Dacă ești clujean ai auzit de Pata Rât.

Dacă ești clujean și te-ai plimbat zilele acestea pe străzile orașului ai mirosit și simțit Pata Râtul, indiferent unde locuiești în Cluj. 

Dacă vrei să afli de ce, aceasta este, pe scurt, povestea:

  • În 2012, a început investiția în Centrul de Management Integrat al Deșeurilor, pe scurt CMID. 
  • 8 ani și multe milioane de euro mai târziu, mai exact 110 milioane după unele analize, acesta a fost inaugurat, întâmplător sau nu, în anul electoral 2020 și a “început să funcționeze”.  

Teoretic, aici ar trebui să fie sortate, tratate și depozitate deșeurile din tot județul. 

Practic, din toată instalația funcționează doar partea de depozitare a deșeurilor.

Pentru a compensa acest neajuns, înainte de a fi depozitate la CMID, deșeurile trebuie sortate la vechea stație a RADP-ului. Problema este că stația de aici nu are capacitatea de sortare necesară, nici măcar de departe. 

După cum a semnalat societatea civilă, la ora actuală sunt indicii în teren ce arată că la CMID au fost depozitate deșeuri netratate și nesortate, ceea ce încalcă legislația română și europeană în materie. 

Ciurul utilizat de RADP având găuri de 80mm – în corpul depozitului nu ar avea voie să ajungă obiecte mai mari de 8 cm. În loc de aceasta, în imaginile filmate se văd cu ochiul liber PET-uri la 2,5 litri, bidoane de 5 litri, găleți de lavabil, corpuri de plastic de până la 1 metru, etc. De asemenea, imaginile filmate relevă o mare varietate de materiale – sticlă, plastic, metal, hârtie”, s-a comunicat pe grupul de Facebook Clujul Civic.

Ca urmare a sesizării acestor nereguli, Agenția de Protecție a Mediului Cluj a fost în vizită la CMID. Au constatat neregulile și au cerut remedierea lor.

Întâmplător sau nu, zilele acestea câteva mii de tone de deșeuri (aproximativ) tratate și sortate din rampa RADP-ului au început să fie mutate la CMID peste deșeurile deja depozitate ce nu corespund parametrilor legali. Cam așa au înțeles autoritățile locale să rezolve problema deșeurilor de la CMID. 

Cu alte cuvinte, gunoiul necorespunzător standardelor a fost ascuns sub un preș de gunoi ce se înscrie (aproximativ) în parametri. 

Problema este că mutarea celor câteva mii de tone de deșeuri a avut și alte urmări: mirosul cauzat de această mutare s-a ridicat în atmosferă și dată fiind vremea ploioasă, el a început să curgă zilele acestea peste Cluj. 

Acest proces de mutare a deșeurilor, o să dureze săptămâni, poate chiar luni – și la fel și consecințele lui directe.

O să cereți de la noi soluții. Ele există, dar nu sunt simple. Ca să ajungem la ele, am început o serie de pași:

  1. Un prim pas este să nu mai permitem ca aceste nereguli și dezastrul pe care ele îl cauzează să fie mușamalizate. Ceea ce se întâmplă în legătură cu managementul deșeurilor la nivelul județului Cluj trebuie transparentizat.
  2. Senatorul Mihai Goțiu a cerut, azi, Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor să dispună o anchetă a Corpului de Control legat de transferul deșeurilor de la Pata Rât în noul depozit de la CMID și de grava poluare olfactivă resimțită de câteva zile, de către populație de la nivelul întregului oraș dar și în zona metropolitană.
  3. Următorul pas este să facem demersurile necesare pentru ca Garda de Mediu să facă publice informațiile legate de situația de la CMID astfel încât să putem înțelege mai bine dimensiunea problemei de acolo. 

Începând cu prima ședință a noului Consiliu Județean, consilierii USR PLUS vor solicita includerea pe ordinea de zi a fiecărei ședințe, dacă este nevoie, a prezentării unui raport privind progresul proiectului CMID Cluj, a stadiului de atingere a obiectivelor asumate precum și a măsurilor dispuse pentru a  preveni poluarea mediului. 

De asemenea, grupul Alianței din Consiliul Local Cluj-Napoca va deschide un dialog cu autoritățile vizate pentru a se asigura că sunt în măsură să aplice legislația în vigoare. 

În momentul de față legile există și reglementează clar situația în care ne aflăm, neajunsul fiind că Garda de Mediu nu are echipamentele necesare pentru a face o analiză olfactometrică și pentru a constata oficial ceea ce fiecare dintre noi a putut să observe pe cont propriu. Adică legislația e “sublimă”, dar posibilitatea de aplicare a ei lipsește cu desăvârșire.