După cum vă povesteam încă de ieri, pentru astăzi (vineri, 27 ianuarie 2017), am primit cea mai ciudată convocare la o ședință de Birou Permanent din istoria Parlamentului României.

”Stimate domnule vicepresedinte,

Va transmit mai jos convocarea primita de la cabinetul presedintelui Senatului:

miine, 27 ianuarie 2017, începind cu orele 18.00, este posibil sa se convoace sedinta birourilor permanente reunite ale Camerei Deputatilor si Senatului, avind in vedere ca la orele 17.00 se vor primi de la Guvern proiectele legilor bugetului de stat pe anul 2017 si al bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2017.

Va rog sa ne comunicati daca puteti participa sau nu la sedinta.

Multumesc!”

Pe când mă voi apuca să-mi scriu memoriile, Kafka și Corneliu Porumboiu se pot ascunde. Ba cred că niciunui rinocer de-al lui Ionesco nu i-ar fi trecut prin căpățână să ceară comunicare de participare la o ședință care ESTE POSIBILĂ.

Dacă mi-am luat însă slujbă în serviciul cetățeanului, asta e, m-am conformat, mi-am luat bilet de avion și, în ciuda ceții am zburat spre București. Preventiv, înaintea plecării de pe Aeroportul din Cluj, în jurul orei 13.30, am mai sunat o dată la secretariatul Biroului Permanent, să aflu de e vreo modificare de program. Nu era. Ședința BP era, încă, posibilă.

Primele vești proaste le-am primit de la șoferul care mă aștepta la Otopeni. Cică auzise că ședința o să fie în jur de ora 20.00, nu 18.00, cum se anunțase inițial că ar fi POSIBIL. Știți cum e, niciodată nu e recomandabil să ignori sursele șoferilor instituțiilor publice. La secretariatul BP nu se știa, însă, oficial, mai mult. Doar pe la ora 17.00… am aflat că ședința BP NU MAI ESTE POSIBILĂ. Evident, am solicitat un mesaj oficial, pe mail. L-am primit la ora 17.30

”Buna ziua, domnule vicepresedinte!

Va informez ca sedinta de birouri permanente reunite ale Camerei Deputatilor si Senatului, convocata pentru astazi, orele 18.00, va fi reprogramata la o data pe care o vom comunica ulterior.

Cu stima,”

***

Ce s-a întâmplat? Poate unii dintre d-voastră deja știți. Guvernul ”a uitat” că pentru aprobarea proiectului de lege a bugetului are nevoie și de avizul CSAT. Sau poate s-o fi gândit că totul e așa, o formalitate, poate veni avizul și după. Sau domnul Grindeanu nu s-o fi gândit că membrii CSAT nu pot fi convocați, peste noapte,  când se întoarce d-nul Dragnea de la o cină cu Trump, iar d-nul Tăriceanu din Dubai.

Atenție la eventuale manipulări: de această dată nu e vorba de niciun război între Klaus Iohannis și Liviu Dragnea. La mijloc e, pur și simplu, incompetența și fușăreala. Mentalitatea cu ”lasă că merge și așa”. ”Oricum, totul e rezolvat” etc. Chiar îi mai crede cineva pe domnii Dragnea și Tăriceanu că Opoziția și Klaus Iohannis ar fi vinovați de întârzierea bugetului, după ce unul a avut timp să stea la coadă să dea mâna cu Trump, prin America, cu tot cu premierul, iar celălalt și-a făcut pauză de bronzat prin Dubai? Și mai crede cineva că exceptând amnistierea și grațierea corupților mai au competențe în vreun alt domeniu?

***

Chit că sună populist, bănuiesc că știți, mai ales voi, cei care ați rămas acasă pe 11 decembrie 2016, cine va suporta costul deplasării mele cu avionul, dus-întors, pe ruta Cluj – București. Și, desigur, și a celorlalți membri ai BP care nu locuiesc în Capitală. Și nu atât de sumă în sine e vorba, ci de simbolistica ei. Că am temeri mari că factura incompetenței actualului Guvern va fi cu mult, mult mai mare decât contravaloarea acestor călătorii făcute degeaba.

***

Drept dovadă (foto mai jos): Mapa și ordinea de zi a ședinței comune a Birourilor Permanente ale Senatului și Camerei Deputaților, de vineri, 27 ianuarie 2017, orele… Ei bine, ”orele” n-au mai fost deloc. Că așa se întâmplă când crezi că poți guverna o țară de pe zi pe alta, între o escapadă în Dubai și o cină cu Trump. Să vă mai spun, că majoritatea parlamentarilor și-au făcut program de amendamente pe sâmbătă și duminică, ori că luni și marți erau deja programate ședințe de comisii permanente pe buget, în condițiile în care, teoretic, termenele comisiilor pentru avize și raport ar fi trebuit să fie stabilite în ședința comună a birourilor reunite?