat interpelări reprezentanților ministerelor Mediului și Apelor și Pădurilor, precum și celor ai Romsilva, cerând să anuleze licitațiile pentru parchetele din zona Cernișoara – Radoteasa printr-o decizie oficială.

Iar de nu se țin de cuvânt, vă întreb pe voi: sunteți pregătiți de o <excursie> în Domogled?”, a mai transmis parlamentarul clujean. Declarația lui Mihai Goțiu, susținută în Parcul Național Domogled-Valea Cernei, aici: https://www.facebook.com/gotiu.mihai/videos/1786140384766106/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>